- Дата и час: 24 Яну 2025, 06:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
бременна и съкратена
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
бременна и съкратена
Здравейте!Работя на безсрочен трудов договор от 15.08.2006 г и на 21.11.07 разбрах че съм бременна. На 05. 12.07. уведомих работодателя си устно за бременността си и на 15.12.07 той ми връчи заповед за съкращаване, която аз не подписах.На 12.12.07 съм регистрирана в ЖК за диагностиране на бременност в 7 г.с. до момента не ме допускат на работа и не ми е изплатено никакво парично обезщетение. Пуснах писмо-жалба в Инспекцията по труда на 20.12.07, все още нямам становище. Какви са ми правата?Благодаря!
- fairfly
- Нов потребител
Re: бременна и съкратена
fairfly написа:Здравейте!Работя на безсрочен трудов договор от 15.08.2006 г и на 21.11.07 разбрах че съм бременна. На 05. 12.07. уведомих работодателя си устно за бременността си и на 15.12.07 той ми връчи заповед за съкращаване, която аз не подписах.На 12.12.07 съм регистрирана в ЖК за диагностиране на бременност в 7 г.с. до момента не ме допускат на работа и не ми е изплатено никакво парично обезщетение. Пуснах писмо-жалба в Инспекцията по труда на 20.12.07, все още нямам становище. Какви са ми правата?Благодаря!
Какво означават абревиатурите "Ж.К." и "7 г.с."?
Имате право на платен отпуск поради бременност и раждане в размер 315 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането, т.е. 45 дни преди да родите сте длъжна да ходите на работа, ако желаете да си получите майчинството и 45 дни преди да родите не сте длъжна да давате обяснения на работодателя си дали сте бременна. Доста раничко сте го уведомили... и то устно.
В последствие заплатата се получава с издаден болничен лист от наблюдаващият АГ, а не с регистрация за диагностиране на бременност.
Ако имате свидетели, че на 05. 12. 2007, преди дори да отидете на лекар сте уведомили работодателя си за бременността си, както и че сте го уведомили за диагностирането на бременността си на 12. 12. 2007 г. можете да заведете дело срещу организацията, в която сте работили. Трудовите дела са безплатни (не се дължат държавни такси), адвокатският хонорар не е много висок и ако спечелите делото ще Ви бъде възстановен от ответната страна.
Мисля, че ако желаете да си търсите правата е наложително да наемете адвокат, тъй като вече сте допуснала доста грешки с устните си уведомления.
- m_jivkova
- Младши потребител
Относно уведомяването и по- скоро неговата форма:
"Задължение за уведомяване
Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2 , чл. 147, ал. 1, т. 2 , чл. 157, ал. 2 , чл. 307 , 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2."- КТ.
Има питанки, включително и тук, по този въпрос вече.
Чл. 313а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2 , чл. 147, ал. 1, т. 2 , чл. 157, ал. 2 , чл. 307 , 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2."- КТ.
- Julyan
- Потребител
бременна и съкратена
Пояснявам-7 г.с-седма гестационна седмица от развитието на бременността, понастоящем съм в 11 гестационна седмица от развитието на бременността. ЖК- женска консултация, място където бременната се регистрира за да може да бъде наблюдавана бременността от акушер-гинеколог. Имам документ от 12.12.07 за диагностиране на бременностт, но работодателя не пожела да го види.Относно правото ми на обезщетение за бременност и майчинство съм запозната много добре, интересуваме дали има право да ме съкрати работотодателя като изтъква причина бременността ми и същевременно да назначи друг човек на моето място?
- fairfly
- Нов потребител
Re: бременна и съкратена
fairfly написа:Пояснявам-7 г.с-седма гестационна седмица от развитието на бременността, понастоящем съм в 11 гестационна седмица от развитието на бременността. ЖК- женска консултация, място където бременната се регистрира за да може да бъде наблюдавана бременността от акушер-гинеколог. Имам документ от 12.12.07 за диагностиране на бременностт, но работодателя не пожела да го види.Относно правото ми на обезщетение за бременност и майчинство съм запозната много добре, интересуваме дали има право да ме съкрати работотодателя като изтъква причина бременността ми и същевременно да назначи друг човек на моето място?
Ама г-жо, какво означава, че работодателят не желае да види даден документ? Точна поради тази причина Ви поясних, че имате нужда от адвокат. Моля Ви, наемете го в най-скоро време и не продължавайте със самодейността си! Той ще знае по какъв начин да уведомява ръководството на фирмата, в която сте работили за различни факти, без да се интересува дали някой иска да види даден докумет или не и най-важното дали има нужда да се уведомява.
Работодателят Ви естествено, че няма право да Ви съкрати поради бременност, само че каквото и да Ви е казал в неофициален разговор съм сигурна, че документно не е оформил съкращението Ви базирайки се на този мотив. Факта, че не сте подписали заповедта си за съкращение не Ви носи абсолютно никакви дивиденти, даже напротив - нямате го черно на бяло за да видите основанието за съкращение.
Спирам да Ви отговарям вече. Абсолютно отговорно Ви заявявам, че ако не наемете специалист няма да получите нито обезщетение, нито майчинство. Не може да очаквате да получите помощ във форум, особено след като сте натворили куп ненужни и във Ваш ощърб действия, юридическа помощ, за оказването на която неслучайно се учи пет години университет и за осъществяването на която се работи с доказтелства и документи, НЕ ТВЪРДЕНИЯ и УСТНИ УВЕДОМЛЕНИЯ.
- m_jivkova
- Младши потребител
Julyan написа:Относно уведомяването и по- скоро неговата форма:
Да наистина, Julian, по-скоро формата на уведомление, защото е малко недоказуемо точно в кой момент от бременността бременната дама е отишла да установи състоянието си на лекар. Мисля, че не е забранено от закона да разбереш, че си бременна 45 дни преди да родиш, никоя правна норма не те задължава веднага след като ти прескочи месечният цикъл да даваш писмени, устни и каквито и да било обяснения на който и да било
Но както и да е, явно дамата, която пита тук е доста по-запозната от нас самите, убедена е в правотата си, както и в обширните си юридически познания. Смята, че след като не е подписала нещо, което й е връчено всичко е наред и че Инспекция по труда ще й помогне.
- m_jivkova
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|