начало

Съдът не видя достатъчно доказателства, че МВР-шеф е ръководил престъпна схема с мигранти Съдът не видя достатъчно доказателства, че МВР-шеф е ръководил престъпна схема с мигранти

Вейсел паша

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вейсел паша

Мнениеот рая /Иван/ » 23 Юни 2004, 10:20

С изпълнено с радост сърце приветствам идеята за построяване на паметник на Вейсел паша на връх Шипка! Приканвам всички, които се чувстват рая, да ме подкрепят! В същия дух предлагам още:
1.Да бъде съборен паметника "Шипка". Вейсел паша и войските му са се били за родината си, ерго-заслужават паметник. Българите и руснаците не са се били за родината България, защото не я е имало все още, ерго-не заслужават паметник!
2.Да бъде възстановен статута на областта на юг от Балкана от преди 1885г, и да бъде преименувана на "Източна Румелия". Та нали паметника на Вейсел паша ще очертае границите на Турция! Респ. да бъде възстановен статута на България като васална на Турската държава.
3.Да бъдат премахнати всички паметници на Борците ни от освободителното движение против османско робство. Не заслужават паметници! С какво са допринесли те за отечеството Турция? Само главоболия на турските управници! А тогава отечество България не е имало!
4.Да бъдат построени паметници в Батак, Перущица, Копривщица, Панагюрище, Плевен, Русе/Русчук/, Стара Загора и т.н. на всички турски военачалници и по-отявлени военни за военните им успехи и принос за държавността и владичеството на Турското ни отечество!
5.Всички улици, площади, музеи, библиотеки и т.н. , които носят имена на Български Борци от освободителното движение да бъдат преименувани с имената на турски военни и управници, които са допринесли за тяхната смърт!
6.След като бъде възприето от раята положението, да бъде възстановено турското присъствие в българските земи доброволно, даже с празници, като държавата България бъде заличена от картата на Европа!

Скъпи бъдещи турски поданици/рая/, подкрепете ме! Нека дадем своята идейна и финансова подкрепа, включително с личен труд, за изграждането на паметника! Само така ще докажем на себе си, на Европа и на мюсюлманския свят, че вече сме хора с развито европейско мислене, етническа толерантност и готовност за приемане в Европейския съюз /най-вероятно с приемането на Турция като част от нея/ !!!!!!!
рая /Иван/

Re: Вейсел паша

Мнениеот лунатик » 23 Юни 2004, 10:58

Иване, не се вживявай от малоумни предложения от странни особи.
Струва ми се, че проблемът е друг.
А той е: Как бихме реагирали, ако някакъв турски комитет за опазване на техните гробове искаше да постави паметна плоча на Шипка? Бихме ли им разрешили? И дали такъв отказ би и бил в унисон с европейските ценностии, които претендираме, че вече изповядваме? Това би било тест за нашето израстване.
Вашият "съгражданин" Здравко твърди, че щом искаме да поставим плоча в Одрин, то реципрочно НИЕ трябва да поставим и тук.
Само, че НИЕ искаме да поставим плоча в Одрин а не турците. Но защо пак НИЕ трябва да поставяме плоча тук като реципрочност? Ако те ни разрешат, бихме ли имали право да им забраним ТЕ да поставят ТУК плоча в памет на техните загинали?
Считам, че този въпрос се преекспонира. А на Здравко Зафиров просто му отнемете пловдивското гражданство.
лунатик

