начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД?

Мнениеот bagsisiigal » 02 Ное 2009, 16:24

Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД освен в адвокатско дружество?
bagsisiigal
Младши потребител

Re: Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД?

Мнениеот ianeva » 02 Ное 2009, 16:34

bagsisiigal написа:Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД освен в адвокатско дружество?

Да, може. Отворете си Закона за адвокатурата, чл. 5 мисля, че не ми се рови, там си пише какво може ..
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот whiskey » 02 Ное 2009, 17:12

(1) Не може да бъде адвокат:
1. осъденият като пълнолетен на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер;

2. лице, поставено под запрещение или страдащо от душевна болест, която представлява трайна пречка за упражняване на адвокатската професия.

(2) Не може да бъде вписано като адвокат лице, което:

1. е търговец, управител в търговско дружество и изпълнителен директор на акционерно дружество;

2. е държавен служител;

3. работи по трудово правоотношение, освен ако е преподавател по правни науки във висше училище или научен сътрудник по правни науки в научен институт;

4. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) е освободено от длъжност съдия, прокурор или следовател при условията на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията или е дисциплинарно уволнено от длъжност съдия по вписванията, държавен съдебен изпълнител, юрисконсулт и разследващ полицай с висше юридическо образование, ако не са изтекли две години от датата на освобождаване от длъжност;

5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) е лишено от правоспособност като нотариус или частен съдебен изпълнител - за срока на лишаването.

(3) Лицата по ал. 1 могат да подават молба за вписване и преди да са отпаднали пречките по ал. 2, но вписването се извършва след отпадането на пречките.

(4) Народните представители, преподавателите по правни науки във висшите училища и научните сътрудници по правни науки в научните институти се вписват и упражняват адвокатската професия, без да напускат работата или длъжността си.

Toва не се ли покрива със "сърдужник в ООД"?
whiskey
Потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Ное 2009, 17:14

whiskey я вземи да прочетеш пак....

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот whiskey » 02 Ное 2009, 17:16

Аа.. не не не.. :mrgreen: , да се разберем аз не споря хич. Просто питам. Косвено се интересувам от проблема, тъй като сега съм съдружник в ООД (ако под управител става въпрос за МОЛ - не съм). И живот и здраве след някоя годинка стана адвокат.. требе да се знае. :D
whiskey
Потребител

Мнениеот portokal » 02 Ное 2009, 17:20

...ако под управител става въпрос за МОЛ...

Бре! Не е ли ясно какво е управител? :roll:
Аз по-скоро бих се затруднила да отговоря за какво "става въпрос под" МОЛ. Не се шегувам.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ianeva » 02 Ное 2009, 17:28

portokal написа:
...ако под управител става въпрос за МОЛ...

Бре! Не е ли ясно какво е управител? :roll:
Аз по-скоро бих се затруднила да отговоря за какво "става въпрос под" МОЛ. Не се шегувам.

Е, МОЛ /материално-отговорни лица/ не са ли тези, които ... как беше "имат задължение да събират, съхраняват, разходват или отчитат парични и материални ценности" и които носят съотв. имуществена отговорност ...
п.п. Цитата си го измислям в момента, по памет от КТ, който няма да казвам от кога не съм отваряла ...
От чалга до чалга разликата е огромна и, Слава Богу, аз нямам идея каква е
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот portokal » 02 Ное 2009, 17:30

Тия са, де. 8)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 02 Ное 2009, 20:23

bagsisiigal написа:Може ли адвокат да бъде съдружник в ООД освен в адвокатско дружество?

Може, не само в едно... може, в колкото му душа и кесия( ала вече за кесията е безпредметно напомнянето) иска. Та дори и да е ЕООД- важно е само да не е управител. Без значение в негово или чуждо.
Темата дори не е дискусионна.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Magnollia » 04 Ное 2009, 14:05

poli_g написа:

Може, не само в едно... може, в колкото му душа и кесия( ала вече за кесията е безпредметно напомнянето) иска. Та дори и да е ЕООД- важно е само да не е управител. Без значение в негово или чуждо.
Темата дори не е дискусионна.

По-точно и да искам не бих могла да го кажа... :D
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Назад към Общи дискусии