начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Мога ли да присъствам на лекции ако не съм студент?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да присъствам на лекции ако не съм студент?

Мнениеот geost77 » 18 Яну 2015, 01:38

Здравейте,

Случаят е следният. Искам да си опресня знанията по моята специалност, не съм работил по специалността десетки години. Исках и да посетя малко лекции по други специалности за да добия малко повече познания. Не съм студент, но познати ми казаха, че не е проблем и че образованието в България е отворено и всеки може да посещава лекции свободно, без да е студент, просто не може да завърши специалността ако не е.

Така ли е ? И къде е уредено това ? Може ли някой запознат да ми даде закон, член и т.н. относно това ?

Понеже аз бях на лекции. И покрай останалите студенти никой не ми обърна внимание по принцип и не пита студент ли съм или не. Но случих на лекции където ми поискаха сметка и като разбраха, че не съм им студент а просто искам да слушам за обща култура - ме изгониха и казаха, че не може всеки да присъства на лекциите им така. И че няма такова нещо като отворено и общодостъпно образование и всеки желаещ да слуша лекциите. Доста грубо си ме изгониха пред всички от залата. И аз не можах да се защитя с точни аргументи къде и как е уредено (нито пък те на какво основание и къде е уредено, че не мога да присъствам, но това не им пречи).

Ще се радвам да ми помогнете и да знам как да процедирам занапред. Важно ми е. Искам да присъствам когато мога и с абсолютно нищо не преча, като всички стоя и си водя записки.

Става дума за Пловдивски университет "П.Хилендарски" ... ако това е от значение. Четох им правилника, но и в него не намерих това да е уредено.

Поздрави,
Георги
geost77
Нов потребител

Re: Мога ли да присъствам на лекции ако не съм студент?

Мнениеот REVOLUTION » 18 Яну 2015, 09:19

За да слушаш лекции и да ползваш материално техническата база на университета трябва да си придобил статут на судент на съответния университет.
Който ти е казал , че можеш да си ходиш на лекции нагоре - надолу и да получаваш обучение освен всичко друго и безплатно , явно е искал да те изпързаля.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот enter » 18 Яну 2015, 11:05

REVOLUTION написа:За да слушаш лекции и да ползваш материално техническата база на университета трябва да си придобил статут на судент на съответния университет.

И къде го пише това? що да не можете да слушате невероятно интересните лекции по МЧП, без да сте студент? Кой ще ви спре и каже нещо?
Ако питащия иска да слуша лекции без да е студент, и по някаква неясна причина не го пускат-варианти-говорете с декана на факултета по въпроса, в официално обявеното му приемно време. Втори вариант-да пита ректора-чрез писмено запитване с вх номер, подадено в деловодството на университета.
enter
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 18 Яну 2015, 12:23

Вие къде искате да го пише?
На челото на ректора ли?
Абсурдно е! Изнасянето , съответно слушането на лекции е част от учебния процес.На обучение в съответния ВУЗ подлежат единствено и само студентите.Те кандидатстват , за да получат тази възможност и след това плащат такси за това.Преподавателя е длъжен да обучава само студентите.
Няма как чичо Пенчо да реши , че иска да разшири кръгозора си по наказателен процес и затова примерно реши да посещава лекциите на съответния преподавател в СУ.
Нито университета , нито преподавателите са длъжни да обучават граждани , който не са студенти.Ами ако Чичо Пенчо разкаже колко е интересно на лекциите и колко полезни неща се научават там и след това целия вход на Пеня реши да ходи на лекции , ами ако всеки през къра си тръгне на лекции?Чудно :)

А има ли право гражданина да посещава упражнения и съответно да повиши и затвърди знанията си придобити от слушаната лекция посредством активното си участие в семинарното занятие? :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот geost77 » 18 Яну 2015, 14:19

Това, че свободно могат да се посещават лекциите, съм го чул и по радиото докато пътувах преди година-две в колата. Говореха за "отвореното образование" в България. Или нещо такова. Затова съм склонен да вярвам че е позволено и дори уредено в някакви нормативни норми.

Логически размисли дали и защо е забранено или позволено не ми вършат работа. Това дали "чичо Пенчо" и целия му вход ще отидат на лекции е без значение, ако има свободни места в залата и ако те с нищо с присъствието си не пречат на учебния процес. Самото им присъствие с какво е пречка,че да се вади като довод ?

Също не мисля, че сте прав и за това че студентите плащат за да получат обучение и само те могат да присъстват на учебния процес. Никъде в правилника не е записано. И по-скоро плащат за да получат диплома за полученото образование - да бъдат сертифицирани че са участвали в този процес и са го минали успешно, чрез изпитите.

Нека ако някой има точна информация да сподели, не да гадаем и да играем на логика (особено като знаете как понякога нещата не се свеждат до логика в правото - логично или не меродавен е закона).
geost77
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 18 Яну 2015, 15:04

Аааа , ама защо не почнахте с това , че това право са го разяснили и по радиото.Няма съмнение тогава , че като са ви лишили от правото на отворено образование , съответния университет е нарушил закона. :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 18 Яну 2015, 16:06

geost77 написа:Самото им присъствие с какво е пречка,че да се вади като довод ?

Не можете да се легитимирате като студент, докторант или специализант ( повишаващ квалификацията си) на съответния ВУЗ, респективно специалност- това е достатъчно, за да ви покажат пътя. Ако търсите правна норма - вижте ЗВО ( революшън ви го е написал, макар да имате собствено мнение). Като цяло търсите да получите безвъзмедно услуга, която не ви се следва. Такова право липсва разписано в нормативен акт.

Преди година-две може би сте чул за отворени врати за образование в чужбина :) , но касае съвсем различна хипотеза.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 18 Яну 2015, 16:35

Предполагам, че ако някъде някой определя изрично кой може да присъства на лекции, това е самото висше училище в правилника си. Предполагам също така, че в някои случаи училището може да се предоставя решението на преценката на лектора. Практически пак само от него зависи, каквото и да е уредено или да не е уредено някъде.
Иначе колегите са Ви казали - гарантирано право да слушате лекции нямате. Поне никой от нас не знае да имате.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Общи дискусии