начало

Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити

Ама много сте гадни!!!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ама много сте гадни!!!

Мнениеот prnedev » 20 Дек 2008, 15:03

Гледам вдигате си тарифата за минималните адвокатски хонорари, и то с хубаво число.
Само дето ми пообърквате моите сметки. Така и така, моя ценоразпис е обвързан донякъде с вашия, но с тези цени... хммм, ще се облещят клиентите, много неприятно!
Нямате срама ей :wink: :D :P :roll:
prnedev
Активен потребител

Re: Ама много сте гадни!!!

Мнениеот DEKAH » 20 Дек 2008, 15:13

Недев, а вашата тарифа къде е? Винаги съм се чудел как си определяте цените. Все пак всяка фирма има счети, но няма юрист.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 20 Дек 2008, 16:22

Деки, ами при нас няма такава тарифа за радост или за съжаление ;-)
Но виж, нещо като "картелно споразумение", намира се ;-)

Ковачев :-)))) Много добре те разбирам :-)) Ама като гледам цените... имате колеги, които как да го кажа... не ги бива за "търговци", та сигурно пак ще наблюдаваме само "авансови плащания", пък окончателното на оня свят ;-)

Иначе, по тарифата, която излезе в Дневник, и която трябва да се публикува в ДВ., прилични са цените. Всъщност, отдавна работите на тези цени.
Абе няма ли начин да се измисли някаква друга формулировка на това? Че тези цени са ориентировъчни за съда и т.н.? Или трябва задължително да играят ролята на минимални за всички?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 20 Дек 2008, 16:40

VI. Административни и други услуги
По тази точка обсъдихме цените на допълнителните услуги, които оферираме на клиентите. Разбира се, за всяка една счетоводна кантора тези цени са различни. Тук важен е принципът за разграничаване на счетоводните услуги от всички предлагани услуги от счетоводните кантори. Някои от допълнителните услуги са:
- Подаване и изготвяне на различни документи различни от офисите на НАП и НОИ;
- Събиране на документи от банки;
- Събиране на документите от офисите на клиентите. Някои от колегите таксуват тези услуги допълнително, като бяха казани цени за 1 ходене до клиента, които варираха от 20-50 лв м зависмост от разстоянието;
- Актуални състояния;
- Удостоверения за липса на задължения;
- Съдействия за преводи и легализации на документи;
- Издаване на служебни бележки за кредити на служители (напр. 10-15 лева);
- Услуги, свързани с регистрация на фирми;

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :roll: :roll: :roll:
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 20 Дек 2008, 16:47

Какво да си кривя душата... има колеги, които вършат тази работа. Други, като мен например, също я предлагат тази услуга, като моята роля е посредническа - минават едни пари и отиват на подходящото място ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот dimist » 20 Дек 2008, 16:48

Не мога да Ви разбера какво ви бъркат в очите минималните цени, то и без това и досега почти никой не работеше на база на тарифата. А що се отнася до претенцията за картелно споразумение, тя подхожда на хора, чието интелектуално развитие е спряло на нивото на "журналята"/ ползвам популярното депутатско определение/. Преди всичко, да се говори за картелно споразумение при решение на съсловна или професионална организация е правно несъстоятелно. Пък и ако прегледате правото на ЕС , ще видите, че по много такива претенции има произнасяния на Комисията или друг орган, които отхвърлят претенциите срещу определяне на минимални цени. Пък и да не се пада на нивото на БСК или БТПП - за тях всеки лев , който трябва да заплатят за адвокат, счетоводител или , не дай боже - държавна такса, ги лишава от свещенното им човешко право на частен самолет и "Майбах".
dimist
Потребител

Мнениеот prnedev » 20 Дек 2008, 16:54

А, на мен не ми пречат, напротив :-)) Дори са ми оправдание от типа "аз да не съм по-така... хм... от адвокат?" :D

Между другото, може ли да сложите малко практика? Нашия бранш определено се учи от вашия :wink:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 20 Дек 2008, 16:58

Какво да си кривя душата... има колеги, които вършат тази работа. Други, като мен например, също я предлагат тази услуга, като моята роля е посредническа - минават едни пари и отиват на подходящото място

Недев и аз работя така с няколко счетоводителя. Хем те са спокойни, че има кой да свърши работата компетентно, хем си получават бонуса. Всички сме щастливи. И така трябва да е.

А как ще си определяте цените си е ваша работа (на гилдията имам в предвид). Важното е да се работи и да се изкарват пари. Всички да сме живи и здрави!
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 20 Дек 2008, 21:22

Прочетох това, което е публикувано във в. Дневник. Коментарите са доста интересни...
Колеги някой да има пълният текст на проекта за изменение на Наредбата?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Дек 2008, 22:33

Не се вдигат толкова тарифите.
Просто някои прости такси са завишени - например за прословутия развод.
Иначе нищо драстично. Някой ако има нерви, може да го сметне математически - колко е сума-сумарно едно дело преди увеличението и колко е слуд увеличението.
Прави впечатление, че се махат прекалено ниските числа (цифри), които бяха нелепи - 10 лева за устен съвет/справка. То цената се определя не само от търсенето и предлагането, но и от самите цени. По-добре е да въведат две тарифи - социална и пазарна.
Социална - отиваш при адвокат, за когото знаеш, че е социален адвокат.
Пазарна - отиваш при адвокат, за когото знаеш, че е пазарен адвокат.
Ще ни разпознават по съкращенията - с.адв. Иванов.
П.адв. Петров.
Или в скоби - адв. Иванов (социален).
Адв. Петров (пазарен).
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Дек 2008, 22:38

:roll: Прословутото ви чувство за хумор....

Адмирирам часовата ставка- и без това на писатели се обърнахме.. но отново питам за Наредбата- в цялост? Няма я на сайта на ВАдС, гугъл не помага... като се сетя, че промяната бе разисквана също толкова секретно преди месеци- не се учудвам...
Но е възможно и някой да я има.
Защо ли питам- и без това не е в сила, ама любопитство...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Дек 2008, 22:43

viewtopic.php?f=2&t=34220

1. За устен съвет и справка в съдебни и административни места минималното адвокатско възнаграждение вече ще е 20 лв.
2. За писмена консултация – 40 лв., за проучване на дело с даване на мнение по него – 60 лв.
3. За изготвяне и подаване на тъжба до прокуратурата и полицията вече се заплаща минимум 50 лв.
4. За съставяне на завещание – 150 лв.
5. За съставяне на писмен договор, нотариални актове за собственост, продажба, замяна, дарение и пр. (чл. 6, т. 8 от Наредбата) както и досега възнаграждението ще се определя съобразно цената на съответния договор или акт, но се променят посочените в таблицата към т. 8 базови суми. Например:
- при интерес до 1000 лв. – 50 лв.
- при интерес от 1000 до 10 000 лв. – 150 лв. + 1% за горницата над 1000 лв.;
- при интерес от 50 000 лв. до 100 000 лв. – 500 лв. + 0,2 % за горницата над 50 000 лв.
- при интерес над 100 000 лв. – 700 лв. + 0,1% за горницата над 100 000 лв.

6. Учредяване и регистриране на: (т. 9) – ЕТ – 150 лв.; на ООД – 300 лв.; на АД – 600 лв.; на фондации и сдружения с нестопанска цел – 350 лв.
7. За първи път се въвежда минимален размер за уговорена почасова консултантска дейност – 60 лв. на час.

Възнаграждения за защита по граждански и административни дела – за една инстанция:
1. по трудови дела – не по-малко от 150 лв.;
ново – по дела за отмяна на незаконно уволнение и възстановяване на работа възнаграждението е не по-малко от размера на минималната месечна работна заплата за страната към момента на сключване на договора за правна помощ или към момента на определяне на възнаграждението по реда на чл. 2 от Наредбата.
2. по дела за прекратяване на брак по взаимно съгласие – 300 лв. (но ако се уреждат и имуществени отношения, се прилагат разпоредбите за определяне на минималното адвокатско възнаграждение и по дела за делба);
По дела за прекратяване на брак по исков ред – 500 лв.
3. по дела за бащинство и оспорване на бащинство – 250 лв.;
4. по дела за издръжка – 100 лв.
5. за защита на дела с определен интерес: Например:
- при интерес от 1000 до 5000 лв. - 200 лв. + 6% за горницата над 1000 лв.
- при интерес от 5 000 до 10 000 лв. – 450 лв. + 4 % за горницата над 5 000 лв.
- при интерес над 10 000 лв. – 650 лв. + 2 % за горницата над 10 000 лв.

Възнаграждения за защита по наказателни и административно-наказателни дела – за една инстанция:
1. по дела, за които се предвижда наказание „пробация” или „глоба” – 250 лв.
2. по дела, за които се предвижда наказание да 10 г. лишаване от свобода – 500 лв.
3. по дела, за които се предвижда наказание над 15 г. лишаване от свобода – 1200 лв.
4. по дела, за които се предвижда наказание „доживотен затвор” – 1800 лв.
5. при постигане на споразумение, когато адвокатът не е участвал в наказателното производство – 300 лв.
6. когато наказателното производство продължи повече от един ден – допълнителното възнаграждение за всеки следващ ден вече ще е 60 лв.
и др.

Създаде се нов раздел V – „Възнаграждения за участие в специално уредени със закон производства за една инстанция.
Например:
1. За защита в производствата по Закона за здравето (настаняване за принудително лечение) – минималното възнаграждение е 150 лв.;
2. За защита в самостоятелните съдебни процедури по Закона за закрила на детето – 200 лв.
3. За защита в производствата по Закона за домашното насилие – 200 лв.
4. За защита в производствата по Закона за екстрадиция и европейска заповед – 250 лв.;
5. За защита в производствата по Указа за борба с дребното хулиганство – 150 лв.

Благодаря на колегата d_d.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Дек 2008, 23:00

Има я в "Труд" и в "24 часа", от днес - събота.
Обаче какво ми беше моето учудване - на първа страница с големи букви, доста коментари отнесох, понеже сутринта бях в компанията на не-колеги. Та се наложи да мрънкам, нещо от рода на - другата година, на мои разноски, няма проблем, аз поемам всичко.
Обаче отдавна говореха за промяната на наредбата.
Друго е интересно - как ще се прилага по заварените случаи - трябва ли да оспорваме намалението на хонорара до установените размери, ако има колизия.
А иначе - трябва да я публикуват днес-утре по Интернет страниците, примерно на ВАдвС, САК. Но вторник ще излезе в органа на Народното събрание - Държавен вестник.
Абе, зорлем ще ни направят милионери. Накрая ще се окаже, че и Исус е наш човек, например следвал е задочно в Назарет.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Дек 2008, 23:10

Желая ви поток от интелигентни, платежоспособни клиенти с интересни казуси, колеги

Това е живо наказание - например идва собственика на кафе "Ерос", тоест аз отивам при него, спешно, съдия-изпълнител (малко преди частните), запечатване, опразване. Започват се едни - подписахме се с Иво, той ми обеща ти ми кажи дали съм прав, даде ми обещания, дойдоха тука едни. Всъщност става въпрос за Лотото в Танзания, бяхме се уговорили, пълна екзотика. Накрая - ще те черпя едно обядче.
Но това е участта на гладиаторите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Общи дискусии