начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Лоялността на нотариусите?!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лоялността на нотариусите?!

Мнениеот ivdim » 08 Фев 2010, 00:15

Живея в Пловдив, но имам бизнес в близки до Пловдив градове.
От години ползвам услугите на натариус от Долината на розите. Много съм доволен от това, че обслужването е бързо и компетентно. В кантората работят още един помощник-нотариус и две секретарки. Но независимо от това, в бъдеще се отказвам от техните услуги. Защо ли?! В един момент се оказва, че почти всички хора в града на Левски са запознати със сделките, които съм изповядал при тях, както и разпространението им в "градския фолклор". Разбрах, че доста негови клиенти имат същите проблеми. Запитах се: След като се доверявам на нотариус и си плащам на точно избрана от мен нотариална кантора, няма ли нещо като професионална тайна?
Това ме накара да се запозная с чл. 15, ал.1 от Закона за нотариус, т.е. "Клетвена декларация", която се подписва от самия нотариус.
Според чл.20 нотариусът се среща насаме с клиента, което подсказва дискретност.
Чл.21, ал.1 и ал.2 споменават за неприкосновеност на служебния архив. Но имайки в предвид, че до архива имат достъп още трима човека, работещи в кантората, нормално е и те да спазват посочените членове на закона.
И най-важното, чл.26, ал.1 и ал.2 споменават за професионална тайна.
Моят коментар е следния: Явно нотариалната кантора се е превърнала в разпространител на пикантерии, а архивът играе роля на "жълта" преса.
При допускане на такива груби грешки, които създават проблеми на клиентите, как този нотариус ще запази професионализма си? А може би, има и някаква наказуемост?!
ivdim
Нов потребител

Re: Лоялността на нотариусите?!

Мнениеот chandra » 08 Фев 2010, 03:24

Всеки има достъп до сделките Ви през Имотен регистър и това няма нищо общо с нотариуса. Имотния регистър е публичен!!! Достатъчно е да се поиска справката и се получава разпечатка за всичките ви сделки. Ако някой има нужда, може да се снабди и с копие от Нотариалният ви акт. Колегата нотариус вероятно няма нищо общо, тъй като не е нужно някой да му иска информация, просто този някой е ползвал адвокат, който е знаел какво прави!
chandra
Потребител

Re: Лоялността на нотариусите?!

Мнениеот ivdim » 08 Фев 2010, 12:12

Благодаря за отговора! Сигурно имате право!
За съжаление, по този начин няма никаква защита на личните данни, личния живот и интереси на гражданите. Всеки с всякаква цел може да ги използва - изнудване, рекет, намеса в бизнес и т.н.!
ivdim
Нов потребител

Назад към Общи дискусии