начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Задължение към GSM оператор,могат ли да ме осъдят?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължение към GSM оператор,могат ли да ме осъдят?

Мнениеот tsanov » 20 Фев 2007, 20:34

Имам задължение към GSM оператора Мтел на стойност 86 лева.Задължението е от преди 6 месеца за ползвани разговори.Мтел работят с фирмата Кредитреформ която се грижи за уреждане на въпросите с нередовните платци.От Кредитреформ ми казват,че ще ме дадът на техния правен отдел и ще ми заведът дело,за да възвърнат дължимата сума на оператора,от която ще си вземат съответната комисионна.ВЪПРОСЪТ ми е може ли да ми заведът дело за 86 лева в съда?КОЛКО е минималната дължима сума за която би се занимавал съдът?По кой закон могат да заведът дело срещу мен,за да мога да се запозная с него? За отговорите благодаря предварително!!![color=black][/color][size=18][/size]
tsanov
Нов потребител

Мнениеот lakov » 20 Фев 2007, 22:32

могат да Ви осъдят и за левче - няма праг... освен това ще Ви натоварят и с разноски по делото, лихви и разноски по изпълнението ... я си платете и забравете ...
lakov
Потребител

Мнениеот mm222 » 21 Фев 2007, 09:46

Колегата е прав и като те осъдят ще ти излезе тройно че и четворно !
mm222
Потребител

Мнениеот pitasht » 23 Фев 2007, 11:23

Аз съм чувал, че съдят само тези дето са над 100 лева, но това се тиражира неофициално.
Но не чакайте много, защото се натрупват лихви и ще платите и всички такси при завеждане на делото.
pitasht
Активен потребител

Не се притеснявай.

Мнениеот vineh1 » 12 Мар 2007, 01:29

Мен ме търсят от години и нищо.
vineh1
Нов потребител

Мнениеот pvassilev » 03 Май 2007, 21:55

Тия компании за събиране на вземания по принцип залагат повече на убеждението и на психологическия натиск. Ама чат-пат може и да осъждат по някой. Могат да те осъдят и за тая сума, но преди това трябва да те поканят писмено да се издължиш в 7-дневен срок и ти трябва да се подпишеш че си уведомен. Ако няма твой подпис че си получил покана за доброволно издължаване можеш да обжалваш евентуално съдебно решение. Номер, който правят е да хванат някой съсед да се подпише, че ще ти го предаде, затова предупреди съседите си да не вземат нищо за тебе и да не подписват нищо.
pvassilev
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 03 Май 2007, 22:21

А ако са изтекли повече от 5 год. от неплатената сметка и длъжникът не е търсен, погасено ли е вземането на оператора по давност?
Gabi1
Потребител

Мнениеот slavi_kotarov » 04 Май 2007, 15:46

pvassilev написа:Тия компании за събиране на вземания по принцип залагат повече на убеждението и на психологическия натиск. Ама чат-пат може и да осъждат по някой. Могат да те осъдят и за тая сума, но преди това трябва да те поканят писмено да се издължиш в 7-дневен срок и ти трябва да се подпишеш че си уведомен. Ако няма твой подпис че си получил покана за доброволно издължаване можеш да обжалваш евентуално съдебно решение. Номер, който правят е да хванат някой съсед да се подпише, че ще ти го предаде, затова предупреди съседите си да не вземат нищо за тебе и да не подписват нищо.

Защо пък да е задължително да те уведомяват с покана? Става въпрос за неизпълнен договор
slavi_kotarov
Младши потребител

Мнениеот olga » 04 Май 2007, 16:03

А ако са изтекли повече от 5 год. от неплатената сметка и длъжникът не е търсен, погасено ли е вземането на оператора по давност?

Мисля, че и три години са достатъчни, защото става дума за периодични плащания - 111, б.в от ЗЗД
olga
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 04 Май 2007, 19:02

olga написа:

Мисля, че и три години са достатъчни, защото става дума за периодични плащания - 111, б.в от ЗЗД
Няма нужда да се връщаме към една отдавна и двукратно обсъждана тема в този форум. (Има си търсачка. Впрочем, едното становище беше, че абонаментната такса е периодична, а "изговорените суми" са "непериодични".)
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот pvassilev » 04 Май 2007, 21:07

slavi_kotarov написа:
pvassilev написа:...

Защо пък да е задължително да те уведомяват с покана? Става въпрос за неизпълнен договор

Ако не е нотариално заверен договора.
ГПК
Чл. 237. Подлежат на принудително изпълнение:
...
ж) (Нова - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) спогодби и други договори с нотариална заверка на подписите относно съдържащите се в тях задължения за плащане на парични суми или други заместими вещи, както и задължения за предаване на определени вещи, ...

Навремето съдих един съсед, който дължеше към 500 лв за общи нужди и вода на блока, та помня, че най-трудното беше да го хванем да се подпише, че е получил екзепляр от покана за доброволно плащане в определен срок. За щастие той подписа, а аз успях да разбера къде живее, та оттам нататък нямаше проблеми - направо касиерката му ги превеждаше от заплатата.
pvassilev
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 04 Май 2007, 22:36

Хубаво, че човекът така и така си дължи парите, та и да го объркате, не е фатално.

1) това, за което е било зорът не е била нотариална покана, а Призовка за ДИ от СИ
2) цитираната разпоредба е ирелевантна. Решенията на ОС на ЕС са Извънсъдебни ИО.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Назад към Общи дискусии