начало

Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България

Првото в чужбина-практикуването му в БГ

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Првото в чужбина-практикуването му в БГ

Мнениеот djerikoss » 27 Яну 2008, 12:35

Въпросът ми за много от вас най-вероятно ще изглежда незначителен, но... Тъй като ми се отваря възможност да замина да уча право в Англия, пред мен се появи въпросът дали след като завърша там, ще мога да практикувам тук (в БГ)? Моля ако някой знае нещо, нека сподели, защото това е въпрос, който стои не само пред мен. Ако има някакви особени "работи", които трябва да се направят, за да практикуваш английското си право в България - споделете! Благодаря предварително, както от сорствено име, така и от името на всички останали, които се спират от този въпрос!
djerikoss
Нов потребител

Мнениеот mariani_Italia » 27 Яну 2008, 17:38

Уважаема госпожице/о първо след като заминете да учите Право в Англия и после когато завършите за тези 5 или 6 години нещата ще се променят много :wink: Второ веднъж човек излезе ли от България после много трудно може да се върне отново да работи в родината си.Аз от 5 години съм в Италия в момента работя в кантората на един адвокат в Рим /също съм завършила право/като секретарка но той за 4 часов работен ден ми плаща 600 Е плюс осигуровки,Така че едва ли се бих върнала в България да работния за 300 лева цял месец като юрист.Така че съвета ми е като за мините в Англия през времето което сте студентка намерете си работа като детегледачка защото така езика се учи най лесно и правилно с деца а после търсете някои адвокат за да работите направо време за него а по късно и сама като български адвокат в Англия,Успех :P
Последна промяна mariani_Italia на 21 Сеп 2012, 20:27, променена общо 1 път
mariani_Italia
Младши потребител

Мнениеот ramayana_t » 17 Мар 2008, 17:22

вероятно съм закъсняла с отговора, но все пак си позволявам да не се съглася с mariani_Italia. уча трета година право в германия и след като съм излязла от българия имам твърдото нмерение да се върна обратно. защото: 1. като чужденец в чужбина, независимо от квалификацията мн трудно човек намира работа по специалността - опитът на mariani_Italia го показва и 2. не е вярно че юристите в бг взимат по 300 лв. в момента на пазара има работа именно за квалифицирани кадри с интернационален опит и предлаганите заплати, дори за младши юристи, са едни от най-високите. така че, съветът ми към djerikoss е да потърси информация за последвало приравняване на дипломата и да не се притеснява за - със завъшено право в англия без работа в българия няма да остане ;)
ramayana_t
Нов потребител

Мнениеот milisto.jur » 17 Мар 2008, 17:37

Преди около три години мой приятел се интересуваше от същия въпрос. Та тогава му бяха казали, че за да му се признае чуждото юридическо образование трябва да положи държавните изпити за специалността Право. И тогава и сега, подобно изискване ми изглежда прекалено пък може и вече да е отпаднало.

Вие завършете в Англия, пък тогава му мислете къде ще практикувате! Успех!
milisto.jur
Младши потребител

Мнениеот balachev » 17 Мар 2008, 18:29

Няма да има проблеми да практикувате в България, само трябва да положите държавните изпити, които всички, завършващи специалност "Право" в България, държат. Все пак ако ще практикувате тук би следвало да познавате нормативната уредба, с която ще работите. Отделен е въпросът за разликата в правните системи... Това естествено в случай, че мислите да работите в системата - адвокат, съдия, прокурор, нотариус....
balachev
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 18 Мар 2008, 16:05

Ъъъ нали сме уж в ЕС :roll: (доколкото знам и Англия са - т.е. Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия) ... не следва ли образованието, придобито в някоя държава-членка да се признава и тук :roll:
Освен това имам познат, който е завършил "Право" във Франция и се вписа скоро като адвокат в БГ - май нищо допълнително не е полагал ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Karakochev » 18 Мар 2008, 19:36

Точно за правото ми изглежда меко казано СТРАННО да се учи в чужбина. С години ще трябва да се запълват празнотите и незнанието на местното законодателство . Щом ще учите в Англия , защо не изкарате нещо по-конвертируемо , например икономика ????
Karakochev
Потребител

Мнениеот lexyto13 » 19 Мар 2008, 00:26

Sled kato sme veche v EU e vazmojno s diploma ot strana chlenka da se praktikuva pravo v druga takava ot obshtonstta. Ima obache dosta izskvania predi da vi dopusnat do adv. kolegiq.( napr. 3 god, dokazah jur.staj v duarjavata v koiato e poluchena diplomata, mestno vladeene na ezika, i v 5 god srok da se vzemat 5 razlichni predmeta ot pravoto na stranata v koito shte praktikuvate) Za qviqane po dela traibva da ste v ekip s mesten advokat i mn. drugi. Mnogo neshta spored men shte se promeniat a i vse oshte mnogo EU chlenki ne e izravneno zakonodatelstvoto i si imat razni izskvaniq.
lexyto13
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 19 Мар 2008, 17:30

lexyto13 написа:Sled kato sme veche v EU e vazmojno s diploma ot strana chlenka da se praktikuva pravo v druga takava ot obshtonstta. Ima obache dosta izskvania predi da vi dopusnat do adv. kolegiq.( napr. 3 god, dokazah jur.staj v duarjavata v koiato e poluchena diplomata, mestno vladeene na ezika, i v 5 god srok da se vzemat 5 razlichni predmeta ot pravoto na stranata v koito shte praktikuvate) Za qviqane po dela traibva da ste v ekip s mesten advokat i mn. drugi. Mnogo neshta spored men shte se promeniat a i vse oshte mnogo EU chlenki ne e izravneno zakonodatelstvoto i si imat razni izskvaniq.

Тези изисквания се отнасят за "чуждестранни адвокати", а не за български граждани завършили в чужбина!

Чл. 4. (1) Всеки дееспособен български гражданин може да стане адвокат, ако отговаря на следните условия:
1. да има завършено висше юридическо образование;
2. да има придобита юридическа правоспособност;
3. да има най-малко две години юридически стаж;
4. да е положил предвидения в този закон изпит, освен в случаите на чл. 6, ал. 3 ;
5. да притежава необходимите нравствени и професионални качества за упражняване на адвокатската професия.
inspectora
Активен потребител

Назад към Общи дискусии