Мнениеот Trifid » 23 Юни 2004, 11:04

....Мога ли да допълня? Нека направим и Паметник на Василий Българоубиец, ослепил 14 000 български войници.И ще кажа защо. Защото той е постъпил почти по соломоновски. Като християнин той е нямал право да убива други християни попаднали в плен.А и папата е щял да го свали от трона. Иначе колко му е ........ имал 500 броя лична гвардия,за колко време е щял да ги изколи. Не е могъл да ги вземе със себе си...той е отстъпвал и те само щели да му бъдат в тежест. Не можел и да ги пусне...те щели да се влеят с българската войска и да умножат силата и. И постъпил толкова мъдро....просто ослепил всички, като на 100 е оставил един да ги води. Кой от нашите държавници би могъл да вземе такова" мъдро" решение?
Не е ли достойна за уважение постъпка.? Как не се е сетил Петко Йотов за това.....насред центъра на София ..паметник на "Василий Соломон".
И накрая .мисля ,че е време всички ние българите да пораснем. Единиците отдавна са открили пътя ,но дребните духом са насадили пътя ни с тръни...самоуверени и алчни, като всички плевели.
По голяма простотия от това.......да се постави паметник на убиец .....здраве му кажи.рая /Иван/ написа:
>
> С изпълнено с радост сърце приветствам идеята за построяване
> на паметник на Вейсел паша на връх Шипка! Приканвам всички,
> които се чувстват рая, да ме подкрепят! В същия дух предлагам
> още:
> 1.Да бъде съборен паметника "Шипка". Вейсел паша и войските
> му са се били за родината си, ерго-заслужават паметник.
> Българите и руснаците не са се били за родината България,
> защото не я е имало все още, ерго-не заслужават паметник!
> 2.Да бъде възстановен статута на областта на юг от Балкана от
> преди 1885г, и да бъде преименувана на "Източна Румелия". Та
> нали паметника на Вейсел паша ще очертае границите на Турция!
> Респ. да бъде възстановен статута на България като васална на
> Турската държава.
> 3.Да бъдат премахнати всички паметници на Борците ни от
> освободителното движение против османско робство. Не
> заслужават паметници! С какво са допринесли те за отечеството
> Турция? Само главоболия на турските управници! А тогава
> отечество България не е имало!
> 4.Да бъдат построени паметници в Батак, Перущица, Копривщица,
> Панагюрище, Плевен, Русе/Русчук/, Стара Загора и т.н. на
> всички турски военачалници и по-отявлени военни за военните
> им успехи и принос за държавността и владичеството на
> Турското ни отечество!
> 5.Всички улици, площади, музеи, библиотеки и т.н. , които
> носят имена на Български Борци от освободителното движение да
> бъдат преименувани с имената на турски военни и управници,
> които са допринесли за тяхната смърт!
> 6.След като бъде възприето от раята положението, да бъде
> възстановено турското присъствие в българските земи
> доброволно, даже с празници, като държавата България бъде
> заличена от картата на Европа!
>
> Скъпи бъдещи турски поданици/рая/, подкрепете ме! Нека дадем
> своята идейна и финансова подкрепа, включително с личен труд,
> за изграждането на паметника! Само така ще докажем на себе
> си, на Европа и на мюсюлманския свят, че вече сме хора с
> развито европейско мислене, етническа толерантност и
> готовност за приемане в Европейския съюз /най-вероятно с
> приемането на Турция като част от нея/ !!!!!!!
Trifid

Мнениеот kif » 23 Юни 2004, 11:21

ehheeee Bulgarite iskat da si slagat plocha v Odrin, a kato turcite iskat Vi stava kofti
Kofti naciq ste, ama absolutno vsichko Vi e kofti, may i taka shte si produljite
kif

Мнениеот Trifid » 23 Юни 2004, 12:45

Киф....кофти ти е мисленето...не ти зная народността...ама ще си нещо сбъркан
Trifid

Мнениеот donna » 23 Юни 2004, 12:58

вижте из форумите се мотаят разни личности които си пишат дипламните и курсовите работа по психология и провокират участниците , по добре темата да приключи до тук

по тази причина няма да напиша своето мнение тук
donna
Старши потребител

Мнениеот amika » 23 Юни 2004, 13:30

Абсолютно! Не стига, че в страната ни се строят джамии под път и над път, а идеята в Турция да бъде построен нов православен храм е просто немислима, четат се новини на турски, а сега и това. Егати наглостта!
amika

Мнениеот една българка » 23 Юни 2004, 13:41

"един народ се познава по гробищата и по пътищата..Гробищата му показват откъде идва и кой е..Пътищата-къде отива и къде ще стигне.."
една българка

Мнениеот mima » 23 Юни 2004, 15:08

Я по добре да се направи паметник на тоз господин Зафиров - надупен в центъра на Пловдив.
mima

Мнениеот рая /Иван/ » 23 Юни 2004, 16:02

Вчера по "Скат" идеята защитаваше не кой да е, а самият управител на Националният Военно-исторически музей полк....../не му помня името/. Мисля, че той също е представител на държавността ни. А това вече не е само трагично-показателно за нашето национално самосъзнание, но и опасно за етническия мир.
Далеч съм от мисълта, че проблема с малцинствата е лесен и лесно решим. НО те са малцинства, и се ползват не само с всички права на български граждани, но и с повече, с оглед наистина да им бъдат гарантирани всички права на човека съгласно Декларацията за правата на човека и основните свободи. Така спокойно сме си европейци! За разлика от тях по време на турското робство Българите са били РОБИ!!!!!!!!!! Никакъв паметник не заслужава в България който и да било, служещ на Турската държава, упражняваща насилническо властване върху нашите предтечи. Военните, загинали в служба на турската държава, са защитавали Турската държава, която е била агресор, насилник и робовладелец в нашите земи върху нашите деди. Самите военни са били част от тази държава, те са били нейния народ, който народ на практика е черпел с пълни шепи от робството ни. Никакви европейски ценности не можем да преекспонираме върху онова време, нито можем да преекспонираме онова време в настоящето. Дори и да го направим ще видим, че действията на турските владетели съвсем не са били под знака на и тогава действащите европейски ценности и Декларация за правата на човека и основните свободи!!!!!
Ще съм откровен-СТРАХ МЕ Е, МНОГО МЕ Е СТРАХ!!!!!!! Страх ме е, защото българи предлагат тази абсурдна идея! Мога да прогнозирам, че всъщност вместо да сплоти по някакъв начин етносите ни, тя ще доведе до изостряне на отношенията. Смятам, че е вкоренено в съзнанието на всеки българин по произход омразата към турския поробител. А съвсем не са тайна амбициите на представителите на турското присъствие в България за властване, и доколкото виждам те почти са реализирани! Това само ще доведе до изостряне на радикалното, националистическото и шовинистичното мислене! Не бива така! На прага на членството в ЕС сме!!!!
рая /Иван/

Мнениеот ipon » 23 Юни 2004, 16:23

Психопати,като този Зафиров,често се използват за отклоняване на внимание
то ,на обществото от същински проблеми и скандали.Не е случайно,че словоблудс
ствата му се появиха едновремено с констатациите за източване на държавния зърнен резерв.не се връзвайте на евтините полицейски трикове.С подобни хват
ки неотдавна замазаха скандала с реституцията на Симеон.не бъдете наивници
мислете трезво,не позволявайте да ви баламосват.
ipon
Потребител

Мнениеот 1818 » 23 Юни 2004, 16:53

V Tel Aviv niamashe li pametnik na Hitler?
1818

Мнениеот 6veda » 23 Юни 2004, 18:11

Че сме европейци, европейци сме, но нека не забравяме, че живеем на Балканите, т.е. върху буре с барут. Това е много деликатна тема и не трябва така леко да се заиграваме с нея. Особено по нашите ширини. Струвами се, че нито една от държавите членки на европейския съюз не изгуби националната си идентичност до степен да започне да работи против себе си. Що за напреднала шизофрения е нашето?
6veda
Младши потребител

Мнениеот 6veda » 23 Юни 2004, 18:12

Трябва да си много нагъл и безотговорен точно с тази тема да си прикриваш собствените престъпления.
6veda
Младши потребител

Мнениеот Второкурсник » 24 Юни 2004, 08:26

Изглежда, че и този път няма да се впиша в общия тон на дискусията :).

Не мисля, че идеята на Здравко Зафиров трябва да се отхвърля автоматично, а още по-малко да се третира като национално предателство. Човекът е съвсем искрен в желанието си да се изгради паметник на българските воини в Одрин, а желанието на турската страна за реципрочност е съвсем естествено - в международните отношения нещата са си танто за кукуриго. Друг е въпросът дали Шипка е най-подходящото място.

Колкото до положението на турците в България и новините по БНТ, нека се замислим за една "дреболия" - около 12% от населсението на България гледат на себе си като на етнически турци, тези хора плащат данъците си в България и част от техните пари отиват за издръжката на БНТ. Елементарната справедливост изисква телевизията издържана и от тях да отделя време пропорционално на числеността на тази аудитория - тоест около 3 часа на ден предаване на турски език, а не 10 минути новини.

Искаме българите живеещи в съседни държави да бъдат третирани и толерантност и уваженито което заслужават, тогава може би е добре да започнем и ние да уважаваме и зачитаме етническите малцинства в България, особено тези, които са най-многобройни - турците и ромите. Искаме или не, те са част от нашето общество и съдейки по данните за раждаемостта - все по-голяма част. Вместо да ги ругаем, да ги мразим и да се страхуваме от тях, по-разумно е да помислим как бихме могли да ги насърчим да се присъединят към нашата ценностна система и начин на живот, да ги направим неделима част от обществото си.

Знам, че това няма да се хареса на огромната част от хората, които ще прочетат тази бележка, затова няма да си давам труда да отговарям на ругатните, които неизбежно ще последват, а само на отговорите по същество написани от хора с чувстово за отговорност.
Второкурсник

Мнениеот paola77 » 24 Юни 2004, 12:53

Колеги, имаше един лаф - "милост за живите". Хайде да излезем с декларация да не се строят никакви паметници в Одрин или на Шипка, а с парите, предвидени за двата паметника да се увеличат детските добавки, които се изплащат независимо от етническата принадлежност.
paola77

Мнениеот 6veda » 24 Юни 2004, 13:46

Имаше ли представители от Германия в Нормандия преди броени дни?
6veda
Младши потребител

Мнениеот аз съм българче » 24 Юни 2004, 14:59

Не само че си прав, но и много меко си се изразил. Не могат да се правят аналогии /както подигравателно беше казано някъде, че на Василии Българоубиеца... и т.н./
Казано е добре: мъртвият не ни е враг. Става въпрос за живите.
Няма да питам кога, при чие управление българинът се е чувствал най-зле, защото ще се почувствам неудобно, че съм българче.
аз съм българче

Мнениеот 1010 » 24 Юни 2004, 15:30

Паметниците са за това, за да се помни от поколенията, за да се учим от грешките си и да прогресираме. В този смисъл съм ЗА да се правят паметници, но идеята да се постави паметник на турски генерал точно на Шипка е меко казано абсурдна. Добре, че не е жив Дядо Вазов, че щеше да стане една... Нищо против нямам нито малцинствата, нито толерантността, но защо тази толерантност трябва да бъде само от наша страна? Нима като влезем в ЕС малцинствата ще останат вън от него? Нека и те бъдат толерантни към нас!
1010

Мнениеот аз съм българче » 24 Юни 2004, 15:45

Добре е сами да мислим. Дядо Вазов много си го уважавам. Но той си е поет и писател- литератор. Написа в стиховете си че поп КРъстю е предател, и отиде , та се не видя...
Предпочитам да мислим сами. Нека не забравяме, че войната през 1987-8г. е по решение на Великите сили в Европата, възложено е на Русия... т.е., ние нямаме нищо общо с освободителната война. Нашата гордост, това е Съединението, защото е направено въпреки всичко. Оттогава до сега май не сме направили нещо свястно...
аз съм българче

Следваща

Назад към Общи дискусии