начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

има ли безработица за юристи

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: има ли безработица за юристи

Мнениеот svetliq » 18 Дек 2010, 13:42

Напълно съм съгласен с колегата svetosslav - да се въведе едно такова контролно изпитче за хората станалаи адвокати през посочения период, да видим какъв ще е резултатът. Само че такъв рев ще се вдигне, който не можем дори да си представим. Давам приемер - работех в кантора, в която една от колежките беше вече със 7 - 8 години юридически стаж, няколо от които като адвокат (вписана по времето, когато всеки е можел да се впише). Не знаеше - какво е потестативно право, с какъв иск се упражнява, исковете по кодекса на труда, новия установителен иск по чл. 422 ГПК и още и още. Методът на работа се заключаваше в четене на съдебна практика от АПИС, която често дословно преписвана в кореспонденцията със съда и търсене на решение на казуса в гугъл - и това е практикуващ адвокат. Според мен не 1/3 ами 5/6 няма да се справят с формата на изпита да речем за мл. адвокати - какъвто е по настоящем.
Още нещо - излиза че в момента един млад юрист следва да е следната многофункционална машина - да знае поне два езика, да е факир във всеки отрасъл на правото, да не спи, да обикаля като малоумен по съдилища и по опашки и на последно място да живее на фотосинтеза, защото не получава достатъчно пари.Още нещо - трябва да е облечен предсатвително за нуждите на офиса,а никой не го пита от къде ще вземе пари за дрехи, като често ако не са мам и тати няма даима и какво да яде.
Казвам ви - време е за брадвата - като сцепи човек няколко черепа, ще го тикнат в затвора, ако е с доживотна присъда - в единична килия и ще го хранят до живот - все е нещо. Последното в рамните на шехагата разбира се. :D
svetliq
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 18 Дек 2010, 17:07

Колеги, то няма лошо да се въведе такъв изпит... обаче това означава още време в подготовка вече не само на текуща работа и материално-техническо осигуряване в кантората - профилактика на компютри и периферни устройства разни, актуализиране на базата данни със законодателството и прочее - за човек, който работи без служители. Тоест, ако трябва по две седмици годишно непременно да си опреснявам знания по конспект, с част от които не съм работил в рамките на година-две и никой не ми го плаща това, какво следва: ами ново вдигане на хонорарите, "за радост" на населението и бизнеса и пак вкупом ще ни обявят за вампири и кръволоци.
Понеже наистина ми писна да убеждавам хора, които не желаят да мислят по друг начин, освен както си мислят, все пак да се изкашлям плахо и да кажа, че такива, които не се справят с ежедневните си изпити, т.е. с работата си: или умират от глад; или някой ги клати, за да ги хрантути, щото нищо не е безплатно, вкл. некадърието; или най-накрая ги пребиват недоволни клиенти.
Айде въвеждайте изпита сега 8) Ама няма период - сичко под ножа. Че дъртите айдукати изкукват понякога и тогава са по-вредни от обикновените некадърници :mrgreen:
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот Melly » 18 Дек 2010, 18:28

Ковачев, като казваш всички под ножа, то същото се отнася и до лекарите, фармацевтите, учителите, архитектите, инженерите, геодезистите и всичко де що е минало някакви квалификации след дипломната защита -два пъти в годината пред ЦИК, МИК и подобни образувания! :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот svetliq » 18 Дек 2010, 18:33

Само така :D
svetliq
Младши потребител

Мнениеот donna » 18 Дек 2010, 18:54

Съгласна съм за профилиране по материя ,защото на колегите които завършват следва да им е ясно ,че след държавните изпити знаеш доста щот си чел за изпити ясно е. Аз някога знаех НПК наизуст , ГПК почти целия по членове в едно със ЗС и ЗЗД , с течение на времето НПК нещо го зная за обща култура почти не го работя , ГПК се променинезнам си колко пъти сега е нов ...да продължавам ли ...
Още нещо ще им кажа на господата , първо име не се създава как да е ,особенно ако сам го изграждаш ,ако мислите че на мен някои ми е дал нещо даром лъжете се .
Второ не вс. дела мооже да се спечелят и т.н.
donna
Старши потребител

Мнениеот leonardos » 20 Дек 2010, 00:36

Правилно, опита и квалификацията се постигат с достатъчно практика, но в повечето случаи поведението и действията не подлежат на коментар. Когато говорим за правилен избор, нека споделим и предоставяната ни възможност за реализация и тогава да разнищваме крайния резултат.
leonardos
Потребител

Мнениеот svettoslav » 14 Яну 2011, 13:19

svetliq написа:Давам приемер - работех в кантора, в която една от колежките беше вече със 7 - 8 години юридически стаж, няколо от които като адвокат (вписана по времето, когато всеки е можел да се впише). Не знаеше - какво е потестативно право, с какъв иск се упражнява, исковете по кодекса на труда, новия установителен иск по чл. 422 ГПК и още и още. Методът на работа се заключаваше в четене на съдебна практика от АПИС, която често дословно преписвана в кореспонденцията със съда и търсене на решение на казуса в гугъл - и това е практикуващ адвокат. Според мен не 1/3....

Още по-страшно е с наказателното.Не може някои колеги,които явно не знаят що е право,няма и представа за фактическата страна по делото,да решават,че някой ще си носи съдимостта...
Не може да се явяваш неподготвен,да се усмихваш като *утка в прани гащи и само споразумение да ти е в устата.
Конкретен случай ме изкара из равновесие.Не че съм засегнат по някакъв начин.Празната кратуна няма място в съдебната зала на съда(не че подс. не заслужава такова санкциониране в конкр случай).Но при малко вглеждане в нещата,можеше да се стигне до оправдаване.При това,без риск за нещо по-тежко от споразумението,което колегата Гуньо адвокатина сключил.Ми като си празна изумена кратуна-марш от адвокатурата нещастник такъв,носещ нещастие и на другите.Съдебната зала не е място за експерименти,наказателното правъсъдие не е охранително производство а Гуньо адвокатина трябва да товари чували някъде,а не да се усмихва като Мунчо от "Под игото"....
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот eliana » 15 Яну 2011, 00:06

Много се дразня като чета подобни писания,колко много качества имат младите
току що завършили юристи,как няма работа за тях, колко несправедлив е адвокатския изпит и т.н. и т.н. Работа за юристи има,но зависи от очакванията,дали виждаш чашата на половина празна или на половина пълна.
В началото когато нямаш никакъв опит не е реалистично да очакваш високи доходи само на база теоритични знания.Практиката учи ,а парите идват с времето. За хора без връзки правилния път е адвокатурата.Вместо да седите в къщи и да се депресирате,започнете от някъде, създавайте контакти ,трупайте
опит като служебни адвокати! Изпитът за адвокати е елементарен.Сядайте си
здраво на задника и учете, вместо да гледате в чуждата паница!
Истината е ,че много от вас не смеят да започнат сами,защото нямат доверие на
себе си.Затова чакат някой да ги назначи на работа,при това да им плаща добре.Един мой колега с когото се явихме заедно на адв.изпит и го издържахме,още не смее да започне самостоятелна практика и прави уговорки ако се впише ,да съм му помагала за първите 50 дела ,представете си...
Друг ми разправя,че трябвало 2-3 години да поработи в кантора,че тогаз самостоятелна практика...Е нали много знаем уж ? Мен да не би някой да ме е
водил за ръчичка до съда ?!Не че всичко знам,но полагам усилия и най-важното: умея да вземам самостоятелно решения и да нося отговорност за това.
eliana
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 15 Яну 2011, 01:07

На 3 дни стаж съм бил и съм се хвърлял в бой.

Няма младо, няма старо.

Аман от опити и колби.

Или имаш клиент, или си клиент.

Извинявам се на аудиторията, пак съм злоблив.

За какво са големите аули, за какво е зала 272? За да направиш още толкова усилия по пътя и така нататък.

Не мисля. Оратор се става, ритор се става. Адвокат се става. Има и други изречения със "става" - "може".
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот leonardos » 21 Яну 2011, 16:05

..... :D ....
Най ми хареса определението за нивото на чашата :D :D ... Правилно, въпрос на гледна точка и личностна нагласа :wink:
Свят широк - хора разни !
leonardos
Потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии