- Дата и час: 24 Яну 2025, 00:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Да Ви помоля за консултация
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Да Ви помоля за консултация
Аз съм лекар и специализирам вътрешни болести.
Ще се явявям пред държавна комисия за изпит по специалност през 2009 година.
Имам собствен кабинет в една частна поликлиника, но по сега действащото законодателство нямам право да извършвам самостоятелно специализирана дейност, мога да работа като ОПЛ, но не желая. Спрял съм се на варианта да работя като помощтник лекар към практиката за специализирана лекарска дейност по вътрешни болести в която титуляр ще е Колега с призната специалност, практиката ще се осъществява в моя кабинет.
Въпросът ми е:
Какви са моите правомощия като помощтник лекар към практика за вътрешни болести, чието разрешително няма да е на мое име.
И по конкретно: (1) можем ли да си разделим работното време с Колегата на 2 - примерно аз да бъда от 08 до 14, а колегата със специалност от 14 до 19 примерно или е задължително да преглеждам в негово присъствие ?
Така е решен въпроса с продажбите на лекарства от помощник фармацевти: те работят под надзора на магистър фармацевт и в това няма нищо за обиждане - такъв е закона.
(2) ако мога да работя на самостоятелно време, на какви прескрипции имам право, защото аз съм в състояние да подобря здравния статус на пациента и само като му дам ориентировъчна информация, дори без да му изписвам лекарства.
Може би няма ограничение за да преглеждам пациенти и да събирам информация за тях от анамнеза и физикален преглед, която да предам на колегата със специалност и той да вземе диагностrчно/терапевтично решение ?
Имам възможности и за нелекарствени терапевтични мерки вкл.широкия спектър от хранителни добавки, билкови прескрипции (съобразени фармакопейно) или препарати на растителна основа, които не са хранителни добавки, ориентиране за диети, за здравословен начин на живот и т.н. За даване на препоръка за насочване към алтернативни терапии като акупунктура/физиотерапия/куруртотерапия/калолечение и други след като прегледам пациента и се окаже, че той е подходящ за тях.
Защо да не проведа и терапии като:
(1) отказване на цигарите - имам стратегии за това
(2) намаляне вредното въздействие на компютрите върху организма
(3) борба със синдрома на хроничната умора
(4) борба със синдрома на сухото око и много други такива, които не са обект на вътрешните болести
(5) терапия на преждевременната яекулация
(6) терапия на еректилната дисфункция
(7) терапия на нощно напикаване при малки деца и многох други такива.
(8) нима нямам право да давам препоръки за профилактика на различните заболявания, когато пациента дойде с установена диагноза ? Аз ще му съставя само профилактичен, а не терапевтичен режим, ще му изчисля кардиоваскуларния риск и ще му дам препоръки...
Или нямам право въобще на терапевтично и/или диагностично действие, което не ми се вярва да е така ?
Мога ли да изписвам хомеопатични препарати ?
Ако нямам право да изписвам нито лекарства, нито капки за нос, нито мехлемчета за артрит, нито хранителни добавки, нито билкови препарати, нямам ли право да изпиша поне 1 хубав мултивитамин на някой, то нямам ли право да на профилактично здравно действие или да съставя обща диета на пациента ?
Не държа да работим със здравната каса.
Не знам - просто нямам инфо.
Затова ще Ви помоля да ме ориентирате по въпроса, и ако можете да ми посочите къде са ми регламентирани законодателно правата - закон, член и т.н. вкл.за обема на прегледа който мога да извършвам и обема на лекарства които мога да изписвам ?
Благодаря предварително на всичики които ще ми отговорят тук или на мейл:
info@medicine-bg.net
Ще се явявям пред държавна комисия за изпит по специалност през 2009 година.
Имам собствен кабинет в една частна поликлиника, но по сега действащото законодателство нямам право да извършвам самостоятелно специализирана дейност, мога да работа като ОПЛ, но не желая. Спрял съм се на варианта да работя като помощтник лекар към практиката за специализирана лекарска дейност по вътрешни болести в която титуляр ще е Колега с призната специалност, практиката ще се осъществява в моя кабинет.
Въпросът ми е:
Какви са моите правомощия като помощтник лекар към практика за вътрешни болести, чието разрешително няма да е на мое име.
И по конкретно: (1) можем ли да си разделим работното време с Колегата на 2 - примерно аз да бъда от 08 до 14, а колегата със специалност от 14 до 19 примерно или е задължително да преглеждам в негово присъствие ?
Така е решен въпроса с продажбите на лекарства от помощник фармацевти: те работят под надзора на магистър фармацевт и в това няма нищо за обиждане - такъв е закона.
(2) ако мога да работя на самостоятелно време, на какви прескрипции имам право, защото аз съм в състояние да подобря здравния статус на пациента и само като му дам ориентировъчна информация, дори без да му изписвам лекарства.
Може би няма ограничение за да преглеждам пациенти и да събирам информация за тях от анамнеза и физикален преглед, която да предам на колегата със специалност и той да вземе диагностrчно/терапевтично решение ?
Имам възможности и за нелекарствени терапевтични мерки вкл.широкия спектър от хранителни добавки, билкови прескрипции (съобразени фармакопейно) или препарати на растителна основа, които не са хранителни добавки, ориентиране за диети, за здравословен начин на живот и т.н. За даване на препоръка за насочване към алтернативни терапии като акупунктура/физиотерапия/куруртотерапия/калолечение и други след като прегледам пациента и се окаже, че той е подходящ за тях.
Защо да не проведа и терапии като:
(1) отказване на цигарите - имам стратегии за това
(2) намаляне вредното въздействие на компютрите върху организма
(3) борба със синдрома на хроничната умора
(4) борба със синдрома на сухото око и много други такива, които не са обект на вътрешните болести
(5) терапия на преждевременната яекулация
(6) терапия на еректилната дисфункция
(7) терапия на нощно напикаване при малки деца и многох други такива.
(8) нима нямам право да давам препоръки за профилактика на различните заболявания, когато пациента дойде с установена диагноза ? Аз ще му съставя само профилактичен, а не терапевтичен режим, ще му изчисля кардиоваскуларния риск и ще му дам препоръки...
Или нямам право въобще на терапевтично и/или диагностично действие, което не ми се вярва да е така ?
Мога ли да изписвам хомеопатични препарати ?
Ако нямам право да изписвам нито лекарства, нито капки за нос, нито мехлемчета за артрит, нито хранителни добавки, нито билкови препарати, нямам ли право да изпиша поне 1 хубав мултивитамин на някой, то нямам ли право да на профилактично здравно действие или да съставя обща диета на пациента ?
Не държа да работим със здравната каса.
Не знам - просто нямам инфо.
Затова ще Ви помоля да ме ориентирате по въпроса, и ако можете да ми посочите къде са ми регламентирани законодателно правата - закон, член и т.н. вкл.за обема на прегледа който мога да извършвам и обема на лекарства които мога да изписвам ?
Благодаря предварително на всичики които ще ми отговорят тук или на мейл:
info@medicine-bg.net
- kehayov
- Младши потребител
ami precenich 4e ot BLS njama da mogat da mi datat tazi informacija zativa si pozvolisch da popotam tuk.
Ako precenite za neobchodimo vse pak da mi otgovorite, tove ne kasae samo mene verijatno i drugi Kolegi sch im e ot interes i za v badesche.
Sobstvenik sam na populjaren web sait, da ne se taksuva obache kato spam njama da dam adresa prjako, no kam saita imame i forum "Medicina" v koito ima podrazdel po medicinsko pravo
http://forum.medicine-bg.net/viewforum. ... 3beee69481
i Vaschija otgovor moga da go publikuvam i tam.
Naschata poseschtamos e ot nad 12 000 choveka mesechno
http://www.tyxo.bg/?6914
Uveren sam che infoto schte e ot polza za mnogo Kolegi ne samo za men, zaschtoto podobni problemi moje bi schte badat vse po chesto aktualni u nas, zaschtoto na mnogo mladi Kolegi roditelite im sch mogat moje bi da i kupjat sobstveni kabineti a te njama da imat vse oschte priznata specialnost.
Chuvstvaite se pokaneni da se registrirate i pri nas !
Blagodarja predvaritelno na vsichki !
Ako precenite za neobchodimo vse pak da mi otgovorite, tove ne kasae samo mene verijatno i drugi Kolegi sch im e ot interes i za v badesche.
Sobstvenik sam na populjaren web sait, da ne se taksuva obache kato spam njama da dam adresa prjako, no kam saita imame i forum "Medicina" v koito ima podrazdel po medicinsko pravo
http://forum.medicine-bg.net/viewforum. ... 3beee69481
i Vaschija otgovor moga da go publikuvam i tam.
Naschata poseschtamos e ot nad 12 000 choveka mesechno
http://www.tyxo.bg/?6914
Uveren sam che infoto schte e ot polza za mnogo Kolegi ne samo za men, zaschtoto podobni problemi moje bi schte badat vse po chesto aktualni u nas, zaschtoto na mnogo mladi Kolegi roditelite im sch mogat moje bi da i kupjat sobstveni kabineti a te njama da imat vse oschte priznata specialnost.
Chuvstvaite se pokaneni da se registrirate i pri nas !
Blagodarja predvaritelno na vsichki !
- kehayov
- Младши потребител
ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ!
Задайте някакви конкретни въпроси, за да може да Ви се отговори.
Има една статия на проф. Поля Голева - Договор за лечение, но не знам, дали ще Ви е от полза. Трябва да си я копирате оттук.
Биха могли да имат отношение към Вашето питане следните актове:
Законът за лечебните заведения, ЗАКОН за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, Законът за здравето (достъпни на този сайт), НАРЕДБА № 3 от 16.02.1996 г. за организацията на извънболничната медицинска помощ на населението, ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 7 на МС от 17.01.2005 г. за приемане на Тарифа за таксата, която се събира за регистриране на лицата, които упражняват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, НАРЕДБА № 6 от 26.01.2001 г. за реда за получаване на разрешения за съхранение и продажба на лекарствени продукти от лекари и фелдшери и за лекарствените продукти, които могат да се съхраняват от лекари, стоматолози, фелдшери и медицински сестри, НАРЕДБА № 22 от 9.12.1997 г. за условията и реда за заплащане на медицинската помощ по избор на пациента, НАРЕДБА за признаване на професионална квалификация по медицинска професия и на специализация в областта на здравеопазването, НАРЕДБА № 19 от 22.07.1999 г. за водене на регистър на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите,
Задайте някакви конкретни въпроси, за да може да Ви се отговори.
Има една статия на проф. Поля Голева - Договор за лечение, но не знам, дали ще Ви е от полза. Трябва да си я копирате оттук.
Биха могли да имат отношение към Вашето питане следните актове:
Законът за лечебните заведения, ЗАКОН за съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина, Законът за здравето (достъпни на този сайт), НАРЕДБА № 3 от 16.02.1996 г. за организацията на извънболничната медицинска помощ на населението, ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 7 на МС от 17.01.2005 г. за приемане на Тарифа за таксата, която се събира за регистриране на лицата, които упражняват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, НАРЕДБА № 6 от 26.01.2001 г. за реда за получаване на разрешения за съхранение и продажба на лекарствени продукти от лекари и фелдшери и за лекарствените продукти, които могат да се съхраняват от лекари, стоматолози, фелдшери и медицински сестри, НАРЕДБА № 22 от 9.12.1997 г. за условията и реда за заплащане на медицинската помощ по избор на пациента, НАРЕДБА за признаване на професионална квалификация по медицинска професия и на специализация в областта на здравеопазването, НАРЕДБА № 19 от 22.07.1999 г. за водене на регистър на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите,
- kontrol
- Активен потребител
Благодаря за линка и предложението за отговор.
За съжаление обаче текста на сатията не е наличен и ще отида тази или другата седмица до библиотеката, за да я прочета.
Засега въпросите ми поради липса на базисна информация са четири:
(1) можем ли с Колегата под чиято шапка ще работя да сме на отделно работно време, както посочих или трябва да работим задължително заедно
(2) ако отговора на първия въпрос е "Не" то имам ли право на диагностично и терапевтично действие, в смисъл да поставя работна диагноза, която Колегата с призната специалност да одобри евентуално на по късен етап, както и да съставя първичен лечебен план респ.да предпиша самостоятелно първоначалната терапия
(3) с какъв обем лекарствени средства мога да работя, защото се сблъскваме с евентуален парадокс: моя рецепта (както съм си така без специалност) може да бъде изпълнена в аптека в която и да е страна членка на ЕО допълнително и в Турция и на друге места по света, а у нас... ?
(4) ако има тотална забрана за специализирани терапевтично диагностични действия от лекари без призната специалност то как стои въпросът с работи по програми като: "Отказване от тютюнопушенето" - има добри фармакотерапевтични подходи и "Неутрализиране вредното въздействие на работата с компютри върху човешкия организъм" - също има добри възможности, като това не са високо специализирани дейности, а работа по общи здравни програми
Ако някой от Вас има интерес към тях нека ми се обади на мейла, ще си дам терапевтичното предложение безплатно.
Благодаря предварително !
За съжаление обаче текста на сатията не е наличен и ще отида тази или другата седмица до библиотеката, за да я прочета.
Засега въпросите ми поради липса на базисна информация са четири:
(1) можем ли с Колегата под чиято шапка ще работя да сме на отделно работно време, както посочих или трябва да работим задължително заедно
(2) ако отговора на първия въпрос е "Не" то имам ли право на диагностично и терапевтично действие, в смисъл да поставя работна диагноза, която Колегата с призната специалност да одобри евентуално на по късен етап, както и да съставя първичен лечебен план респ.да предпиша самостоятелно първоначалната терапия
(3) с какъв обем лекарствени средства мога да работя, защото се сблъскваме с евентуален парадокс: моя рецепта (както съм си така без специалност) може да бъде изпълнена в аптека в която и да е страна членка на ЕО допълнително и в Турция и на друге места по света, а у нас... ?
(4) ако има тотална забрана за специализирани терапевтично диагностични действия от лекари без призната специалност то как стои въпросът с работи по програми като: "Отказване от тютюнопушенето" - има добри фармакотерапевтични подходи и "Неутрализиране вредното въздействие на работата с компютри върху човешкия организъм" - също има добри възможности, като това не са високо специализирани дейности, а работа по общи здравни програми
Ако някой от Вас има интерес към тях нека ми се обади на мейла, ще си дам терапевтичното предложение безплатно.
Благодаря предварително !
- kehayov
- Младши потребител
Извинявайте, но част от въпросите, които задавате ми се струват абсурдни. Защо според Вас е измислена тази специализация и изпит пред държавна комисия, която да прецини, дали сте достатъчно подготвен и знаещ? Да лекуваш хора е сериозна дейност, която може да приключи фатално, не случайно е правно регламентирана, не мислите ли? Ние да не сме опитни свинчета? И какво значи, "по сега действащото законодателство нямам право да извършвам самостоятелно специализирана дейност, мога да работа като ОПЛ, но не желая". И аз искам да пилотирам самолет и усещам, сигурен съм, че ще се справя, направо съм си роден гении, ама едва ли ще ми позволят. Ще се качите ли да Ви повозя? Подобно отношение от страна на лекар си е направо плашещо...
П.С. А ще уведомявате ли пациентите, които ще ликувате самостоятелно, че нямате право на това?
П.С. А ще уведомявате ли пациентите, които ще ликувате самостоятелно, че нямате право на това?
- aleks84
- Потребител
aleks84 написа:Извинявайте, но част от въпросите, които задавате ми се струват абсурдни. Защо според Вас е измислена тази специализация и изпит пред държавна комисия, която да прецини, дали сте достатъчно подготвен и знаещ? Да лекуваш хора е сериозна дейност, която може да приключи фатално, не случайно е правно регламентирана, не мислите ли? Ние да не сме опитни свинчета? И какво значи, "по сега действащото законодателство нямам право да извършвам самостоятелно специализирана дейност, мога да работа като ОПЛ, но не желая". И аз искам да пилотирам самолет и усещам, сигурен съм, че ще се справя, направо съм си роден гении, ама едва ли ще ми позволят. Ще се качите ли да Ви повозя? Подобно отношение от страна на лекар си е направо плашещо...
Здравейте,
не знам дали правилно съм Ви информирал все пак.
Казуса е: (1) в собствения си кабинет нямаш право на специализирана дейност докато не получиш специалност, трябва да си под шапката на Колега със специалност. Кабинета е нов и е функционално обособен за кабинет по вътрешни болести. Законово имаш право да работиш като общо практутикуващ лекар, но трябва да преустроиш за целта и кабинета (къртене на стани, изграждане на нови стени и т.н - голямо преусторйство, не купихме кабинет за общопрактукуващ лекар, защото ми остава още 2 години до явяване пред комисията, и ако взема специалност след това ако взема специалност, ще трябва да направя обратното действие, да премахна стени и да извърша архитерктурни преустройства, за да го обособя за кабинет по вътрешни болести и да го подам на ХЕИ за ново одобрение и т.н). Просто избрахме по семплия вариант, а и кабинетите на ОПЛ стуваха с над 20 000 евро по скъпо. Та в този вариант законово (не само на мен) ни е вменена "терапевтично/диагностична недостатъчност", никой не те ограничава обаче да си изписваш на комшията каквито си искаш лекарства. Другите варианти са: да отида на село като ДЖИ ПИ докато се явя пред комисията или да почна работа на държавна служба (най вероятно в бърза помощ, ако има места и там естествено) пак за същото време. Какво обаче можеш да вършиш като помощник лекар е неизвестно поне за мен и това е повода за този ми постиг. Мен не мие проблем да си почна работата където и да е, дори и в Буркина Фасо, щото ще си ходя с познанията - доколкото ги имам и ще си бачкам с усмивка на уста, ама както казваше една позната: "Баба Меца знае 2 и 200, ама що да е 2, като може да е 200 ?" (2) Другия аспект е следния: платил си кабинета, но РИОКЗ не ти дава санитарно хигиенно разрешение на твое име за твоята собственост, под предлог че нямаш специалност ? Аз на това семпло отговорих, че един зарзаватчия може да купи утре 20 кабината и да почне да ги дава под наем и на него ли няма да дадат санитарно хигиенно разрешение за ползване, щото е без специалност ?
В заключение, не виждам нищо абсурдно поне на базата на моята информация, защото това за "шапката" ми е известно от поне 4 години от д-р Златка Танева завеждащ специализантите към РЦЗ гр.Бургас от поне 20 години - сега пенсионер.
Всеки юридически коментар по темата според мен е добре дошъл.
- kehayov
- Младши потребител
Добър вечер,
аз така и така имам форум на сайта си и гледам доколкото ми е възможно да свърша някоя друга работа на хората, че и благодаря не ща - та поне си викам да подам казуса пък... все пак един добър отговор по потенциално интересна според мен тема, която ще подам на правилното място си е жива реклама според мен, особено ако си оставите координатите.
Така че не е съвсем за без пари, но ако имате друга идея да ми посочите поне и адвокат в София специалист по медицинско право, за предпочитане (с адрес или поне телефон) ще съм Ви много благодарен лично.
аз така и така имам форум на сайта си и гледам доколкото ми е възможно да свърша някоя друга работа на хората, че и благодаря не ща - та поне си викам да подам казуса пък... все пак един добър отговор по потенциално интересна според мен тема, която ще подам на правилното място си е жива реклама според мен, особено ако си оставите координатите.
Така че не е съвсем за без пари, но ако имате друга идея да ми посочите поне и адвокат в София специалист по медицинско право, за предпочитане (с адрес или поне телефон) ще съм Ви много благодарен лично.
- kehayov
- Младши потребител
Един от мейловете ми е: info@medicine-bg.net обаче май този стандарт няма да свърши работа, защото както по горе посочих не избрахме варианта да работя като ОПЛ и после да започна работа като специалист и то евентуално, защото трябва да отида на ново функционално преустройство на кабинета, след евентуалното признаване на специалност, а и самите кабинети са по скъпи и то доста.
Баща ми е Ваш Колега, пенсионер с над 40 год.опит в областта на трудовото право, обаче и той няма идея за моите правомощия и поне да подадете инфо за някакъв закон или наредба ?
Благодаря за досегашния отговор.
Баща ми е Ваш Колега, пенсионер с над 40 год.опит в областта на трудовото право, обаче и той няма идея за моите правомощия и поне да подадете инфо за някакъв закон или наредба ?
Благодаря за досегашния отговор.
- kehayov
- Младши потребител
І.А този колега (шапката) има ли си кабинет?
ІІ. Може ли да обобщим проблемите така:
1. Нямате правоспособност да практикувате като специалист.
2. Затова избирате да сте лекарски помощник на специалист.
3. Искате от РИОКОЗ да ви издаде разрешение за кабинет, в който ще практикува друго лице - специалист.
4. Интересуват ви дейности, за които не се изисква да сте специалист, но не става ясно какъв е признака, по който ги обединявате.
ІІІ. Това със зарзаватчията звучи наистина доста убедително. Затова следва да уточните, налице ли е отказ от СРИОКОЗ
- ако да, какво правно основание е посочено
- ако не, на какво правно основание (даден член, записан в бланката или ако знаете нещо, или ако Ви кажат от РИОКОЗ) ще поискате разрешително.
ІV. Ако форумците се сещат за някой специалист по медицинско право (и процес ), може да го препоръчат на питащия.
ІІ. Може ли да обобщим проблемите така:
1. Нямате правоспособност да практикувате като специалист.
2. Затова избирате да сте лекарски помощник на специалист.
3. Искате от РИОКОЗ да ви издаде разрешение за кабинет, в който ще практикува друго лице - специалист.
4. Интересуват ви дейности, за които не се изисква да сте специалист, но не става ясно какъв е признака, по който ги обединявате.
ІІІ. Това със зарзаватчията звучи наистина доста убедително. Затова следва да уточните, налице ли е отказ от СРИОКОЗ
- ако не, на какво правно основание (даден член, записан в бланката или ако знаете нещо, или ако Ви кажат от РИОКОЗ) ще поискате разрешително.
ІV. Ако форумците се сещат за някой специалист по медицинско право (и процес ), може да го препоръчат на питащия.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Добро утро,
Колегата с признатата специалност няма собствен кабинет, работи под наем.
Много чудесни специалисти, уви ряботят под високи наеми.
Той ще ми помогне сега, аз ще му помогна за в бъдеще като няма да имаме наемни отношения нито на този нито на по късен етап.
С Риокоз няма са спорим, защото е безсмислено в момента, това вероятно ще е от правен интерес по нататък за други хора - няма проблем, за мен дори морален (законово си е парадокс, защото претенцията им не почива на никаква нормативна база, според мен) разрешението за ползване да е на името на Колегата с призната специалност, после ако евентуално взема специалност ще трансферираме това санитарно хигиенно разрешително и ще имаме евентуално 2 специализирани практики в 1 кабинет, което е допустимо може би.
Наистина най-вече от интерес представлява както посочихте: "Интересуват ви дейности, за които не се изисква да сте специалист, но не става ясно какъв е признака, по който ги обединявате", това, а и от практическа гледна точка най вече дали можем да работим на отделно работно време или трябва да работя под нечий "надзор" ? Примерно да събирам инфо от пациента и да му обясня случая и той да даде крайната преценка за диагностично - терапевтичния подход, за да не се разкарва пациента 2 пъти: веднъж при мен за анамнеза и преглед и втори път при него, за втори преглед.
Аз на този етап имам две кротки въжделения: (1) да се изуча, което включва да събера и тази информация и (2) да си оте...ба, защото за мен има 2 големи професионални трагедии (личните ги оставям настрани): да си недоучил и недои...бал, аз гладен мога да ходя, но недоучил и недои..бал не съм съгласен да съм.
Благодаря за отговора Ви предварително.
Колегата с признатата специалност няма собствен кабинет, работи под наем.
Много чудесни специалисти, уви ряботят под високи наеми.
Той ще ми помогне сега, аз ще му помогна за в бъдеще като няма да имаме наемни отношения нито на този нито на по късен етап.
С Риокоз няма са спорим, защото е безсмислено в момента, това вероятно ще е от правен интерес по нататък за други хора - няма проблем, за мен дори морален (законово си е парадокс, защото претенцията им не почива на никаква нормативна база, според мен) разрешението за ползване да е на името на Колегата с призната специалност, после ако евентуално взема специалност ще трансферираме това санитарно хигиенно разрешително и ще имаме евентуално 2 специализирани практики в 1 кабинет, което е допустимо може би.
Наистина най-вече от интерес представлява както посочихте: "Интересуват ви дейности, за които не се изисква да сте специалист, но не става ясно какъв е признака, по който ги обединявате", това, а и от практическа гледна точка най вече дали можем да работим на отделно работно време или трябва да работя под нечий "надзор" ? Примерно да събирам инфо от пациента и да му обясня случая и той да даде крайната преценка за диагностично - терапевтичния подход, за да не се разкарва пациента 2 пъти: веднъж при мен за анамнеза и преглед и втори път при него, за втори преглед.
Аз на този етап имам две кротки въжделения: (1) да се изуча, което включва да събера и тази информация и (2) да си оте...ба, защото за мен има 2 големи професионални трагедии (личните ги оставям настрани): да си недоучил и недои...бал, аз гладен мога да ходя, но недоучил и недои..бал не съм съгласен да съм.
Благодаря за отговора Ви предварително.
- kehayov
- Младши потребител
Мога да карам колело. Нямам документ за това, но имам много свидетели, които могат да го потвърдят, защото са ме виждали да бръмча в градинката пред блока. И то надеждни свидетели, все баби - клюкарки, с поглед на орли, способни да фиксират късноприбиращ се съсед, подпийнал и с любовница, дори в непрогледна нощ. Същевременно карам курсове за пилот на самолет и ще имам изпит за такъв през 2015 година (малко бавно напредвам и затова ми удължиха обучението). Кръстникът на свакото на зетя на стринка ми е богат и влиятелен човек и понеже вярва в моя потенциал - ми купи самолет. Та сега въпросът ми е към някой специалист по пилотно право и процедури - дали мога докато взема кетапа да правя полети с пътници на къси разстояния (примерно София - село Мечка) "под каската" и в присъствието на дипломиран авиатор с над 70 години стаж, който зорко ще следи кои копчета по таблото точно натискам и дали бих могъл да пилотирам понякога в негово отсъствие, че има проблеми с простатата и често цял ден не може да излезе от тоалетната. Целият проблем идва от там, че до 2015 година има много време, а ще е супер скъпо и трудоемко сега този самолет да го преконструираме на колело, пък после пак обратно. Не че не мога и това да направя и да си карам като пич, с блеснал поглед, из целия Балкански полуостров, а от останалите чаркове даже мога да сглобя комбаин и да го давам под наем. Дет се вика - г.ъ.з. знае и вестник и ароматизирана т.х. Но аз съм амбициоз, пък и искам да помогна на всички с моя проблем...
- aleks84
- Потребител
aleks84 написа:Мога да карам колело. Нямам документ за това, но имам много свидетели, които могат да го потвърдят, защото са ме виждали да бръмча в градинката пред блока. И то надеждни свидетели, все баби - клюкарки, с поглед на орли, способни да фиксират късноприбиращ се съсед, подпийнал и с любовница, дори в непрогледна нощ. Същевременно карам курсове за пилот на самолет и ще имам изпит за такъв през 2015 година (малко бавно напредвам и затова ми удължиха обучението). Кръстникът на свакото на зетя на стринка ми е богат и влиятелен човек и понеже вярва в моя потенциал - ми купи самолет. Та сега въпросът ми е към някой специалист по пилотно право и процедури - дали мога докато взема кетапа да правя полети с пътници на къси разстояния (примерно София - село Мечка) "под каската" и в присъствието на дипломиран авиатор с над 70 години стаж, който зорко ще следи кои копчета по таблото точно натискам и дали бих могъл да пилотирам понякога в негово отсъствие, че има проблеми с простатата и често цял ден не може да излезе от тоалетната. Целият проблем идва от там, че до 2015 година има много време, а ще е супер скъпо и трудоемко сега този самолет да го преконструираме на колело, пък после пак обратно. Не че не мога и това да направя и да си карам като пич, с блеснал поглед, из целия Балкански полуостров, а от останалите чаркове даже мога да сглобя комбаин и да го давам под наем. Дет се вика - г.ъ.з. знае и вестник и ароматизирана т.х. Но аз съм амбициоз, пък и искам да помогна на всички с моя проблем...
Морнинг, казано на турски
Преди 2 години избъзиках жена ми на тема: "Светата пу...тка" и тя ми се обиди, ама то е не щото си лепнах сам някаква диагноза , а защото жената просто не носи на бъзик.
То не е произволна асоциация, щото г-н Петър Дънов от една страна е казал: "Във всяко нещо, което правите оставяйте Божествен елемент", пък тя си е с IQ 138, а на 2 магарета плява не може да раздели, а от друга си беше студен перфекционнист (сега сме разделени, уви) с претенции за непогрешимост, та...
В резюме: Вашите бъзици са винаги добре дошли...
Усмихнат ден
- kehayov
- Младши потребител
kontrol написа:kontrol написа:ІІІ. Това със зарзаватчията звучи наистина доста убедително. Затова следва да уточните, налице ли е отказ от СРИОКОЗ
Добро утро,
да забравим за цялата моя тирада.
В резюме: (1) можем ли да работим на отделен график или тряба да работим заедно ? и (2) мога ли да работя в този кабинет като помощник лекар по обща здравна програма, която не изисква елемент на специализирана дейност нито в терапевтичния му нито в диагностичния му елемент като: "Неутарилизиране вредното действие на компютрите върху човешкия организъм" и "Борба с повишената склонност към пушене, след като за пациентът предварително е установено от психитър (ако пациенът естевено желае такава консултация !), че под тази вредна привичка не се крие подлежащо заболяване? Тук работа си е сложна, защото това здравно въздействие трябва да се осъщесви както по линия на фармакотерапията, така и по линия на психотерапията чрез т.на."мотивационна терапия", чиято техника е известна само на психотерапевтите и без тях не може да се мине, според мен.
И друго:
Да повдигна още няколко въпроса: (1) какъв обем информация трябва да се дава на пациента за неговата диагноза, защото самия диагностичен процес има различни етапи, първия от които е поставянето на т.нар."работна диагноза" и ако тя е сериозна (поставена с основание или не), а пациента както каза Вашия Колега е пилот на самолет със завършено обучение може да се депресира сериозно Депресията протича и с намалена интензивност на мисловния процес и така семпло може да загуби способност да синхронизира приземяването на летателната машина, че да стане мазало отвсякъде и (2) как е анализиран в българското правно пространсто въпросът с предстоящото отпускане на "кредити за здраве". Преди 16 години д-р Петя Милева, ОПЛ от Бургас разказа за едни техни познати, полски емигранти в Америка. Жената родила чрез цезарево сечение в болница, всичко нормално, изписали ги от там, и след седмица получават сметката от $18 000, след още една седмица емигрират от Америка поради невъзможност да я платят и се връщат обаратно в родна Полша.
И още нещо:
В Нашия раздел по Фармакология имаме подраздел, в който ще слагаме статии касаещи тематиката на сайта и в този смисъл можете да дадете Ваши статии (това предложение е към всички адвокати посещаващи този форум) които анализират правните аспекти на здравеопазването: мадицина & фармация, като вътрешни взаимотношения и като взаимоотнашения на тези парадигми със социума. В края на статията сложете данните за Вашата практика, име, адрес на кантората и телефон (който не се подслушва като опция ), електронна поща (ако желаете естествено. Да не отварям темата за "правните" антиспам изисквания..., че мога да напиша като Владимир Илич Ленин, цяло есе на тема "Свободата на търговската инициатива по интернет", така без да съм си адвокат, само на базата на обща култура и вродено дар слово по бащина линия). В секцията ни по Фармакология влизат около 90% от нашите посетители.
Благодаря предварително за Вашите отговори по първите 2 въпроса, а и за другото.
ПП. Ако можете да ми посочите координатите на българската асоциация по медицинско право ще съм Ви допълнително благодарен !
- kehayov
- Младши потребител
Кефиш ме, Докторе, бълваш въпрос след въпрос, цели романи (не че не ги чета по диагонал), пък и уважавам хора, дето носят на майтап. Що не погледнеш тази страничка. Гледам, че там има посочени източници на медицинско право. Бях качил и линк към кантора в Бургас, която може да ти свърши работа срещу заплащане, ама го махам, че може някой да изреве. Ако те интересува ще ти го пратя на лични:
http://www.zahorata.net/MedicalLow/Default.aspx
Аз не смятам, че ще можеш да работиш на отделен график с "шапката", иначе се обезмисля изпита пред комисия. Хайде, със здраве! Сигурно лекарите не го обичате много това пожелание, ама...
Аз не смятам, че ще можеш да работиш на отделен график с "шапката", иначе се обезмисля изпита пред комисия. Хайде, със здраве! Сигурно лекарите не го обичате много това пожелание, ама...
- aleks84
- Потребител
І.
Продължавате да не отговаряте на уточняващите ми въпроси. Липсата на съдействие от Ваша страна затруднява отговорите на въпросите Ви, тъй като нямам намерение да прочета из основи цялата база.(
ІІ.
По въпроса за информирането на пациента, то бива 2 вида:
1) Отнасящо се до диагнозата. Така Лекуващият лекар е длъжен да информира пациента относно: 1. здравословното му състояние и необходимостта от лечение; 2. заболяването, по повод на което е потърсил здравна помощ, и неговата прогноза; 3. планираните профилактични, диагностични, лечебни и рехабилитационни дейности, както и рисковете, свързани с тях; 4. диагностичните и терапевтичните алтернативи; 5. името, длъжността и специалността на лицата, които участват в диагностично-лечебния процес.
2) Отнасящо се до медицински дейности, които може да бъдат предприети. .1 диагнозата и характера на заболяването; 2. описание на целите и естеството на лечението, разумните алтернативи, очакваните резултати и прогнозата; 3. потенциалните рискове, свързани с предлаганите диагностично-лечебни методи, включително страничните ефекти и нежеланите лекарствени реакции, болка и други неудобства; 4. вероятността за благоприятно повлияване, риска за здравето при прилагане на други методи на лечение или при отказ от лечение.
Тоест пациентът следва да бъде информиран и 1) при диагностиката, и 2) преди лечението си. Според мен, при наличието на работна хипотеза, пациентът следва да бъде уведомен за нея, както и за това, че е работна и подлежи на корекция.
Въобще, пациентът има 2 права: на информация и на нелекуване без неговото съгласие.
По отношение на всяка процедура пациентът трябва да бъде предварително информиран. Лишаването му от правото на информация (освен в предвидените от закона случаи) може да се тълкува като телесна повреда, нарушаване на телесната му неприкосновеност или лишаване от законни права. Съгласието, от своя страна придава на лекуването правомерен характер а не изключва неговата неправомерност. Отговорност може да се търси обаче само при вреда. (така: Голева, П., Панов, Цветан). Според мен обаче се касае за преддоговорни отношения. Сочат се обаче някои случаи, в които не следва да бъде информиран пациентът от етични съображения.
ІІІ.
Кои са неконвенционалните методи НА ЛЕЧЕНИЕ и кой има право да ги практикува е посочено в чл. 166 и 167 ЗЗ и в съответната наредба.
ІV.
Извън училищата и специализираните социални институции здравните и денталните практики се уреждат от ЗСОЛЛДМ и ЗЛЗ. Вие искате да създадете специализирано извънболнично лечебно заведение по смисъла на чл. 8, ал. 1 , т. 2 ЗЛЗ, при това индивидуална амбулаторна практика, защото за групова е необходимо всички да са специалисти, освен ако практиката е за първична помощ или представлява медицински център. Съгл. чл. 13
По-нататък, в чл. 40 е посочено, че вписването в регистъра не се извършва в РИОКОЗ, а в РЦЗ и какви документи се прилагат. Сред тях спадат дипломите за висше образование и документите за специалност на лицата, които ще работят в практиката. трябва и да е вписан в съсловната организация. Вж. по-подробно НАРЕДБА № 19 от 22.07.1999 г. за водене на регистър на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите
Преди това обаче е необходимо да се снабдите с разрешение по чл. 164 ЗТСУ (сега по чл. 177 ЗУТ, но в случая строежът не е 1 – 3 категория) или от РИОКОЗ за ползване като здравно заведение. Трябва да се има предвид, че към този момент практиката още не е регистрирана. Необходимо е и хигиенно разрешение от РИКОЗ.
kehayov написа:kontrol написа:kontrol написа:ІІІ. Това със зарзаватчията звучи наистина доста убедително. Затова следва да уточните, налице ли е отказ от СРИОКОЗ
Продължавате да не отговаряте на уточняващите ми въпроси. Липсата на съдействие от Ваша страна затруднява отговорите на въпросите Ви, тъй като нямам намерение да прочета из основи цялата база.(
ІІ.
По въпроса за информирането на пациента, то бива 2 вида:
1) Отнасящо се до диагнозата. Така Лекуващият лекар е длъжен да информира пациента относно: 1. здравословното му състояние и необходимостта от лечение; 2. заболяването, по повод на което е потърсил здравна помощ, и неговата прогноза; 3. планираните профилактични, диагностични, лечебни и рехабилитационни дейности, както и рисковете, свързани с тях; 4. диагностичните и терапевтичните алтернативи; 5. името, длъжността и специалността на лицата, които участват в диагностично-лечебния процес.
2) Отнасящо се до медицински дейности, които може да бъдат предприети. .1 диагнозата и характера на заболяването; 2. описание на целите и естеството на лечението, разумните алтернативи, очакваните резултати и прогнозата; 3. потенциалните рискове, свързани с предлаганите диагностично-лечебни методи, включително страничните ефекти и нежеланите лекарствени реакции, болка и други неудобства; 4. вероятността за благоприятно повлияване, риска за здравето при прилагане на други методи на лечение или при отказ от лечение.
Тоест пациентът следва да бъде информиран и 1) при диагностиката, и 2) преди лечението си. Според мен, при наличието на работна хипотеза, пациентът следва да бъде уведомен за нея, както и за това, че е работна и подлежи на корекция.
Въобще, пациентът има 2 права: на информация и на нелекуване без неговото съгласие.
По отношение на всяка процедура пациентът трябва да бъде предварително информиран. Лишаването му от правото на информация (освен в предвидените от закона случаи) може да се тълкува като телесна повреда, нарушаване на телесната му неприкосновеност или лишаване от законни права. Съгласието, от своя страна придава на лекуването правомерен характер а не изключва неговата неправомерност. Отговорност може да се търси обаче само при вреда. (така: Голева, П., Панов, Цветан). Според мен обаче се касае за преддоговорни отношения. Сочат се обаче някои случаи, в които не следва да бъде информиран пациентът от етични съображения.
ІІІ.
Кои са неконвенционалните методи НА ЛЕЧЕНИЕ и кой има право да ги практикува е посочено в чл. 166 и 167 ЗЗ и в съответната наредба.
ІV.
Извън училищата и специализираните социални институции здравните и денталните практики се уреждат от ЗСОЛЛДМ и ЗЛЗ. Вие искате да създадете специализирано извънболнично лечебно заведение по смисъла на чл. 8, ал. 1 , т. 2 ЗЛЗ, при това индивидуална амбулаторна практика, защото за групова е необходимо всички да са специалисти, освен ако практиката е за първична помощ или представлява медицински център. Съгл. чл. 13
(2) (Изм. - ДВ, бр. 76 от 2005 г.) Индивидуална практика за специализирана медицинска помощ се организира и осъществява от лекар с призната специалност извън тази по ал. 1, съответно от лекар по дентална медицина с призната специалност, който се регистрира по реда на чл. 40.
(3) Лицата по ал. 1 и 2 могат да наемат и други лица съобразно нуждите и обема на лечебната дейност.
(4) Лицата по ал. 1 са длъжни да определят заместник в случаите на тяхното отсъствие, за което уведомяват писмено съответния регионален център по здравеопазване и районната здравноосигурителна каса. Лицето, определено като заместник, трябва да притежава съответната правоспособност и да е вписано в съответния регистър по Закона за съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина.
По-нататък, в чл. 40 е посочено, че вписването в регистъра не се извършва в РИОКОЗ, а в РЦЗ и какви документи се прилагат. Сред тях спадат дипломите за висше образование и документите за специалност на лицата, които ще работят в практиката. трябва и да е вписан в съсловната организация. Вж. по-подробно НАРЕДБА № 19 от 22.07.1999 г. за водене на регистър на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите
Преди това обаче е необходимо да се снабдите с разрешение по чл. 164 ЗТСУ (сега по чл. 177 ЗУТ, но в случая строежът не е 1 – 3 категория) или от РИОКОЗ за ползване като здравно заведение. Трябва да се има предвид, че към този момент практиката още не е регистрирана. Необходимо е и хигиенно разрешение от РИКОЗ.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
aleks84 написа:Кефиш ме, Докторе, бълваш въпрос след въпрос, цели романи (не че не ги чета по диагонал), пък и уважавам хора, дето носят на майтап. Що не погледнеш тази страничка. Гледам, че там има посочени източници на медицинско право. Бях качил и линк към кантора в Бургас, която може да ти свърши работа срещу заплащане, ама го махам, че може някой да изреве. Ако те интересува ще ти го пратя на лични:
Здравейте,
много благодаря за разбирането, а и за линка, който обаче не работи в момента на моя компютър.
По късно ще пробвам на друг, дано проработи.
Въпросът с потенциално отделните графици е най-актуалния, може би е кардинален ?
Не виждам обаче проблем да работя на отделен график по обща здравна програма, която не изисква извършване на специализирана дейност като:"Неутрализиране вредното влияние на компютрите върху човешкия организмъм" дори като помощтник лекар към специализирана практика ?
Дано не ги тълкувам нещата неправилно, не знам - просто се опитвам да ги огледам работите доколкото ми е възможно от различни ъгли.
Ако имате конкретно инфо за графиците и/или друго ще съм Ви благодарен, а също така и ако може някой да ме упъти към асоциацията по медицинско право, при все че Вашите консултации са невероятно ценни лично за мен, а се надявам че и за други Колеги. Ще сложа линк към тамата в нашия под форум по медицинско право, както сложих такъв към темата във Вашия форум касаеща болничните листи, ако имате други теми касаещи здравеопазването моля обадете се.
- kehayov
- Младши потребител
Много благодаря на kontrol за невероятно ценната информация !
Съжалявам, че не мога да Ви ориентирам по точно в същинета на проблема.
Просто Вашето мислене е по сложно от моето и може би затова се разминаваме.
Линка, който даде Вашия Колега проработи чудодейно и ще влеза в контакт с Вашите Колеги.
Ако мога с нещо да съм Ви от полза и аз...
Съжалявам, че не мога да Ви ориентирам по точно в същинета на проблема.
Просто Вашето мислене е по сложно от моето и може би затова се разминаваме.
Линка, който даде Вашия Колега проработи чудодейно и ще влеза в контакт с Вашите Колеги.
Ако мога с нещо да съм Ви от полза и аз...
- kehayov
- Младши потребител
Един човек попитал привечер в млък крайпътен мотел дали няма свободни места за пренощуване ?
- Ами имаме само едно свободно в стая с 8 легла, и това е. Исакте ли го ?
- С Удоволствие, но ще Ви помоля след 20 минути за едно кафе в стаята.
Качил се нашия и заварва мила тоталитарна родна картинка (действието на вица се развива по онова пълно със различни спомени време): хората си разказват политически вицове.
Смее се с другите, включва се на втория виц, после пак слуша и се смее с другите, но по едно време отива до свободния контакт за електрическата печка, почуква на него, навежда се към контакта и казва: "Едно кафе моля !"
След няколко минути влиза камериерката с кафето. хората се стресват, гасят лампите и си лягат тихомълком.
Сутринта човека става, вижда стаята празна... ?
На излизане пита на рецепцията: "Ами що така ? Снощи бяхме 8 човека сутринта съм сам, де са другите ?"
- Ами сутринта в 04.30 дойдоха от милицята и ги прибраха всичките, снощи си разказвали политически вицове.
Нашия се стреснал: "Ами нали и аз участвах ?"
- А и вас щяха да приберат с другите, ама на полковника му хареса много номера с кафето !!
- Ами имаме само едно свободно в стая с 8 легла, и това е. Исакте ли го ?
- С Удоволствие, но ще Ви помоля след 20 минути за едно кафе в стаята.
Качил се нашия и заварва мила тоталитарна родна картинка (действието на вица се развива по онова пълно със различни спомени време): хората си разказват политически вицове.
Смее се с другите, включва се на втория виц, после пак слуша и се смее с другите, но по едно време отива до свободния контакт за електрическата печка, почуква на него, навежда се към контакта и казва: "Едно кафе моля !"
След няколко минути влиза камериерката с кафето. хората се стресват, гасят лампите и си лягат тихомълком.
Сутринта човека става, вижда стаята празна... ?
На излизане пита на рецепцията: "Ами що така ? Снощи бяхме 8 човека сутринта съм сам, де са другите ?"
- Ами сутринта в 04.30 дойдоха от милицята и ги прибраха всичките, снощи си разказвали политически вицове.
Нашия се стреснал: "Ами нали и аз участвах ?"
- А и вас щяха да приберат с другите, ама на полковника му хареса много номера с кафето !!
- kehayov
- Младши потребител
Моля, обадете се
Д-р Кехайов, моля, обадете ми се, когато намерите за добре - имам интересна за Вас информация, която се надявам, че ще Ви бъде от полза. Направихте ми впечатление на търсещ и стремящ се към висш пилотаж в професията си лекар. Можете да ми пишете на malinka_sim@abv.bg или да ми позвъните на 02 869 47 23 или на 0887 26 9999.
Малинка[/list]
- malinita
- Нов потребител
Re: Моля, обадете се
malinita написа:Д-р Кехайов, моля, обадете ми се, когато намерите за добре - имам интересна за Вас информация, която се надявам, че ще Ви бъде от полза. Направихте ми впечатление на търсещ и стремящ се към висш пилотаж в професията си лекар. Можете да ми пишете на malinka_sim@abv.bg или да ми позвъните на 02 869 47 23 или на 0887 26 9999.
Малинка[/list]
Uvi edva dnes vidjach postinga Vi i schte Vi se obadja.
Imam i az novo info po kazusa >> как стои въпросът с разкриване на семпъл лекарски офис, каквито имат Колегите в Европа ?
- kehayov
- Младши потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|