- Дата и час: 24 Яну 2025, 00:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
право!къде?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
разни хора, разни идеали, ЮФ на СУ е само един. Тук преподават едни от най-големите светила в историята на БГ право, като дори някои от тях работят и без да им се плаща. Правят го от любов към професията, студентите и разбирасе университета. Незнам дали някой от вас е имал удоволствието да слуша лекция на проф. Л. Груев/ който е и конст. съдия / или на проф. Герджиков, както и на много други избрали да преподават точно в ЮФ на СУ. Така че нему мислете много за разните му ВУЗ - чета. Вярно от всички университети излиза по някой друг ценен кадър, но това е рядкост и се дължи главно на лични качества а не на ниво на преподаване. От СУ обаче излизат не един и двама, а стотици добри юристи, затова да ме прощавате ама като е толкова лесно според някой да се влезе и изкара ЮФ, защо тогава има толкова много други университети с право и защо по дяволите учат хора там а не в СУ.
- loki
- Нов потребител
Целия този спор е абсолютно безсмислен. От 10 години следя същите тези дебати. Проблемът е, че се наруши монопола на СУ върху юридическото образование първо още в тот. време от ВТУ и Пловдивския, после и в други градове и висши училища. Мога да посоча, че в различни периоди от време различни преподаватели от ЮФ на СУ са преподавали и в други университети и висши училища, къде легитимни, къде нелегитимни, къде акредитирани, къде без акредитация. И между другото може да си завършил право и в Оскфорд (хи-хи) и пак да си пълна издънка. Освен това маса хора са завършили право в СУ, а после и ден не са практикували. Да не изброявам известни на всички личности от журналистическите и др. среди. Просто да те хване яд защо изобщо са трошили някога народна пара както казва баба ми, а в по-нови времена или държавна, или на родители, роднини и други спонсори под една или друга форма.
Но в едно са прави всички, не е важно къде са те учили, а доколко ти си желал да се научиш и после да се усъвършенстваш. Щото, братлета и сестрички, нейно величество юридическата материя и практика иска постоянно четене и ровене и умствена акробатика, ако искаш да си добър в работата си.
Но в едно са прави всички, не е важно къде са те учили, а доколко ти си желал да се научиш и после да се усъвършенстваш. Щото, братлета и сестрички, нейно величество юридическата материя и практика иска постоянно четене и ровене и умствена акробатика, ако искаш да си добър в работата си.
- nat
- Потребител
За хората, завършили и никога не практикували право, го написах защото, ако погледнем реално във времената когато се преподаваше право само в две-три ВУЗа по тогавашната терминология, се получаваше така, че хора, които и в помислите си не са имали намерение да работят като юристи са заемали места на други, които действително са искали да бъдат такива. Ей това най-много винаги ме е дразнило. Просто се замислете над следния въпрос колко от завършващите право стават практикуващи юристи, пък тогава спорете кой е по-добър ЮФ.
Имам тъкмо три рошли-съученички, дето се пънаха, влязоха право в СУ и после и ден нямат практика щото "така". По този начин ми отговориха на въпроса от какъв зор им беше юридическото образование. За изясняване на картината трябва да добавя, че випускът ми от средното училище беше точно 36 души, от които 10 сме завършили право, а работим като юристи (прокурори, адвокати, юрисконсулти и т.н.) тъкмо 5-ма. За годината, когато завършвахме средното образование приемът беше - 85 в СУ и около 30 в ВТУ и ПУ.
Тогава най ме беше яд, че заради такива като горе описаните патки други, които имаха единствено желание да запишат право не влязоха същата година.
Имам тъкмо три рошли-съученички, дето се пънаха, влязоха право в СУ и после и ден нямат практика щото "така". По този начин ми отговориха на въпроса от какъв зор им беше юридическото образование. За изясняване на картината трябва да добавя, че випускът ми от средното училище беше точно 36 души, от които 10 сме завършили право, а работим като юристи (прокурори, адвокати, юрисконсулти и т.н.) тъкмо 5-ма. За годината, когато завършвахме средното образование приемът беше - 85 в СУ и около 30 в ВТУ и ПУ.
Тогава най ме беше яд, че заради такива като горе описаните патки други, които имаха единствено желание да запишат право не влязоха същата година.
- nat
- Потребител
Трудно е да се прецени най-точно в кой юридически факултет е целесъобразно да завършите образованието си.
Ако нямата възможност за следване в Софийски университет преценете сама за себе си къде ще Ви е най-изгодно следването-имайки в предвид и материалната страна на проблема /устройване,пътуване и т.н/.
Така или иначе за постъпване където и да е /младши магистрат,младши адвокат,младши дознател,а в определени случаи и за юристконсулт/ след завършване преминавате през конкурсното начало.И на конкурса никой не Ви пита кога и къде сте завършили.Приемат Ви документите за участие в конкурса и очакват от Вас добро представяне /за връзките по назначаването следва допълнително да се погрижите ..../
Имате ли желание да придобиете добра подготовка и знания факултета не е от съществено значение.Всичко е във Вашите ръце !
Ако нямата възможност за следване в Софийски университет преценете сама за себе си къде ще Ви е най-изгодно следването-имайки в предвид и материалната страна на проблема /устройване,пътуване и т.н/.
Така или иначе за постъпване където и да е /младши магистрат,младши адвокат,младши дознател,а в определени случаи и за юристконсулт/ след завършване преминавате през конкурсното начало.И на конкурса никой не Ви пита кога и къде сте завършили.Приемат Ви документите за участие в конкурса и очакват от Вас добро представяне /за връзките по назначаването следва допълнително да се погрижите ..../
Имате ли желание да придобиете добра подготовка и знания факултета не е от съществено значение.Всичко е във Вашите ръце !
- gosho72
- Потребител
elenakotzeva написа:И двата не струват. Единственият правен факултет, който става за нещо в България е в СУ "Св. Климент Охридски". Ако се съмнявате, погледнете обявите за работа - в 90% от тях изискването е да си завършил СУ.
Синът на един от адвокатите с които работя е третокурсник "Право" в Нов български университет. Вярно семестриалните такси са му малко височки, но има възможността да избира да учи успоредно и в Европа по изключително разнообразие от "Програми за обмен на студенти". При това по стипендии предоставени от университета. Единственото му условие е да си взема изпитите с определен успех. Иначе той си плаща европейската част от обучението си. Та по тия програми вече на два пъти се разхожда до Страсбург и Маанстрих. И до Париж ще се разходи както изглежда.
И накрая неговата диплома ще я признават в Европата. Екстра с която не може да се похвали нито един друг ЮФ в България. В това число и СУ "Св. Климент Охридски".
Така, че мили деца, мене ако питате юридическите факултети у нас се делят на НБУ и всички останали.
Иначе лично моята диплома е издадена от УНСС. Казвам го информативно, не че нещо. То дипломата само старта дава. Смело мога да заявя, че няма юрист с моето ниво на опит, който да може да ми се опре. Само юристите с повече опит го могат това.
А тая работа с традициите е умряла работа, тая работа с обявите също. Както по-нагоре някой каза, изключително тъпо е да имаш в ръцете си свободна професия и да се натискаш да имаш шеф.
- mnstef
- Младши потребител
|
|