начало

Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България

Право -> Къде?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Право -> Къде?

Мнениеот kalahan2008 » 05 Авг 2008, 05:25

S4nDr0 написа:Здравейте,
мисля да следвам право, но се чудя къде ще е най-добрият вариант.

Най-добрият вариант е изобщо да не записвате право. :wink:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот fansky » 05 Авг 2008, 08:11

Според мен няма никакво значение къде си влязъл да учиш право. Всичко зависи от самия човек, дали той иска да научи правото като професия и дали иска и желае да се занимава с това в живота си. Ако човек е умен, значи ще успее да се реализира, където и да е завършил право.
fansky
Младши потребител

Мнениеот artemida » 05 Авг 2008, 09:03

СУ май до скоро беше най-реномирания. Тази година във Великотърновския напр. имаше повече кандидати, отколкото в Софийския. Аз лично започвам тази година да уча право в Русенския. Не искам отзиви- колкото хора, толкова и мнения.
artemida
Нов потребител

Мнениеот system » 05 Авг 2008, 09:09

lexy21 написа:
system написа:Този въпрос е бил обсъждан и друг път. Ще Ви кажа мнението си, което веднъж изложих:
Ако следвате редовно, най-подходящ за Вас би бил университет, който е най-близо до населеното място, където живеете (идеалният вариант естествено е да е в същото населено място) и където разходите за образованието - семестриални такси, наеми, равнище на цените и т. н., са най-ниски. Защото редовното следване предполага, че ще Ви издържат родителите и е редно да сведете до допустимия минимум финансовата тежест, която ще се стовари върху им. Успешното редовно следване почти изключва възможността да се издържате сам, като работите.

Моите уважения към изложеното, но не го споделям, защото:
1. Завършила съм СУ, държавна поръчка, редовно обучениене, не съм от Софийския район и съм работила по време на цялото си следване и това не е повлияло на успеха ми - нито семестриален, нито на успеха от държавните ми изпити.
2. Университетът, в който учиш, има значение до толкова, до колкото те поставя в определена среда - независимо кой и по какви учебници ти преподава, оценяват те спрямо общото средно ниво на студентите. Един и същи преподавател ти дава 6 в някой свободен университет, но 3 в друг.
3. Всичко зависи от теб. Няма преразказан опит.

Е, възможно е сега нещата да са се променили. Преди 14 години възможностите за работа на редовните студенти бяха ограничени. Лично аз по време на следването си (в СУ) съм работил главно събота и неделя и през лятото. През семестрите нямаше много време.
system
Активен потребител

Мнениеот fixxxer » 05 Авг 2008, 11:44

Най-добре е в ЮЗУ - при адвокат Николов :P 8)
fixxxer
Потребител

Мнениеот hristina_maneva » 05 Авг 2008, 13:47

fixxxer написа:Най-добре е в ЮЗУ - при адвокат Николов :P 8)

Странно, че цяла година мина, а за адвокат Николов знам от форума, не от факултета :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hristina_maneva
Младши потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 14:09

Христина, как мина ОСВ ?
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот mimi_sharkova » 05 Авг 2008, 14:36

law_master написа:Ima go factoryt prepodavateli, no v PU moga da spodelq 4e naistina sa edni ot naj dobrite v bylgariq a i pove4eto ot tqh prepodavat i v SU...
I.

Извинете, искам да ви поправя: повечето преподаватели от СУ преподават в ПУ, а не обратното...
mimi_sharkova
Потребител

Мнениеот sunrise » 05 Авг 2008, 14:40

lexy21 написа:
system написа:Този въпрос е бил обсъждан и друг път. Ще Ви кажа мнението си, което веднъж изложих:
Ако следвате редовно, най-подходящ за Вас би бил университет, който е най-близо до населеното място, където живеете (идеалният вариант естествено е да е в същото населено място) и където разходите за образованието - семестриални такси, наеми, равнище на цените и т. н., са най-ниски. Защото редовното следване предполага, че ще Ви издържат родителите и е редно да сведете до допустимия минимум финансовата тежест, която ще се стовари върху им. Успешното редовно следване почти изключва възможността да се издържате сам, като работите.

Моите уважения към изложеното, но не го споделям, защото:
1. Завършила съм СУ, държавна поръчка, редовно обучениене, не съм от Софийския район и съм работила по време на цялото си следване и това не е повлияло на успеха ми - нито семестриален, нито на успеха от държавните ми изпити.
2. Университетът, в който учиш, има значение до толкова, до колкото те поставя в определена среда - независимо кой и по какви учебници ти преподава, оценяват те спрямо общото средно ниво на студентите. Един и същи преподавател ти дава 6 в някой свободен университет, но 3 в друг. 3. Всичко зависи от теб. Няма преразказан опит.

И по мое време, беше почти немислимо да учиш редовно и да работиш, ама те в СУ или ученето им е толкова или работата явно :wink: .
А за това второто, сигурна ли сте? Или просто Ви се иска да етака. Нали в края на краищата има държавни изпити, а те са единни:с едни комисии и по един конспект.
Моя съвет към питащия е :
1. Слушай ,какво те съветва систем.
2. Виж резултатите от олимпиадите, мисля ,че още има такива, за съжаление не знам къде можеш да ги провериш.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 05 Авг 2008, 20:26

sunrise написа:2. Виж резултатите от олимпиадите, мисля ,че още има такива, за съжаление не знам къде можеш да ги провериш.

Никъде не се публикуват-иначе и моето име щеше да се мъдри в нета - аз кандидатстудентски изпит по литература не съм държал :wink:

Не знам за всички университети, но от вътрешни хора знам за някои от платените университети, че умишлено им завишават оценките.
Висшето образование се превърна в пазарна икономика и PR - за да има студенти, трябва с нещо да ги привлечеш - а високите оценки са най-силният стимул. И тъй като кандидатстудентите главоломно намаляват (не забравяйте, че тепърва демографската криза ще се усеща все по-остро) - няма друг начин университетите да запълнят бройките си. А те (бройките), вместо да намаляват (както е логично), се увеличават дори :!:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот hristina_maneva » 05 Авг 2008, 20:44

pokerman написа:Христина, как мина ОСВ ?

Ооооооо, мина повече от добре. Паднаха ми се ВСС и Адвокатски колегии, много приятни въпроси. Имам 6 :D :D :D
hristina_maneva
Младши потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 22:44

Браво Хриси браво ! Кога ще черпиш? :lol:
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот lexy21 » 05 Авг 2008, 23:07

И по мое време, беше почти немислимо да учиш редовно и да работиш, ама те в СУ или ученето им е толкова или работата явно .

sunrise, не коментирам Вашето време и Вашия университет /очевидно и в двете неща се разминаваме/, нито съм си позволила да бъда язвителна по отношение на колеги, завършили или обучаващи се в друг ВУЗ. Ако Вие имате някакъв проблем, моля да не го изразявате чрез моите постове. Приятна вечер.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 06 Авг 2008, 09:34

lexy21 написа:
И по мое време, беше почти немислимо да учиш редовно и да работиш, ама те в СУ или ученето им е толкова или работата явно .

sunrise, не коментирам Вашето време и Вашия университет /очевидно и в двете неща се разминаваме/, нито съм си позволила да бъда язвителна по отношение на колеги, завършили или обучаващи се в друг ВУЗ. Ако Вие имате някакъв проблем, моля да не го изразявате чрез моите постове. Приятна вечер.

"2. Университетът, в който учиш, има значение до толкова, до колкото те поставя в определена среда - независимо кой и по какви учебници ти преподава, оценяват те спрямо общото средно ниво на студентите. Един и същи преподавател ти дава 6 в някой свободен университет, но 3 в друг. "
Наистина, няма нито коментар за други университети , нито за колегите завършили там. Просто ни казвате , че нашите шестици са Ваши тройки, щото средата ни е такава. :roll:
Вие от СУ , защо не вземете в края на краищата да измислите някакъв по-смислен аргумент?/Не визирам всички възпитаници на СУ, а само тези които считат ,че фактът ,че са завършили там им дава право да се държат надменно и да обявяват за некомпетентни всички останали/.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот blinding » 06 Авг 2008, 10:13

Наистина, няма нито коментар за други университети , нито за колегите завършили там. Просто ни казвате , че нашите шестици са Ваши тройки, щото средата ни е такава. Rolling Eyes
Вие от СУ , защо не вземете в края на краищата да измислите някакъв по-смислен аргумент?/Не визирам всички възпитаници на СУ, а само тези които считат ,че фактът ,че са завършили там им дава право да се държат надменно и да обявяват за некомпетентни всички останали/.

Тея теми - за сравненията между университетите, никога няма да приключат и знаете ли защо, защото наистина съществува разлика, от където и да погледнете...поне засега...
blinding
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 06 Авг 2008, 13:02

Целта на мнението ми не беше да проявявам "надменност", още по-малко да обвинявам в "некомпетентност" когото и да било и съжалявам, ако съм създала предпоставки за превратно тълкуване. Не случайно писах на питащия, че всичко зависи от него и, че няма преразказан опит. Наистина мисля, че, ако силно го желае, може да избере университет, който не е близо до дома му и да се справи успешно. И наистина мисля, че средното общо ниво на студентите /та дори и на учениците/, разбирано като определена среда, в която човек е поставен, има значение. Това се отнася дори и за различните випуски на един и същи университет, дори за различните випуски на едно и също училище. Прекратявам участието си в темата, за да не давам повече поводи за нападки срещу СУ. Приятен ден на всички.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот hristina_maneva » 06 Авг 2008, 13:43

pokerman написа:Браво Хриси браво ! Кога ще черпиш? :lol:

Ако дойда на срещата с форумците, ще почерпя, в противен случай, отиди в един бар, поръчай си нещо за пиене и си представи, че аз черпя :lol: :lol: :lol:
hristina_maneva
Младши потребител

Мнениеот weirdy » 06 Авг 2008, 15:37

Здравейте,
Аз също искам да попитам приета съм право в УНСС и не знам дали да се запиша? В същото време съм приета етнология в СУ? Моля дайте ми съвет и мнения по въпроса?Желанието ми беше да уча право в СУ и най-много искам това да следвам? Какво да правя?Спешно!
weirdy
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 06 Авг 2008, 16:55

weirdy написа:Здравейте,
Аз също искам да попитам приета съм право в УНСС и не знам дали да се запиша? В същото време съм приета етнология в СУ? Моля дайте ми съвет и мнения по въпроса?Желанието ми беше да уча право в СУ и най-много искам това да следвам? Какво да правя?Спешно!

записвай право в УНСС. аз завърших в СУ, а учих и 1 година в ЮЗУ и ти казвам, че е без значение, все са гадни бардаци. В СУ има един доста кофти момент - че е скапана и тъмна сградата, вони на пенсионерски гащи, няма къде да се паркира, преподавателите са пълни галоши като цяло. Лично на мен ми скъсаха нервите в буквалния и в преносния смисъл на думата. Изпитите /държавните/ са хазарт с оглед комисиите.

Тая етнология после ще си я биеш в главата. Ще те канят от разни телевизии покрай избори да си казваш мнението кое малцинство за кой гласува и да дрънкаш философии, че да запълваш екранно време.

успех.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот fixxxer » 06 Авг 2008, 17:07

Подкрепям Trapped, още повече, че ти казваш, че мечтата ти е да учиш Право, а човек трябва да следва мечтите.
От друга страна обаче, го има и следния момент - ако запишеш Етнология в СУ, то след 1-ата или след 2-ата година, ще има възможност да направиш вътрешен "трансфер" и да се прехвърлиш Право евентуално /ако има такава възможност във вътрешните правила на СУ/.
Разбира се, има възможност нещата изобщо да не се развият така и тогава няма да е мн.добре да имаш диплома по ЕТнология - кво ше правиш с тая специалност изобщо не знам :roll:
fixxxer
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии