начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Говори ли ви се за полицейската "стачка"?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Говори ли ви се за полицейската "стачка"?

Мнениеот iskrec » 15 Мар 2009, 23:03

Само говорите. Никои/я с/у вас не е зазтавал с оръжие чйто куршум е Ваш адресат. В Нета сте много силни, но на улицата..................... Там сте вие адвокатите, дознателите, "аз кои съм"........ :D :D
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот iskrec » 15 Мар 2009, 23:04

Кой си ти?
Аватар
iskrec
Потребител

Мнениеот Star_doznatel » 16 Мар 2009, 08:11

Да .... не зеле админа да му изпълни желанието....
Star_doznatel
Потребител

Мнениеот dino6506 » 16 Мар 2009, 21:40

е нека сме снизходителни - някой може и да се изпусне под напрежението - Считам че познавам Полицаите - различни са като хора но ! които са минали през огъня , са опушени и не блестят/и никога не дрънкат на кухо/
По темата - наистина край протестите се говори много за пари - изключително важни са , ама са само една от претенциите на протестиращите - хубаво е да се наричат нещата с истинките им имена - лично мнение :
системата отдавна не съответства на отношенията в обществото - неадекватна е като структура , управление , цели и задачи ,контрол ... всичко е инерция - макар да се изменят законите - не става... "системата" е с принципи от времето на Хрушчов , а в някои отношения и още от Швейково време - самооцеляване , самоуреждане , върховенство на личния интерес на началството - по вертикала /вкл. "кастов" - корпоративен или политически/ ... е много лично ще стане мнението :roll: Дано и за това стане дума , и ... само да не бъдат употребени предизборно проестите , щото после пак полицията ще оправя работите :lol: Нека да помним че всичко което трябва да се направи , а никой не му стиска , се прави от Полицаите...
А да в този протест със сигурност ще се включат , а и вероятно дори ще го оглавят "подходящи" лица - "специално подготвени".Ще ги познаем по кухия звук...
dino6506
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Мар 2009, 22:00

Има и нещо друго - има разделение между отделните професии.
Например един начинаещ адвокат взима колкото един начинаещ полицай - но общо взето в началото и двамата вършат същата работа - най-много да вдигат телефона или да кръстосват по улиците.

Не можеш да разчиташ на неопитен адвокат да реши някое дело.
Както и на неопитен полицай да разреши някое престъпление.

Вече има разлика с напредване на стажа, но адвокатите изкарват понякога и необосновано доходи - например не е имало никакво усилие.
Сега има и такава страна - адвокатите трябва сами да поддържат немалък сграден фонд - примерно квартира, кантора, офис.
Отделно и ние имаме представителни нужди - костюми, обувки.

Освен това от нас се очаква да сме "фукари" - тоест да имаме скъп начин на живот.

Но, в крайна сметка професията на полицая е по - обществено значима, тъй като в повече осигурява реда и спокойствието на гражданите.
Впрочем полицаи е имало още със създаването на първия град в историята, докато адвокати - чак в Римските градове - и то с доста по-лош морал от градската полиция (или от местния гарнизон).

Но и полицаите имат трески за дялане - не трябва да реагират с целия капацитет само при едри посегателства, а трябва да човъркат и смахнатите работи - счупени саксии - прозорци.

На нас например ни обраха асансьора - не казвам, че е хващаем такъв случай.
Но ако знаете каква мъка е след това.
Няма части за асансьора - трябва да намеря летвички от бук, пък той трябвало да бъде парен, пък трябвало да се поръчва на майстор - 300 лева!
Аз съм касиер на входа и трябва да ви кажа, че пулса на проблемите не ми е чужд.

Да не говорим за кражби, измами.

Струва ми се, че може да се намери решение и в полза на полицията и в полза на хората - съгласен съм да ми увеличат данъка, но да има по-високи заплати.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 18 Мар 2009, 16:51

Да ме прощават сегашните полицаи, но сега няма полиция. И доколкото я има - цялата им работа е просто слугинска история. И крият престъпленията повече от нас едно време. Аз лично съм обект на кражби по колата ми, от мазето и дори ми откраднаха фризера от стълбищната прощадка. Нищо от тези неща не е регистрирано. А когато трябва да услужат на някого, ще си счупят краката да изфабрикуват доказателства за избраната от тях страна. А началниците им са под всякаква критика.
Изобщо, полицията си страда като едно време от липса на адекватна организация, правилна структура и принципна кадрова политика.
Който не иска или не може да работи тая работа, или пък не е съгласен с положението в МВР - да напусне. Ако болшинството напуснат - това вече ще е проблем и ще се съобразят с тях. Това ще е истински протест. А не хвърляне на стари кокарди и нашивки в картонени ковчези.
Полицията в момента е най-голямата сила в страната, която може да смени и властта, но не са достатъчно умни и затова не представляват никаква заплаха. И затова - нека си траят!
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот tati_go » 18 Мар 2009, 22:30

INVESTIGATOR_OSLS
По отношение на заплатите. Не търсете под вола теле. Не може да се коментира заплата на следовател, прокурор или съдията Х (А ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕ?). Следователят получава заплата на ОКРЪЖЕН съдебен ранг и е приравнен със съдия и прокурор от Окръжните структури на магистратурата. Действително този ранг е с доста по - голямо възнаграждение от служителите на МВР, част от което е и дознанието да речем. Дознателят като кадрови полицай получава възнаграждение на кадрови полицай - нищо неестествено. Примерно прокурор от Районната прокуратура получава доста по малко възнаграждение от мен - следователя. Това също е нормално, като придобие Окръжен ранг ще получава колкото мен. Това са законово установени неща и са плод на държавната политика (ИМЕННО НЕЯ КОМЕНТИРАТ ХОРАТА). А относно спекулацията с 13 - та до 16 - та заплата, всеки юрист знае, че получаването на 4 допълнителни заплати е законово установено в Закона за съдебната власт - отворете и прочетете (ХА ХА ТОВА НЕ Е СПЕКУЛАЦИЯ А ИСТИНА. ИСТИНАТА НИКОГА НЕ Е БИЛА СПЕКУЛАЦИЯ. СТРАННО ВИЖДАНЕ ЗА ТАКЪВ РАНГ). А относно работата - работим това което ни е възложила държавата. Много или малко - колкото ни е възложено - толкова. Това също е плод на държавна политика и не може да се коментира "в частност и на парче..." Нито сме хората които ще решаваме кой колко ще получава, нито кой да не получава....)))) (УВАЖАЕМИ, ЯВНО НЕ ВИ Е ЯСНО, ЧЕ ИМЕННО НИЕ СМЕ ХОРАТА КОИТО ТРЯБВА ДА РЕШАВАТ КАК ДА СЕ ЖИВЕЕ В НАШАТА ДЪРЖАВА.) (АМИ, ЧЕ ТЕЗИ ИЗКРИВЕНИ ЗАКОНИ ГИ ПРАВЯТ ЗАИТЕРЕСОВАНИ ЛИЧНОСТИ И ПОСЛЕ НИ ПИШАТ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА Е РЕШИЛА ТАКА.)
От друга страна вярно е, че дознанието в момента работи активно, на точката на задръстването. Вярно е, че заплатите там са малки. Такава е държавната политика - да няма силно и независимо разследване. Ако не беше такава - все още щеше да има Национална следствена служба във вида в който си беше преди преструктурирането...(ТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА - БРАВО!)
Така че, като коментирате заплати, липса на тях или прочее....не коментирайте заплатата на следователя прокурора или съдията "Х", ами възнаграждението на районен, окръжен, апелативен и национални съдебни рангове...))) Напълно в дъха на закона....))) (НЕ БИВА ТАКА БЕ ЧОВЕЧЕ, НЕ СЕ КРИЙ ЗАД "ДЪХА"НА ЗАКОНА - ТОЙ Е ГРЕШЕН В ТАЗИ СИ ЧАСТ)
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 18 Мар 2009, 23:15

Господин Петров,
Аз бих казал, че дори в момента, все още ИМА ПОЛИЦАИ и то от онези истинските, на които им пука и за обществото, и за закона, и за сигурността на другите. Познавам доста такива, и сигурен съм Вие също.

Вижте за това, че няма ПОЛИЦИЯ за съжаление сте абсолютно прав. Защото полицията е СИСТЕМА. А системата липсва.

Казвате, който не е съгласен с положението в МВР да напусне. :shock:
Не мислех, че ще видя тези думи написани от Вас. Е, аз не съм съгласен с положението в МВР. Но не желая да напускам. Сложил съм пагона на 18 г. и искам да работя ТАЗИ работа, но искам да я работя в нормални условия. Виновен ли да се чувствам за това ?

