начало

Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България

Право -> Къде?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право -> Къде?

Мнениеот S4nDr0 » 04 Авг 2008, 10:59

Здравейте,
мисля да следвам право, но се чудя къде ще е най-добрият вариант. Не искам да влезна някъде, където нищо няма да науча и после ще си имам само една диплома. Вярно е, че най-важните уроци ще започнат след завършването, но все пак е добре да имаш стабилна основа. Мисля си за ПУ - Паисий Хилендарски, защото ми е наблизо, а и Пловдив ми харесва като град. Кажете вие къде са най-добрите преподаватели и къде си заслужава да учиш?
Благодаря предварително!
S4nDr0
Младши потребител

Мнениеот monamoneva » 04 Авг 2008, 11:06

Сега 90% ще ти кажат СУ. това бих ти казала и аз.
monamoneva
Младши потребител

Мнениеот barri » 04 Авг 2008, 11:10

Ама СУ като Софийския ли имаш предвид или СУ като някой от свободните?? ;) ;)
barri
Потребител

Мнениеот law_master » 04 Авг 2008, 12:05

az kato predstavitel na PU nqma da ti kazvam kade e naj- dobre da u4i6, ti sam\a si izberi. No kato cqlo az sym dovolen ot podgotovkata koqto dava PU. Zavisi dali naistina ti haresva pravoto i iska6 da go u4i6, ina4e i v Oxford da zapi6e6 nqma polza. A i u4ebnicite po koito u4im sa ednakvi navsqkade i pravoto si e edno. Ima go factoryt prepodavateli, no v PU moga da spodelq 4e naistina sa edni ot naj dobrite v bylgariq a i pove4eto ot tqh prepodavat i v SU...
Ina4e ima i drugi universiteti, kolegata Nikolov moje da ti kaje ne6to i za UZU.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Право....къде?

Мнениеот Melly » 04 Авг 2008, 12:48

Здравейте,

На Вашата възраст(предолагам юношеска) наистина е малко трудно да се направи правилния избор, относно учебното заведение за специалност ПРАВО, но за размисъл предлагам и това:
Помислете колко млади хора прославят достойно България по разни международни олимпиади, и отбележете, не всички посещават елитни столични училища и университети.

Така, че подкрепям колегата Law_master,
почти всичко зависи от Вас. :!:

и....

ВИ ЖЕЛАЯ УСПЕХ в попрището, което сте избрали!!!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот system » 04 Авг 2008, 13:20

Този въпрос е бил обсъждан и друг път. Ще Ви кажа мнението си, което веднъж изложих:
Ако следвате редовно, най-подходящ за Вас би бил университет, който е най-близо до населеното място, където живеете (идеалният вариант естествено е да е в същото населено място) и където разходите за образованието - семестриални такси, наеми, равнище на цените и т. н., са най-ниски. Защото редовното следване предполага, че ще Ви издържат родителите и е редно да сведете до допустимия минимум финансовата тежест, която ще се стовари върху им. Успешното редовно следване почти изключва възможността да се издържате сам, като работите.
system
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 04 Авг 2008, 13:30

няма значение къде ще учиш, важното е катро завършиш да са ти здрави нервите.
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот karelia79 » 04 Авг 2008, 17:24

Също съм на мнение, че няма значение къде учиш, а какво желание имаш. Освен това, след като завършиш си започва истинското учене. Практиката е най-добрия учител.
karelia79
Потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 04 Авг 2008, 21:08

law_master написа:... u4ebnicite po koito u4im sa ednakvi navsqkade i pravoto si e edno. ...

Извинете, ще споделите ли какво точно учите по тези еднакви учебници конкретно за произхода на правото?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот law_master » 04 Авг 2008, 21:31

ми например учебника по Облигационно. Всички (вкючително и аз) са учили от този на проф. Ковухаров и смятам че той е един от най-добрите. Може би поради липсата на запетажки не съм бил разбран правилно за което се извинявам :oops:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 04 Авг 2008, 22:18

Питам за произхода на правото, 'law_master' (?). От къде Ви хрумна, че правото си било едно?

law_master написа:... u4ebnicite po koito u4im sa ednakvi navsqkade i pravoto si e edno. ...
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот law_master » 04 Авг 2008, 22:24

Е в България правото е едно, иначе много добре знам че различните държави си имат различни закони че дори и различни правни системи.
Незнам какво точно ме питате за този произход на правото... :roll:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 04 Авг 2008, 22:34

law_master написа:Е в България правото е едно, иначе много добре знам че различните държави си имат различни закони че дори и различни правни системи.
...

Тогава да уточним - наука ли имате в предвид или доктрина?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 04 Авг 2008, 22:37

kostadin.iordanov написа:Питам за произхода на правото

Произхожда от Прометей, не сте ли чел гръцката митология :wink:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот law_master » 04 Авг 2008, 22:42

имам предвид като доктрина. но тя науката не е ли пак доктрина
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 04 Авг 2008, 23:20

law_master написа:имам предвид като доктрина. но тя науката не е ли пак доктрина

Ами в Богословския факултет наистина също се преподава доктрина.
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот law_master » 04 Авг 2008, 23:23

е, ся, нали говорим за право все пак.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 04 Авг 2008, 23:51

system написа:Този въпрос е бил обсъждан и друг път. Ще Ви кажа мнението си, което веднъж изложих:
Ако следвате редовно, най-подходящ за Вас би бил университет, който е най-близо до населеното място, където живеете (идеалният вариант естествено е да е в същото населено място) и където разходите за образованието - семестриални такси, наеми, равнище на цените и т. н., са най-ниски. Защото редовното следване предполага, че ще Ви издържат родителите и е редно да сведете до допустимия минимум финансовата тежест, която ще се стовари върху им. Успешното редовно следване почти изключва възможността да се издържате сам, като работите.

Моите уважения към изложеното, но не го споделям, защото:
1. Завършила съм СУ, държавна поръчка, редовно обучениене, не съм от Софийския район и съм работила по време на цялото си следване и това не е повлияло на успеха ми - нито семестриален, нито на успеха от държавните ми изпити.
2. Университетът, в който учиш, има значение до толкова, до колкото те поставя в определена среда - независимо кой и по какви учебници ти преподава, оценяват те спрямо общото средно ниво на студентите. Един и същи преподавател ти дава 6 в някой свободен университет, но 3 в друг.
3. Всичко зависи от теб. Няма преразказан опит.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 05 Авг 2008, 00:04

law_master написа:... нали говорим за право все пак.

Именно като доктрина правото в България не може да бъде едно. Вие явно визирате каквото произтича от конституцията и естествено университетите няма как да не се опират на него, но от години вече на български се издава доста и разнообразна литература, понятията се осъвременяват и самата конституция подлежи на промяна. Нормално е в университетите да се проявява все повече критична мисъл и доктриналните схващания да бъдат опровергавани.
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот pokerman » 05 Авг 2008, 00:29

Най- близко е най-добре. С парите за пит, храна и квартири ще си купите учебници, ще има и за кръчми и дискотеки :)
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии