начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Религиозните свободи

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Религиозните свободи

Мнениеот DEKAH » 17 Дек 2009, 21:41

Изключително безсмислена тема!

Г-н Йорданов, как може да дискутирате такива елементарни неща?

Това, което визирате, се знае от всеки уважаващ се, средноинтелигентен човек.

От тази тема разбрах само едно, а именно, че сте добър в цитирането на новини и статии, но не сте добър в разбирането им.

Желая Ви успехи и весели празници.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 17 Дек 2009, 22:38

Anonymous написа:"'Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание“ - констатация, която отразява фактическото положение в страната, нито е императив ...

Конституцията не е място за констатации. Освен това, твърдението, че традиционната религия в Република България е източноправославното вероизповедание, е вярно само за част от българските граждани, а не по принцип. Също така, то се отнася и за определен исторически период от време, а не по принцип, тъй като, що се касае до болшинството в България то не винаги е било преобладаващо християнско. ... И след като става въпрос кои са повече, очевидно, проблемът се свежда до това дали по отношение на религиозното определение в една правова държава е допустимо да се налага волята на мнозинството. Тази воля, както може и да знаете, в правната литература се среща и като диктатура на мнозинството. Защото, при такова положение, наистина излиза, че спрямо религиозните малцинства в България се осъществява своеобразен, но систематически, диктат и както виждате цитираното проучване го потвърждава с емпирични резултати. Това са констатациите
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Дек 2009, 22:41

kostadin_yordanov написа:Така че, независимо каква е лично Вашата религиозна принадлежност, моля да разгледаме въпроса с оглед и на предстоящите конституционни промени

:shock: Само да попитам - са какво констиуционният текст относно това, че православното християнство е традиционната религия, ограничава религиозната свобода? Текстът има изцяло декларативен характер и не поражда права и задължения в ничия лична или имуществена сфера, поради което и не накърнява религиозните права и свободи на хората.
Господине, посочете случаи в България, при които се ограничават правата и свободите на изповядващите други религиии в България :!:
Малко са страните по света, където на 200 м съжителстват мирно и кротко мюсюлманска джамия, еврейска синагога, православен храм и католическа църква. Говоря за района около "Халите" и ЦУМ в София - там има джамия, синагога, църквата "Св. Неделя" и католическата църква на бул. "Тодор Александров".
Засрамете се, господине, българите по принцип са атеистични по душа, в редките изключения, когато има искрено вярващи хора, те са малко или се губят в тълпата и не се забелязват, нито създават конфликти.
Такива като Вас създават напрежението.
И да попитам - какви са тези предстоящи конституционни промени, че съм ги пропуснал нещо.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 17 Дек 2009, 22:44

kalahan2008 написа:... констиуционният текст относно това, че православното християнство е традиционната религия ... Текстът има изцяло декларативен характер ...

... българите по принцип са атеистични по душа ...
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 17 Дек 2009, 22:59

kostadin_yordanov написа:
kalahan2008 написа:... констиуционният текст относно това, че православното християнство е традиционната религия ... Текстът има изцяло декларативен характер ...

... българите по принцип са атеистични по душа ...

Е :?:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Дек 2009, 23:00

А г-н Йорданов как ще коментирате това?

Съгласно гръцката конституция държавна религия в страната е източноправославното християнство.

Цитирам чл.3

1. Преобладаваща религия в Гърция е религията на Източната православна църква на Христос. ......

Та... това значи ли, че Гърция, която е член на НАТО и ЕС мноооооого преди нас е страна, която дискриминира другите религии?

Защо името на тази страна не фигурира никъде?

Аз ще Ви отговоря защо. Защото г-н Йорданов, тези изследвания се правят в полза на тези, които си плащат. Ето за това. България е с ХИЛЯДИ пъти по-толерантна от стотици страни по света към различните общности и религии, именно за това е много благоприятна за оказване на влияние от радикални ислямисти, които плащат огромни суми пари, за да създават етнически напрежения, с цел насаждане на исляма в традиционно християнски държави.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 17 Дек 2009, 23:26

DEKAH написа:А г-н Йорданов как ще коментирате това?

Съгласно гръцката конституция държавна религия в страната е източноправославното християнство.
...

Ето как бих го коментирал:
... Дипломацията на Византия много по-умело започва да съчетава своите акции с парадимпломатически средства. Сред тях на предно място са изгодите от търговията с Византия, както и разпространението на християнството и църковното влияние. ...

Георги Стефанов, 2006, Външна политика. Дипломация, издателство „СИЕЛА“, стр. 396

, но не искам да политизирам темата и затова ще се въздържа
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот Гост » 17 Дек 2009, 23:49

Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
Ами сега какво ще правим с тези, които говорят турски,руски, македонски :roll:
И това ли ще наречете диктат на мнозинството?

В изказванията Ви,г-н Йорданов, има толкова неточности и непознаване на основни понятия,които не ми се занимава да пояснявам, защото ми се струва излишно...
kostadin_yordanov написа: но не искам да политизирам темата и затова ще се въздържа

Това вече е правилното решение!
Гост

Мнениеот kostadin_yordanov » 18 Дек 2009, 00:20

Anonymous написа:Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
Ами сега какво ще правим с тези, които говорят турски,руски, македонски :roll:
...

http://bg.wikipedia.org/wiki/Език_(езикознание)

http://bg.wikipedia.org/wiki/Религия
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот Гост » 18 Дек 2009, 00:51

kostadin_yordanov написа:Anonymous написа:
Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.
Ами сега какво ще правим с тези, които говорят турски,руски, македонски
...

http://bg.wikipedia.org/wiki/Език_(езикознание)

http://bg.wikipedia.org/wiki/Религия

Е и :?: какво ми доказвате с тези определения на това що е религия и що е език - благодаря, но имам представа, колкото и обща да е тя :wink:
Гост

Мнениеот DEKAH » 18 Дек 2009, 01:02

Гост, той г-н Йорданов нищо не се опитва да Ви каже. Лекичко му се губи причинно-следствената връзка в живота като цяло.

Във форума има 2-3 потребителя, които си пускат линкове към нещо, което са прочели в пресата и се надяват да "сондират" общественото мнение.

Има и други, които са намерили удобна трибуна за изява, на която да покажат всичките си възможни недоволства от системата, правителството, държавата....

Ще им свикнете.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот satir » 18 Дек 2009, 07:20

заключвам темата. не я изтривам, защото потребителите са си направили труда да изложат виждането си по въпроса. ако някой, различен от автора държи да я доразвива, да пише на ПМ.
едит: отключена по молба на korry
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 22 Дек 2009, 13:38

По-въпроса за Гърция, все пак, обърнете внимание, че и там са с такова ниво на управленски ограничения като в България
Изображение
full report PDF (72 pages, 8MB), стр.15 >> Government Restrictions on Religion
http://pewforum.org/docs/?DocID=491

, а що се касае до социалната враждебност в религиозно отношение Гърция дори е по-зле от нас -- стр.22 >> Social Hostilities Index
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот korry » 22 Дек 2009, 21:46

Аз съм атеист и съм против този член в Конституцията на Р България.
Против съм всякакви позовавания на Библии, Корани, Господ-Бог-Аллах, Буда, Зевс и други подобни да се мешат и натрапват в една светска държава.

Смешно е да се защитава национална-историческа идентичност с подобен член.
Аз съм Българин. Изпитвал съм съмнение в произхода си. Най-вече от физиономиите които виждам в турските сериали които са точно копие на физиономиите срещани в родния Ямболски вилает :D
И лично съм разпитвал всичките баби и дядовци за наличие на евентуален турски произход - такъв няма(или се отрича, което не ми се вярва) В диалекта на баба и дядо има остатъци от падежни форми присъщи на славянските езици(както и много турски заемки естествено)

Бидейки безбожник, аз уважавам религиозните хора. Моето лично мнение, кореспондиращо с личния ми опит и досег до силно вярващи е, че религията е емоционално преживяване донякъде сходно с любовта. В определен момент от живота си на човек му се случва да се влюби, случва му се да повярва в Исус или да сънува Мохамед (или да разбере че Бог няма)

Религията навремето е представлявала система от правила за поведение, които ако ги следваш те очаква душевно спокойствие и равновесие, както и разбирателство с околните. За съжаление тези системи, поради присъщото им качество да са ВЯРА, лесно се подават на противоречиви тълкувания и манипулации за да се управлява едно НЕОБРАЗОВАНО племе-народ, в полза на нечий частен властнически стремеж. Религията е догма спускана отгорое, която задължава да я следваш, подтискаща стремежа към разсъждения, любознателност и образование. Така бедния народ се оказва вярващ, но необразован и следователно лесно манипулируем.

Съвременното образование дава достатъчно информация относно воденето на разумен, рационален и ефективен живот без необходимост от Библия или Коран. Моята Библия е Уикипедия :)
Освен това следвайки простото правило на Кант (Критика на чистия разум) че не трябва да правиш на другите това, което не искаш те да ти сторят на тебе е напълно достатъчно в общия случай, тъй като съм се уверил че хората имаме едни и същи инстинкти и желания.
Тоест правилото Не убивай, не е задължително да е спусната отгоре божия воля, а един разумен обществен консенус че повечето хора не желаем да бъдем убити и следователно ние самите следва да се въздържаме от убийства ит така нататък и така нататък по същия начин и с другите "божии" заповеди.

В днешно време подвластни на религиите стават хора които са преживели сериозен стрес, а религиозността им помага да се справят с него. Друго обяснение е да са хора, на които по психо-конституция им е присъща религиозната емоционална необходимост на вярата. А третата причина е ниско образование, но все пак наличие на нужда от морално нравствен наръчник.

Знам че поста ми е всъщност един Манифест на Безбожие, но така аргументирам и защо ме дразни наличието на този член в Конституцията.
Много правилно един от предните се изказа че Конституцията не е място за запис на исторически факти, които между впрочем са релевантни само за част от разнообразното население на юрисдикцията й.

Държа да отбележа че търсейки идентичност и Българщина е крайно глупаво да се позоваваме на религия. Така казваме че Волжките българи, които са били предимно мюсюлмани не са истинските българи. Докато истината е че до 1940 г населението на днешните Татарстан, Бактрия и други в този регион СА НАСТОЯВАЛИ да бъдат наричани БЪЛГАРИ.
Идеята за това кои сме и какви сме и защо правим държави, и каква е идеята зад тези държави няма ама нищо общо с някаква религия.

И за да бъда максимално ясен и относно политическия аспект на темата - ДПС е противоконституционна ЕТНИЧЕСКО-РЕЛИГИОЗНА партия, която спекулира с налагането на тъждество между ислям и принадлежност към турския етнос. Успеха й се дължи на политиката на БЪЛГАРИЯ за пренебрегване на БЪЛГАРИТЕ мохамедани, а пък ако случайно им се обръща внимание веднага проличава старанието да се покръстят в "правата" вяра. Което си е огледален образ на провежданаата от Турция политика чрез ДПС т.е. да си българин значи да си християнин.(което е Висша глупост дори при наличието на доводи че българите били насилствено ислямизирани навремето) Само че Турция много по-сериозно инвестира в това население за да забрави българския произход.

така че махнете тоя глупав член, махнете ДПС и открийте какво е да си Българин (или български гражданин от турски, еврейски, гагаузки и т н произход)

не мога да се въздържа и да изразя възмущението си върху напъните на Светите Отчета да се докопат до децата ни.
По мое мнение възрастта на включване в някаква религия, изучаване, посвещаване и прочее би трябвало да е равна на възрастта приета за започване на полов живот. Обществото което пази децата от емоционалните рискове(и тези с агресия) на секса, е длъжно да ги предпази от емоционалното влияние на религиите. До тази възраст само общо сексуално образование и ОБЩО религиозно образование(тоест не преимуществено ислямско или християнско)

надявам се да съм бил макс изчерпателен по темата от атеистична гледна точка :)
korry
Потребител

Мнениеот korry » 22 Дек 2009, 21:53

и едно допълнение: от всички религии съм се отказал, ама от българския език и кирилицата не можете да ме откажете :wink:
от бългаско гражданство бих се отказал, но не и от езика и етноса :D
korry
Потребител

Мнениеот voltron » 22 Дек 2009, 22:33

Аве ти не си атеист, а прост комунист :lol:
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот satir » 23 Дек 2009, 07:34

и затова ли трябваше да я отключа? за да ни обясниш, какво е религия... щото ние сме тъпи :shock: твое право е да си атеист, както наше е да сме религиозни. не ни давай оценки и не ни слагай етикети.
пак ще го кажа. факт е, че православието е традиционната ни религия. факт... не твърдение или нечие желание... факт.
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот korry » 23 Дек 2009, 08:53

факт е, че православието е традиционна религия за мнозинството българи от хиляда години насам.

този исторически факт е добре документиран и не подлежи на съмнение, нито ще бъде забравен от Историческата наука.

никой не оспорва това.

ама какво правят исторически факти в Конституцията?

дай тогава да напишем
чл. 117 Българската държава води началото си от Дунавска България, основана от хан Аспарух през 7 век от н.е.
чл. 118 Българския народ е преобладаващо наследник на народа на хан Кубрат, смесен със славянски племена

вярвайте си, в който си искате ама не ми го натрапвайте в моята Конституция
единствената дума която има място в моята Конституция е думата религия
думата християнство няма никакво място там.
korry
Потребител

Мнениеот satir » 23 Дек 2009, 09:33

аз съм пряк потомък на Авитохол 8)
"...дойдоха болхите /чети прабългарите/ и създадоха кастата на брахманите /брамините/..." брамините, както е известно, са духовните водачи в древна а и в съвременна Индия. така че... много религии има в нашата история. православието, обаче, има особена заслуга за оцеляването ни като държава и да, мястото му е в конституцията.
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 23 Дек 2009, 10:59

Като става въпрос за история, нека припомня, че за да се наложи християнството в България е бил изклан елита на тогавашната ни държава -- 52-а велики български боили с целите им родове -- родители, братя, сестри и т.н., деца и дечицата на техните деца
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии