начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Е ли закононарушение/престъпление?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Е ли закононарушение/престъпление?

Мнениеот kry4ma » 18 Окт 2010, 11:48

Подстрекаването към хакерска атака/Призивът към хакерство в интернет-сайт (интернет-форум, подобен на този) СПРЯМО НЯКОЙ Е ЛИ ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ/ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?
Ако вече се е случило спрямо мен, към кого трябва да се обърна първо, според вас?
Мисля, че е много актуален и полезен въпрос! Благодаря!
kry4ma
Младши потребител

Re: Е ли закононарушение/престъпление?

Мнениеот tedyxaz » 18 Окт 2010, 12:58

Здравей,

Извинявай, не мога да ти отговоря на съобщението, тъй като не си си направил настройките за ЛС :)

Та по темата: Съветвам те да се обърнеш към този сайт - Интернет заплахи и измами.

В случая заплаха към някого за извършването на дадено действие е закононарушение спрямо чл.144 от НК

Чл. 144. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., бр. 10 от 1993 г., бр. 62 от 1997 г.) Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.

В случая лицето Х се заканва на лицето Y, че ще извърши дадено действие срещу него, чрез определени средства (в случая хакерска атака)

Ако пък.. в условията на евентуалност.. вече е извършено такова престъпление, тогава пристъпваме към глава 9а от НК .. но да не се стига до там! :)

П.С: 1ви курс съм, не съм все още юрист :D 8)
T.Ivanova
Аватар
tedyxaz
Младши потребител

Мнениеот law_master » 18 Окт 2010, 13:13

ами по скоро това е подбудителство към престъпление, отколкото закана с престъпление по 144 НК. И ако се стигне до извършителство, подбудителят който е акцесорен съучастник, ще носи нак. отг.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот tedyxaz » 18 Окт 2010, 13:16

аз на ЛС друго разбрах, за това го написах така.. значи и в 2та случая се носи наказателна отговорност.

Чл. 20. (1) Съучастници в извършването на умишлено престъпление са извършителите, подбудителите и помагачите.

(2) Извършител е този, който участвува в самото изпълнение на престъплението.

(3) Подбудител е този, който умишлено е склонил другиго да извърши престъплението.

Чл. 21. (1) Всички съучастници се наказват с наказанието, предвидено за извършеното престъпление, като се вземат предвид характерът и степента на тяхното участие.

(2) Подбудителят и помагачът отговарят само за онова, за което умишлено са подбудили или подпомогнали извършителя.
T.Ivanova
Аватар
tedyxaz
Младши потребител

Мнениеот kry4ma » 18 Окт 2010, 14:07

Те понякога тези в първи курс, в някои отношения, са по-вещи и от практикуващите с години, по мои лични впечатления.
Този сайт, който предлагаш, го знам, но ме интересуваше дали имам основания да се обърна към тях (т.е. да не ги притеснявам излишно), но щом има законни основания, то ще го сторя. :)
Благодаря за точния отговор, ще го цитирам в моя сайт (кръчма.ком), в правния раздел, където мисля да направя специален подраздел за интернет право и престъпления, за да сме обществено-отговорни и полезни.
kry4ma
Младши потребител

Мнениеот kry4ma » 18 Окт 2010, 15:22

благодаря ви! Напълно ми се изясни материята! :)
Бъдете здрави!
kry4ma
Младши потребител

Назад към Общи дискусии