Гледам вдигате си тарифата за минималните адвокатски хонорари, и то с хубаво число.
Само дето ми пообърквате моите сметки. Така и така, моя ценоразпис е обвързан донякъде с вашия, но с тези цени... хммм, ще се облещят клиентите, много неприятно!
Нямате срама ей
- Дата и час: 25 Яну 2025, 02:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ама много сте гадни!!!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
14 мнения
• Страница 1 от 1
- prnedev
- Активен потребител
Re: Ама много сте гадни!!!
Недев, а вашата тарифа къде е? Винаги съм се чудел как си определяте цените. Все пак всяка фирма има счети, но няма юрист.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Деки, ами при нас няма такава тарифа за радост или за съжаление
Но виж, нещо като "картелно споразумение", намира се
Ковачев ))) Много добре те разбирам ) Ама като гледам цените... имате колеги, които как да го кажа... не ги бива за "търговци", та сигурно пак ще наблюдаваме само "авансови плащания", пък окончателното на оня свят
Иначе, по тарифата, която излезе в Дневник, и която трябва да се публикува в ДВ., прилични са цените. Всъщност, отдавна работите на тези цени.
Абе няма ли начин да се измисли някаква друга формулировка на това? Че тези цени са ориентировъчни за съда и т.н.? Или трябва задължително да играят ролята на минимални за всички?
Но виж, нещо като "картелно споразумение", намира се
Ковачев ))) Много добре те разбирам ) Ама като гледам цените... имате колеги, които как да го кажа... не ги бива за "търговци", та сигурно пак ще наблюдаваме само "авансови плащания", пък окончателното на оня свят
Иначе, по тарифата, която излезе в Дневник, и която трябва да се публикува в ДВ., прилични са цените. Всъщност, отдавна работите на тези цени.
Абе няма ли начин да се измисли някаква друга формулировка на това? Че тези цени са ориентировъчни за съда и т.н.? Или трябва задължително да играят ролята на минимални за всички?
- prnedev
- Активен потребител
VI. Административни и други услуги
По тази точка обсъдихме цените на допълнителните услуги, които оферираме на клиентите. Разбира се, за всяка една счетоводна кантора тези цени са различни. Тук важен е принципът за разграничаване на счетоводните услуги от всички предлагани услуги от счетоводните кантори. Някои от допълнителните услуги са:
- Подаване и изготвяне на различни документи различни от офисите на НАП и НОИ;
- Събиране на документи от банки;
- Събиране на документите от офисите на клиентите. Някои от колегите таксуват тези услуги допълнително, като бяха казани цени за 1 ходене до клиента, които варираха от 20-50 лв м зависмост от разстоянието;
- Актуални състояния;
- Удостоверения за липса на задължения;
- Съдействия за преводи и легализации на документи;
- Издаване на служебни бележки за кредити на служители (напр. 10-15 лева);
- Услуги, свързани с регистрация на фирми;
По тази точка обсъдихме цените на допълнителните услуги, които оферираме на клиентите. Разбира се, за всяка една счетоводна кантора тези цени са различни. Тук важен е принципът за разграничаване на счетоводните услуги от всички предлагани услуги от счетоводните кантори. Някои от допълнителните услуги са:
- Подаване и изготвяне на различни документи различни от офисите на НАП и НОИ;
- Събиране на документи от банки;
- Събиране на документите от офисите на клиентите. Някои от колегите таксуват тези услуги допълнително, като бяха казани цени за 1 ходене до клиента, които варираха от 20-50 лв м зависмост от разстоянието;
- Актуални състояния;
- Удостоверения за липса на задължения;
- Съдействия за преводи и легализации на документи;
- Издаване на служебни бележки за кредити на служители (напр. 10-15 лева);
- Услуги, свързани с регистрация на фирми;
-
Какво да си кривя душата... има колеги, които вършат тази работа. Други, като мен например, също я предлагат тази услуга, като моята роля е посредническа - минават едни пари и отиват на подходящото място
- prnedev
- Активен потребител
Не мога да Ви разбера какво ви бъркат в очите минималните цени, то и без това и досега почти никой не работеше на база на тарифата. А що се отнася до претенцията за картелно споразумение, тя подхожда на хора, чието интелектуално развитие е спряло на нивото на "журналята"/ ползвам популярното депутатско определение/. Преди всичко, да се говори за картелно споразумение при решение на съсловна или професионална организация е правно несъстоятелно. Пък и ако прегледате правото на ЕС , ще видите, че по много такива претенции има произнасяния на Комисията или друг орган, които отхвърлят претенциите срещу определяне на минимални цени. Пък и да не се пада на нивото на БСК или БТПП - за тях всеки лев , който трябва да заплатят за адвокат, счетоводител или , не дай боже - държавна такса, ги лишава от свещенното им човешко право на частен самолет и "Майбах".
- dimist
- Потребител
А, на мен не ми пречат, напротив ) Дори са ми оправдание от типа "аз да не съм по-така... хм... от адвокат?"
Между другото, може ли да сложите малко практика? Нашия бранш определено се учи от вашия
Между другото, може ли да сложите малко практика? Нашия бранш определено се учи от вашия
- prnedev
- Активен потребител
Какво да си кривя душата... има колеги, които вършат тази работа. Други, като мен например, също я предлагат тази услуга, като моята роля е посредническа - минават едни пари и отиват на подходящото място
Недев и аз работя така с няколко счетоводителя. Хем те са спокойни, че има кой да свърши работата компетентно, хем си получават бонуса. Всички сме щастливи. И така трябва да е.
А как ще си определяте цените си е ваша работа (на гилдията имам в предвид). Важното е да се работи и да се изкарват пари. Всички да сме живи и здрави!
-
Прочетох това, което е публикувано във в. Дневник. Коментарите са доста интересни...
Колеги някой да има пълният текст на проекта за изменение на Наредбата?
Колеги някой да има пълният текст на проекта за изменение на Наредбата?
- Гост.
- Старши потребител
Не се вдигат толкова тарифите.
Просто някои прости такси са завишени - например за прословутия развод.
Иначе нищо драстично. Някой ако има нерви, може да го сметне математически - колко е сума-сумарно едно дело преди увеличението и колко е слуд увеличението.
Прави впечатление, че се махат прекалено ниските числа (цифри), които бяха нелепи - 10 лева за устен съвет/справка. То цената се определя не само от търсенето и предлагането, но и от самите цени. По-добре е да въведат две тарифи - социална и пазарна.
Социална - отиваш при адвокат, за когото знаеш, че е социален адвокат.
Пазарна - отиваш при адвокат, за когото знаеш, че е пазарен адвокат.
Ще ни разпознават по съкращенията - с.адв. Иванов.
П.адв. Петров.
Или в скоби - адв. Иванов (социален).
Адв. Петров (пазарен).
Просто някои прости такси са завишени - например за прословутия развод.
Иначе нищо драстично. Някой ако има нерви, може да го сметне математически - колко е сума-сумарно едно дело преди увеличението и колко е слуд увеличението.
Прави впечатление, че се махат прекалено ниските числа (цифри), които бяха нелепи - 10 лева за устен съвет/справка. То цената се определя не само от търсенето и предлагането, но и от самите цени. По-добре е да въведат две тарифи - социална и пазарна.
Социална - отиваш при адвокат, за когото знаеш, че е социален адвокат.
Пазарна - отиваш при адвокат, за когото знаеш, че е пазарен адвокат.
Ще ни разпознават по съкращенията - с.адв. Иванов.
П.адв. Петров.
Или в скоби - адв. Иванов (социален).
Адв. Петров (пазарен).
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Прословутото ви чувство за хумор....
Адмирирам часовата ставка- и без това на писатели се обърнахме.. но отново питам за Наредбата- в цялост? Няма я на сайта на ВАдС, гугъл не помага... като се сетя, че промяната бе разисквана също толкова секретно преди месеци- не се учудвам...
Но е възможно и някой да я има.
Защо ли питам- и без това не е в сила, ама любопитство...
Адмирирам часовата ставка- и без това на писатели се обърнахме.. но отново питам за Наредбата- в цялост? Няма я на сайта на ВАдС, гугъл не помага... като се сетя, че промяната бе разисквана също толкова секретно преди месеци- не се учудвам...
Но е възможно и някой да я има.
Защо ли питам- и без това не е в сила, ама любопитство...
- Гост.
- Старши потребител
viewtopic.php?f=2&t=34220
Благодаря на колегата d_d.
1. За устен съвет и справка в съдебни и административни места минималното адвокатско възнаграждение вече ще е 20 лв.
2. За писмена консултация – 40 лв., за проучване на дело с даване на мнение по него – 60 лв.
3. За изготвяне и подаване на тъжба до прокуратурата и полицията вече се заплаща минимум 50 лв.
4. За съставяне на завещание – 150 лв.
5. За съставяне на писмен договор, нотариални актове за собственост, продажба, замяна, дарение и пр. (чл. 6, т. 8 от Наредбата) както и досега възнаграждението ще се определя съобразно цената на съответния договор или акт, но се променят посочените в таблицата към т. 8 базови суми. Например:
- при интерес до 1000 лв. – 50 лв.
- при интерес от 1000 до 10 000 лв. – 150 лв. + 1% за горницата над 1000 лв.;
- при интерес от 50 000 лв. до 100 000 лв. – 500 лв. + 0,2 % за горницата над 50 000 лв.
- при интерес над 100 000 лв. – 700 лв. + 0,1% за горницата над 100 000 лв.
6. Учредяване и регистриране на: (т. 9) – ЕТ – 150 лв.; на ООД – 300 лв.; на АД – 600 лв.; на фондации и сдружения с нестопанска цел – 350 лв.
7. За първи път се въвежда минимален размер за уговорена почасова консултантска дейност – 60 лв. на час.
Възнаграждения за защита по граждански и административни дела – за една инстанция:
1. по трудови дела – не по-малко от 150 лв.;
ново – по дела за отмяна на незаконно уволнение и възстановяване на работа възнаграждението е не по-малко от размера на минималната месечна работна заплата за страната към момента на сключване на договора за правна помощ или към момента на определяне на възнаграждението по реда на чл. 2 от Наредбата.
2. по дела за прекратяване на брак по взаимно съгласие – 300 лв. (но ако се уреждат и имуществени отношения, се прилагат разпоредбите за определяне на минималното адвокатско възнаграждение и по дела за делба);
По дела за прекратяване на брак по исков ред – 500 лв.
3. по дела за бащинство и оспорване на бащинство – 250 лв.;
4. по дела за издръжка – 100 лв.
5. за защита на дела с определен интерес: Например:
- при интерес от 1000 до 5000 лв. - 200 лв. + 6% за горницата над 1000 лв.
- при интерес от 5 000 до 10 000 лв. – 450 лв. + 4 % за горницата над 5 000 лв.
- при интерес над 10 000 лв. – 650 лв. + 2 % за горницата над 10 000 лв.
Възнаграждения за защита по наказателни и административно-наказателни дела – за една инстанция:
1. по дела, за които се предвижда наказание „пробация” или „глоба” – 250 лв.
2. по дела, за които се предвижда наказание да 10 г. лишаване от свобода – 500 лв.
3. по дела, за които се предвижда наказание над 15 г. лишаване от свобода – 1200 лв.
4. по дела, за които се предвижда наказание „доживотен затвор” – 1800 лв.
5. при постигане на споразумение, когато адвокатът не е участвал в наказателното производство – 300 лв.
6. когато наказателното производство продължи повече от един ден – допълнителното възнаграждение за всеки следващ ден вече ще е 60 лв.
и др.
Създаде се нов раздел V – „Възнаграждения за участие в специално уредени със закон производства за една инстанция.
Например:
1. За защита в производствата по Закона за здравето (настаняване за принудително лечение) – минималното възнаграждение е 150 лв.;
2. За защита в самостоятелните съдебни процедури по Закона за закрила на детето – 200 лв.
3. За защита в производствата по Закона за домашното насилие – 200 лв.
4. За защита в производствата по Закона за екстрадиция и европейска заповед – 250 лв.;
5. За защита в производствата по Указа за борба с дребното хулиганство – 150 лв.
Благодаря на колегата d_d.
- Гост.
- Старши потребител
Има я в "Труд" и в "24 часа", от днес - събота.
Обаче какво ми беше моето учудване - на първа страница с големи букви, доста коментари отнесох, понеже сутринта бях в компанията на не-колеги. Та се наложи да мрънкам, нещо от рода на - другата година, на мои разноски, няма проблем, аз поемам всичко.
Обаче отдавна говореха за промяната на наредбата.
Друго е интересно - как ще се прилага по заварените случаи - трябва ли да оспорваме намалението на хонорара до установените размери, ако има колизия.
А иначе - трябва да я публикуват днес-утре по Интернет страниците, примерно на ВАдвС, САК. Но вторник ще излезе в органа на Народното събрание - Държавен вестник.
Абе, зорлем ще ни направят милионери. Накрая ще се окаже, че и Исус е наш човек, например следвал е задочно в Назарет.
Обаче какво ми беше моето учудване - на първа страница с големи букви, доста коментари отнесох, понеже сутринта бях в компанията на не-колеги. Та се наложи да мрънкам, нещо от рода на - другата година, на мои разноски, няма проблем, аз поемам всичко.
Обаче отдавна говореха за промяната на наредбата.
Друго е интересно - как ще се прилага по заварените случаи - трябва ли да оспорваме намалението на хонорара до установените размери, ако има колизия.
А иначе - трябва да я публикуват днес-утре по Интернет страниците, примерно на ВАдвС, САК. Но вторник ще излезе в органа на Народното събрание - Държавен вестник.
Абе, зорлем ще ни направят милионери. Накрая ще се окаже, че и Исус е наш човек, например следвал е задочно в Назарет.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Желая ви поток от интелигентни, платежоспособни клиенти с интересни казуси, колеги
Това е живо наказание - например идва собственика на кафе "Ерос", тоест аз отивам при него, спешно, съдия-изпълнител (малко преди частните), запечатване, опразване. Започват се едни - подписахме се с Иво, той ми обеща ти ми кажи дали съм прав, даде ми обещания, дойдоха тука едни. Всъщност става въпрос за Лотото в Танзания, бяхме се уговорили, пълна екзотика. Накрая - ще те черпя едно обядче.
Но това е участта на гладиаторите.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
14 мнения
• Страница 1 от 1
|
|