начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Имам нужда от отговор на спешен въпрос!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот denar » 24 Фев 2008, 15:40

Kosio написа:..Плащането на 30% от сумата спира изпълнението ако продължите да плащате и по 10% от дълга всеки месец,но не ви съветвам-това може да направите винаги....Мога да ви дам много съвети ако знам точно как стоя нещата......Мойе ли да ми го опишеш по подробно този момент и няма ли по малки вноски от 10% в последствие?
Спиране на изпълнението по искане на длъжника
Чл. 454. (1) Съдебният изпълнител спира изпълнението, ако до предаването на движимата вещ в магазин или борса, съответно преди началото на явния търг с устно наддаване, а за публичната продан на имот - до изтичането на срока за подаване на писмени наддавателни предложения, длъжникът - физическо лице, внесе 30 на сто от вземанията по предявените срещу него изпълнителни листове и се задължи писмено да внася на съдебния изпълнител всеки месец по 10 на сто от тях.

(2) Ако длъжникът не плати някоя от вноските по ал. 1, съдебният изпълнител по молба на всеки от взискателите продължава изпълнението, без длъжникът да може да иска ново спиране.

(3) Алинея 1 не се прилага, когато се продава заложена или ипотекирана вещ или вещ, включена в търговското предприятие на едноличния търговец.
В сила от 01.03.2008 год.
denar
Младши потребител

Мнениеот Kosio » 24 Фев 2008, 15:47

(3) Алинея 1 не се прилага, когато се продава заложена или ипотекирана вещ или вещ, включена в търговското предприятие на едноличния търговец.
В сила от 01.03.2008 год.[/quote]
Това значи ли че ако прехвърля всичко на юридическо лице немогат да ги продаВат на търг след внасянето на 30% от дълга.
Kosio
Младши потребител

Re: към denar

Мнениеот denar » 24 Фев 2008, 16:45

Kosio написа:Бащами е бил поръчител за кредит на човек, които не ипълнява задалженията си към банка ДСК (и не само към нея) и не внася погасителни вноски, полошото е че е напуснал страната. Сега следкато ас, братми и майками сме наследили от бащами порачителството, сме отговорни и като гаранти. Вчера сутринта ни врачиха покана за доброволно изплащане на сумата по кредита, на които ние сме наследили поръчителството, в рамер на 30 000 лв за 7 дневен срок. Което е доста шокиращо при положение че до момента несме подозирали за това! Сега най-силно ме интересува как да спечеля време за реакция. Аз, братми и майками имаме част от един апартамент, но братми има втори по малък, както и автомобил на негово име.
Брат ви да прехвърли автомобила-има достатъчно време......ох трябва ви адвокат,но брат ви ще има проблеми с това имущество..... Трябва да се види изпълнителното и гражданското дело от наистина много добър адвокат,защото съществува и възможност за предявяване на отрицателен установителен иск,че не дължите сумата като може да поискате като обезпечение на иска спиране на изпълнението срещу гаранция(но едва ли ще успете с такъв иск,но все пак адвокат ще ви каже)Също така в тези 7 дена може да обжалвате издаването на изпълнителния лист пред ОС(моят адвокат намери процесуално нарушение по делото и Окръжният съд обезсили изп. лист)и да внесете възражение по чл. 250 ГПК.Обясних ви горе-долу....сигурно повечето неща за вас са неясни,но въпреки,че не харесвам мненията от този форум,които единствено пращат на адвокат послушайте ме : Не просто адвокат,а НАЙ-ДОБРИЯ(граждански дела) който можете да си позволите......може и да открие нещичко,някаква вратичка,някакъв пропуск.....хонорарите,които съм платил на моя са най-добре инвестираните ми пари :D
denar
Младши потребител

Мнениеот denar » 24 Фев 2008, 16:54

Kosio написа:(3) Алинея 1 не се прилага, когато се продава заложена или ипотекирана вещ или вещ, включена в търговското предприятие на едноличния търговец.
В сила от 01.03.2008 год.

Това значи ли че ако прехвърля всичко на юридическо лице немогат да ги продаВат на търг след внасянето на 30% от дълга.[/quote]
Алинея 1 не се прилага при заложена или ипотекирана вещ...-тоест при такова положение дори да внесете 30% от сумата не можете да спрете изпълнението....има още една тънкост: важно е дали изп. дело е при частен или държавен изпълнител( с оглед на таксите,които можете да си спестите ако плащате не по сметка на съдебния изпълнител а директно в банката,но не мога да ви обясня всичко...)
Има и наказателна отговорност за този който не изпълни парично задължение...влязъл в сила съдебен акт....до една година....и т.н.т.
И подчертавам още един път - НЕ СЪМ ЮРИСТ пиша ви това,което знам от личен опит,което четох във форума и в законите,и което запомних от адвокатът си....така че може и да ви подведа...
denar
Младши потребител

Мнениеот Kosio » 24 Фев 2008, 16:55

denar Благодаря ти за информацията! Колкото до това с прехварлянето на имушество на 3-то лице, ме уведомиха че ако го направим след като сме известени за това че сме длъжници, ще го шчитат за престапление и ще развалят сделката! Вярнили е това? Имат ли право да развалят подобни зделки, ако се опитаме да направим прехварляне на 3-то лице?
Kosio
Младши потребител

Мнениеот denar » 24 Фев 2008, 17:08

Kosio написа:denar Благодаря ти за информацията! Колкото до това с прехварлянето на имушество на 3-то лице, ме уведомиха че ако го направим след като сме известени за това че сме длъжници, ще го шчитат за престапление и ще развалят сделката! Вярнили е това? Имат ли право да развалят подобни зделки, ако се опитаме да направим прехварляне на 3-то лице?
Да ,води се увреждане на кредитора....но да ходят да ви съдят с години после за обявяване нищожност на сделката(май не е престъпление,а просто е нищожна,ако я обяви съдът за такава,но...адвокатът ви ще каже)....добре е сделката да не между роднини- тогава със сигурност е нищожна...и друго след като и тримата сте длъжници 3 призовки ли получихте и кой ги е получил?Има върху какво да се мисли,но един съвет още: да не се натресете на някой адвокат,който да ви забатачи повече.....много е важно кой ще е....няма да ви вземат за консултация много,ако не ви хареса хонорарът или съветът може да отидете и при друг и да чуете и неговото мнение....тук във форума има отлични юристи,но без да са запознати напълно със ситуацията няма как да ви посъветват,а и няма да ги разберете.....
denar
Младши потребител

Мнениеот Kosio » 24 Фев 2008, 17:32

Да 3 призовки получихме и ги е получил братми кам 10 часа сутринта вчера (по една за всеки). Колкото до адвокати, до тук сам се саветвал с двама и те са на мненние сходно с това на хората в форума. Утре смятам да се срещна с другите гаранти и със съдия изпалнителя които е определил решението. За съжаление разбрах, че е частно лице и сигорно ще трябва да платим и сумата на неговия хонорар. Също така трябва да видя и колко е сумата на самият кредит, зашото и това незнам сас сигорност.
:(
Общо взето утре мисля че ще получа някаква ясното около всичко това и ще трябва да избера как да действам, но все пак исках да се подготвя и да знам какво да учаквам, поради тази причина се обърнах за мнение към към хората в този форум.
Надявам се да спечеля малко време и възможност за разсрочено плащане на тази доста голяма сума ( 30 хил. лв.). Незнам дали не възможно ако само ние сме подведени под отговорност (като наследници на поръчител), да постигнем споразумение за разпределяне на сумата м/у останалите поръчители.
Kosio
Младши потребител

Мнениеот denar » 24 Фев 2008, 18:27

Kosio написа:Да 3 призовки получихме и ги е получил братми кам 10 часа сутринта вчера (по една за всеки). Колкото до адвокати, до тук сам се саветвал с двама и те са на мненние сходно с това на хората в форума. Утре смятам да се срещна с другите гаранти и със съдия изпалнителя които е определил решението. За съжаление разбрах, че е частно лице и сигорно ще трябва да платим и сумата на неговия хонорар. Също така трябва да видя и колко е сумата на самият кредит, зашото и това незнам сас сигорност.
:(
Общо взето утре мисля че ще получа някаква ясното около всичко това и ще трябва да избера как да действам, но все пак исках да се подготвя и да знам какво да учаквам, поради тази причина се обърнах за мнение към към хората в този форум.
Надявам се да спечеля малко време и възможност за разсрочено плащане на тази доста голяма сума ( 30 хил. лв.). Незнам дали не възможно ако само ние сме подведени под отговорност (като наследници на поръчител), да постигнем споразумение за разпределяне на сумата м/у останалите поръчители.
Не,не е възможно: частният съдебен изпълнител може по искане на кредитора да събере дължимата сума от който и да е от длъжниците- впоследствие можете да заведете иск срещу кредитополучателя и другите поръчители......и не сте подведени под отговорност :D
denar
Младши потребител

Мнениеот Kosio » 26 Фев 2008, 15:06

Какво мога да няправя в моя полза, след като сам открил че кедитополучателят има на свое име къща и земя? Нетрябва ли банката да му ги конфискува или възбрани. А мен да не ме закача - в смисал да си му продава имота на тарг?
Kosio
Младши потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии