maria01 написа:Това е пример за всеки, който си мисли, че своеволията на ромите не го касаят. Разберете: Никой не е в безопасност! Докато не започнат да получават и за най-дребните си хулигански прояви адеквати наказания, които да им покажат, че никой няма да ги търпи да си правят каквото искат, те ще продължават и ще стават все по-нагли!
Беше като пребито куче - унизена, влачена за косите и ритана“, говореха вчера служители от Центъра за Спешна медицинска помощ в Габрово. Няколко часа преди това, към 1,20 часа през нощта, в същото това отделение върху колежката им Мариана Иванова се изляла цялата агресия на почерпена ромка и семейството й. 36-годишната фелдшерка била бита и псувана, съборена на земята и пак ритана и удряна. Фактите категорично сочат, че върху нея е упражнена с нищо непровокирана жестокост и агресия...
За нощния инцидент пред „100 вести“ разказа директорът на Спешна помощ д-р Георги Шандурков: “Малко след 1 часа фелдшер Мариана Иванова била в коридора на отделението, когато видяла, че отвън спира такси. От него излязла жена, която се опитвала да вземе на гръб момиче. Фелдшерката веднага докарала количка и девойката седнала в нея. През цялото време обаче придружителката й (впоследствие се разбрало, че й е майка) се държала много грубо и агресивно с фелдшерката.
При прегледа в приемния кабинет се разбрало, че 14-годишното момиче е бременно. Майка му взела да настоява да му бъде извършен незабавно аборт, безплатно. В кабинета влязъл и бащата. Оказало се, че той не знае за бременността на дъщеря си (поредна, по неофициални данни). Ядосан, и той се нахвърлил срещу дежурния екип.
Фелдшерката се опитала да въдвори ред, но след предупреждението й, че ако продължат с арогантното си поведение, ще ги изгони от кабинета, циганката й се нахвърлила. Съборила я на земята, започнала да я рита и скубе. На помощ се притекли други служители от центъра и успели да озаптят почерпената ромка. Извикали и полиция. По време на разпрата дежурният педиатър взел момичето и го отвел за консултация с гинеколог. Там потвърдили бременността.
Момичето е бременно във втория месец, без медицински показания за аборт“ - обясни д-р Шандурков.
На сутринта съдебният лекар д-р Янко Колев прегледал битата фелдшерка: „Констатирах отскубване на коса, охлузвания по лицето, контузия в поясната област, пострадалата се жалваше от главоболие“.
За един от шофьорите в центъра случаят имаше логично обяснение: „Със скандала почерпената ромка се опита да направи суматоха, за да не разбере бащата, че момичето е бременно“.
Репортерът на „100 вести“ изслуша и другата страна – версията на ромското семейство. Главната участничка в среднощните събития - 45-годишната Анка, майка на бременното момиче, се придвижи с мъка от леглото. „Дъщеря ми я хвана стомахът. Не искаха да дойдат на преглед, затова взех такси и я закарах горе. Чух ги да казват: „Циганите идват“. Докторката докара една количка и малката седна. Тогава онази я удари със сила. „Какво те е яд на детето ми, ма“, попитах я аз. А тя се нахвърли върху мен и ме преби“ - твърдеше Анка. Около нея бе излязла цялата ромска фамилия. Бременната й дъщеря също твърдеше, че докторката я била блъснала в количката и я ударила. „Заплашили майка ми, че ще я отровят с някакво лекарство“, намеси се и едно от по-малките момчета в ромската фамилия. Следващата му фраза: „Докторката играла карате на майка ми“. А слабата Анка едва се държеше на краката си. „Болна е от анемия“ - осведомиха ме близките й.
„Тъкмо се връщам от полицията, обясни пострадалата Мариана Иванова. Как се чувствам ли? Яростна, вбесена и разочарована. Бях там, за да изпълня професионалния си дълг, а те ме нападнаха безпричинно. Не знам откъде избухна тази агресия. Тя ме нарани не толкова физически, колкото душевно. Аз исках да им помогна, а те се нахвърлиха върху мен. Чувствам се омерзена и застрашена от тази агресия и от липсата на морал и уважение към професията ни“ - с болка обясни пострадалата фелдшерка.
По данни от центъра, това ромско семейство не за първи път посяга на медицинско лице от Спешна помощ. Преди известно време лекар, отишъл на преглед в дома им, е бил принуден да преглежда детето им с нож, опрян до тялото му. Малкото ромче било имало алкохолно натравяне.
Тази история е под дълбоко съмнение!!! Историятя на ромите изглежда по-правдоподобна. Неможе ей така без нищо докторката да е го е отнесла. С такива истории се цели само да се всява допълнително напрежение и омраза към циганите!