начало

„Енциклопедичен речник на частното право“ – една осъществена мечта на проф. Герджиков „Енциклопедичен речник на частното право“ – една осъществена мечта на проф. Герджиков

Вписване на имот при задължения на съсобственик

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вписване на имот при задължения на съсобственик

Мнениеот teodor92 » 24 Мар 2025, 19:13

Здравейте! През януари т.г. в дело за делба между майка ми и братовчед ми съдът присъди имот изцяло на майка ми. Братовчед ми има много задължения и мисля, че има възбрана върху неговата част от имота, която със съдебното решение е прехвърлена на майка ми. Съдията по вписванията ми обясни, че за да бъде вписана майка ми като единствен собственик на имота, трябва братовчед ми да няма възбрана на неговата част, както и задължения към НАП.

Въпросът ми е това задължително условие ли е. Той няма да си плати задълженията, но защо това трябва да ограничава майка ми като нов собственик? Съдебното решение е ясно, че имотът вече е изцяло нейна собственост. Има ли пречка да бъде вписан в Агенция по вписванията въпреки задълженията на братовчед ми и как би могъл да се вдигне запорът върху имота (на бившата негова част)?
teodor92
Нов потребител

Re: Вписване на имот при задължения на съсобственик

Мнениеот bozyo » 24 Мар 2025, 21:53

когато изкупих дял от наследствени имоти от моя роднина със задължения към НАП, нотариусът изрично написа в договора за покупко-продажба, че част от парите в размера на задължението се изплаща чрез погасяване на задължението към НАП и представих съответното платежно нареждане с мен като наредител и роднината ми като данъчнозадължено лице. сделката бе успешно вписана.

вашият случай е сходен. ако искате да впишете делбата, трябва да погасите задълженията на другия съсобственик и да бъде заличена възбраната. в противен случай неговият дял може да бъде изнесен на публична продан.
пак личен опит: днес получих от ЧСИ постановление за възлагане на дял от имоти, купен на такава публична продан. имайте също така предвид, че при публична продан на съсобствен дял не се задейства ограничението по чл.33 от ЗС. можете да закупите дела (който считате за свой) само като участник в наддаването.

нещо повече: колкото повече се бавите да погасите задълженията му, толкова повече нови могат да се добавят. съответно може в един момент да надвишат стойността на неговия дял в имота.
bozyo
Потребител

Назад към Общи дискусии