Здравейте,
изправен съм пред сериозен проблем
като представител на Възложител на обществена поръчка за доставка на мляко и млечни продукти за деца , желанието ми е да въведа сериозни изисквания към евентуалните кандидати, с цел - осигуряване на качествени продукти (проблема е особено актуален с изкуственото сирене по магазините) ...но , признавам си, закона за храните, закона за здравето, закона за стандартизацията и наредбата 5 за хигиена на храните са материя , която не ми е особено добре позната ....
Имам едно-две питания, надявам се накой по-запознат да може да ми отговори ....
Дали ако въведа изискване кандидатите да имат внедрена и СЕРТИФИЦИРАНА система за контрол на качеството ХАСЕП (HACCP) , това може да се тълкува като дискриминиращо условие ...в частта със сертифицирането ??? Защото в чл. 18 от Закона за храните пише ,че производителите и търговците прилагат и пддържат такава система (но нищо не пише за сертифициране) ..Интересното е ,че в закона е оставена и вратичка .....ако внедряване на такава система е неприложимо - производителя или търговеца прилагат ПРОЦЕДУРИ , в съответствие с ХАСЕП ......
Та, ако не мога да търса сертификат за ХАСЕП, то какви са тези процедури и кое може да се счита за доказателство за въведена система или процедура ...някакъв доклад или становище на РИОКОЗ или ДВСК върши ли работа ?!!
Ако поставя задължително условие за наличие на сертификат за ХАСЕП , дискримнирам ли кандидатите и в противоречие ли съм със закона ?
И друго искам да питам....което не ми е ясно ...в Закона за националната стандартизация в чл.5 е записано ,че българските стандарти се прилагат доброволно ....
Тоест, аз не мога да поставя като задължително условие наличието на сертификат ,че продуктите отговарят на БДС , нали така?
В такъв случай мога ли да търся като доказателство за качество лабораторни анализи ..и знаете ли към коя лаборатория да се насоча ??
В най-общ план, въпросът ми може да се форумила и така ....
Как да заложа възможно най-строги изисквания към кандидатите относно качеството на продукцията им (мляко и млечни продукти), така че да не съм в противоречие със закона ???
едно огромно БЛАГОДАРЯ на всеки , който ме насочи във вярната посока с някакъв отговор или жокер поне ....надявам се ме разбирате добре .....продуктите ще бъдат консумирани от деца и тук няма мяссто за никакви компромиси
- Дата и час: 25 Яну 2025, 02:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам спешно питане относно качеството на млечните продукти
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имам спешно питане относно качеството на млечните продукти
@офтопик
сори за спама, ама днешните млечни... са много яки.
Преди години, като отвориш сутринта бурканче кисело мляко, ако до следобяд не го изядеш почва да киселее- прокисва.
А вижте сега, какво яко кисело мляко има -железно е направо. Имал съм случай, по две седмици стои забравено в хладилника, забравено ама здраво
сори за спама, ама днешните млечни... са много яки.
Преди години, като отвориш сутринта бурканче кисело мляко, ако до следобяд не го изядеш почва да киселее- прокисва.
А вижте сега, какво яко кисело мляко има -железно е направо. Имал съм случай, по две седмици стои забравено в хладилника, забравено ама здраво
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
-
satir - Активен потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|