Достатъчно качествени хора ВЕЧЕ напуснаха това министерство. И да не би някой да се "съобрази" с това ??? Не. Защото напускането на хора е лесен за "покриване" проблем. Решението е просто - занижаваш критериите, назначаваш куцо, кьоро и сакато и хоп няма кадрови проблем.
Какво от това, че кадърните служители са си заминали ? Това ще го усети обществото, което ще се тресе от престъпност, но... кой ли се интересува от интересите на обществото? Пък и в чест на истината, имаше една приказка, че всеки народ си заслужавал съдбата. Може би е вярна.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 19 Мар 2009, 10:16

В много отношениюя си прав. Едно време ги плашехме с напускане и те наистина се плашеха, защото тогава повече се ценяха истинските кадри. Сега едва ли биха се трогнали.
Въпросът е, че всичко се повтаря и само си хабим приказките. Когато в началото на прехода решихме да оправим проблемите на полицията и след като най-после се чуваше и нашата дума, подехме първо инициативата за деполитизацията, а след това основахме синдиката. И не така, както каза едно младо-зелено, че по закон трябвало да има синдикат и началниците го направили, а ние с много ядове и нерви и страхове в онова гадно време на криза /ама истинска криза с ужасна инфлация/, с лични рискове и по наша инициатива - отдолу, създадохме синдиката. Сега какво стана от този синдикат? Приказката за стълбата на Смирненски... Лично аз спорих с Емил Рашев за мандатността, преди да го изберем, когато измисляхме устава. Аз застъпвах идеята, че повече от два двугодишвни мандата на ръководството ще са вредни, а той държеше на тезата, че неопитните кадри не биха се справили. Сега го гледам как се справи... Намести се на топло и стана чужд на тези, които представлява.
Мисля, че това ще стане и с новия ви синвдикат. И когато и ти напуснеш като мен /защото и аз твърдях, че работата ми е моето призвание/, ще си речеш, че и аз съм бил много прав. :?
А има и един друг психологически проблем. Вие си мислите, че извън системата животът едва ли не ще свърши за вас. Не е само до призванието и силното желание за точно тази работа. Страх ви е, както и мен ме е било страх. И знаеш ли какво стана после. Като с онова мишле, дето се върти в барабана и пита дали няма друг живот. Ами има, разбира се! И за кадърните - винаги мноооого по-добър.
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Мар 2009, 19:28

Кадърните полицаи могат да станат добри юристи - например адвокати.
Има очевидно много работа за тях.

В момента има глад за адвокати - например в моя район има само на първа инстанция 40 - 50 000 дела.

Разбира се това е само гражданските, има и наказателни - хората подлудяха да се съдят за клевета, за обида - преди десет години такива дела бяха рядкост, сега - ежедневие.

Но битовите условия в РПУ са много лоши - обикновено са в една стая много хора, може би влияе на психиката на заподозрения, обаче - много е лошо за самия служител.

Какво трябва да се направи?
Първо, най-основното е да има личен пример.
Не може шефа на РПУ или министъра да се вози в луксозен автомобил. Това дразни. Всички трябва, колкото и да е радикално - да създадат поне външно впечатление за земност - спомнете си Тодор Живков и неговите циркове. Поне е една зодия с кардинал Ришельо и други интриганти. Може да им се създаде фонд - подобен на гаранционен фонд, че при изпълнение на мандата, на задачите, ще им бъде осигурен превоз с хеликоптер, с майбах, с яхта - 24 часа на ден. Но по време на мандата - нито лев харч. Това е задължително, от това трябва да се почне - дори охрана на министъра не е нужна - щом министъра е страхливец, какво остава за ведомството. Не казвам министъра да се вози в трабантче - макар, че за мен няма по-уютен автомобил, но все пак дразни. Мисълта е всеки един от министерството да се почувства като в тим - не е толкова голяма тази фирма - Има и по -големи.
Въпрос на тийм билдинг, каквото там трябва.
Впрочем какво стана със станцията на МВР в Несебър?

Второ,
Респект - това е много важно за служителите на МВР - те трябва да бъдат носители на добрата сила по улиците. Не може така - например днес наблюдавах уличен бой между клошари - нищо страшно - няколко юмруци, ритници. Но ако полицая се намеси - ще се явят петнадесет защитници на правото (обикновено брадати) и ще почнат обвинение срещу полицая.

Трето,
Полицая трябва да е привилегирован, но също така да получава добра заплата и обществото да му изгражда положителен имидж. В това отношение, трябва да има поръчкови филми - дори и тъпи - например с какво са интересни филмите с Клинт Ийстуд - ченгето е железно, положителен образ. Спокойно можем да направим поне 1 (един) филм - имаме и материал - измами, приватизации.

Имаме и опита от филмите с Иван Иванов.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 20 Мар 2009, 10:07

А аз обмислям как да направя скрита камера и да направя филм за алчните катаджиичета и дознателчета, когато си мислят, че сме насаме.
До скоро бях като Странджата за бивши и настоящи полицаи, но сега вече съчувствувам само на бившите. Настоящите /може би не всички, но фрапиращо достатъчен брой/ са си приятели с богатите престъпници, а с нас - бившите полицаи отчитат дейност, като редовно ни санкционират за скорост от 60 км/ч в населбено място, където е 50 и други подобни. Покрай нас бандюгите прелитат и им махат с ръка, те също им махат усмихнато ...
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗДИГНЕ АВТОРИТЕТА НА ПОЛИЦИЯТА, КОГАТО НЕЙНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ГО ЗАХВЪРЛЯТ В ПРАХТА ЕЖЕДНЕВНО И ЕЖЕЧАСНО!
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Мар 2009, 11:04

Днес има статия - експозе във вестник "24 часа".
Макар и манипулатори - вестниците имат някакъв усет за добро и лошо.

Ако изобщо е истина - хората - журналисти по принцип са малко в облаците и никога не са работили практическа работа (освен прочутото суетене около издаването и редактирането на вестника), но така или иначе авторът споделя някакъв експеримент в Грузия, като експериментът е преминал успешно.

Разбира се, Грузия е малка държава и има различен аршин, но все пак.

В общи линии всичко се свежда до:

1. Разпускане на полицията и незабавно уволнение на всички полицаи;
2. Назначаване на работа на десетократно по-малко служители;
3. Началната заплата на всеки един е десетократно по-голяма;
4. Изграждане от нулата на свръхмодерна материална база, включително автомобили, техника;
5. Разпускане на Академията на МВР и преминаване на състава на полицията на ежемесечни курсове и непрекъсната специализация;
6. Оборудване на всеки автомобил със специални камери и звукозаписни инструменти и т.н.

Резултатът бил впечатляващ - от 15% рейтинг доверието в полицията нараснало до 90%.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Ivailo5rov » 26 Мар 2009, 11:22

Преди два дни се отбих по работа в І РУ Плевен и ми направи впечатление, че е станало много ново, модерно, чисто, светло и т.н. Абе, направо не прилича на полиция!... :) Споделих впечатлението си с Гинчето - най-старата служителка от деловодството, но все още млада по дух и на вид /защото е красива, разбира се/ и си поговорихме с носталгия за едно време.
Вчера пък срещнах бивш колега, който няколко години беше и директор на регионалната дирекция. Поправил се, налял бузите, а иначе през целия си живот е бил слаб като скумрия и ме хвали, че съм се усетил по-рано да се махна от месомелачката. И той ми сподели, че разбрал че "имало и друг живот"! :wink:
Ivailo5rov
Активен потребител

Мнениеот kinshasa » 26 Мар 2009, 11:56

от terry_ezra на 21 Дек 2008 09:43 pm

Вече го написах, когато нещо на някого не му харесва е нормално да го промени. Очевидно при полицаите, в това число и разследващите това не е така. Много лесно е да се хленчи, ами нека си сменят работното място.
Сещате се, че за да си търсиш вработа ти трябва време. А и не е точно така. Повечето бивши полицаи стават шофьори и охранители.
Нали въпроса е да се промени нещо, а не всеки да се спасява по единично.
Мисля си - защо все гледате в паничката на другия до вас?
Парите, та парите. Хората искат нормални условия на труд.
Нека някой ми каже (поне тези, които са излизали в чужбина) там полицаите как изглеждат, какво оборудване имат и в какви условия работят?
Началото на демокрацията се чудехме Немски бусове внесени в БГ, бивши полицейски, как изглеждаха. То да ти се прииска да живееш в тях :D
И друго - посочете ми една държава, та дори и в третия свят (лично съм видял), където може да противоречиш на полицай.
Приятен ден. Имат право хората. Напрежението е огромно от задръстени шефове.
"Рибата се вмирисва от към главата". СТАРА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА.
kinshasa
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 03 Сеп 2009, 12:41

Заплатите в МВР няма да се увеличават
3 Септември 2009
http://mediapool.bg/show/?storyid=156031&srcpos=2

По време на предизборната кампания, а и от самото начало на полицейските протести, стартирали миналия декември заради мизерните заплати, ГЕРБ критикуваше постоянно бившото правителство, че не може да осигури достойни възнаграждения за служителите на реда.

За кога ли е следващата "стачка" ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот namakak » 03 Сеп 2009, 22:59

Ти пък,че кой ще им обърне внимание на тия евтини охранители..
То по-изгодно е да си частен.А след 4 години друго правителство същата песен ще пее.Докато им се отпускат заеми от банките,дотогава ще ги правят на парцали и евтина работна охрана.В БГ не е достойно да си полицай,достойно е да си с потекло и банкова жена,а как е стигнала това ниво,еми с частна охрана,не е с полицай. :lol:
Стачката значи е поръчка,щом гладниците мълчат.Щом мълчат никво повишение за тия отрепки,значи така им харесва..Пагона,властта и глада.Хак да им е.То бива простотия,ама това българчето най-го умее,бе тате :wink:
Аватар
namakak
Потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии