начало

Петьо Еврото е жив и здрав – ползва телефон и часовник Петьо Еврото е жив и здрав – ползва телефон и часовник

Факт или обстоятелство

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Факт или обстоятелство

Мнениеот Объркан » 24 Яну 2006, 12:14

Винаги ме е смущавало когато чета юридическа литература и срещна термините факт или обстоятелство.
Факт е реално събитие или действие определено във времето и пространството. Обстоятелството синоним ли е, обхваща ли по разширено обяснение на факта или нещо друго.
По наказателно право ми обясниха, че обстоятелство е недоказан факт, тоест факт в процес на доказване.
Така ли е?
Ако някой ме осветли по този въпрос ще му бъда много благодарен
Объркан

Мнениеот lextorial » 24 Яну 2006, 17:30

Фактическите данни, т. е Фактите, в наказателното право допринасят за изясняване на обстоятелствата по делото. Отношението им е релативно, като части /фрагменти/ към цялостната динамика на проявеното престъпление заедно с предшестващите, съпътстващите и последващите правно релевантни обстоятелства необходими за реализиране на наказателна отговорност. И двете категории са предмет на доказване в наказателния процес съобразно рамката на чл.82 НПК. Обстоятелствата по делото представляват взаимовръзката на проявените в обективната действителност факти, имащи значение за конкретното наказателно производство.
lextorial

Мнениеот объркан » 24 Яну 2006, 17:46

Не може ли някакво по просто определение.
А за гражданското право същото ли се отнася?
объркан

Назад към Общи дискусии