начало

Деяния по чл.172а – чл.172б от НК с ниска степен на обществена опасност Деяния по чл.172а – чл.172б от НК с ниска степен на обществена опасност

"Жена" юрист или "юрист" жена?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Добри юристи ли са жените?

Ако е жена, не става за юрист
9
17%
Може, стига да е юрист до 18ч, а после-жена
11
20%
Полът няма никакво значение
34
63%

Общо гласове : 54

"Жена" юрист или "юрист" жена?

Мнениеот milletti » 08 Сеп 2008, 14:46

Темата на анкетата дойде, след като видях мнение на участник от форума по повод жените адвокати...
Откривам я с една статия от списание "Адвокатски преглед", бр.3/2008 :wink:

Проф. Й. Фаденхехт за адвокатските права на жените-юристки

Миналата неделя, 22 т.м. [януари, 1928 г.] по покана на дружеството на жените-юристки г. професор Йосиф Фаденхехт държа в салона на Чиновническото дружество публична сказка на тема: „Трябва ли да се дадат адвокатски права на жените-юристки”.
В първата част на своята сказка г. Фаденхехт се спря на текстовете на конституцията, в които почти навсякъде където се говори за правата и длъжностите на българския гражданин не е изрично изключена жената. Обаче в нашето действующо законодателство – продължи сказчика – навсякъде, където става дума за носител на граждански и политически права се разбира мъжа, тъй като жената у нас няма политически права. Така в закона за държавните служители законодателят е имал предвид само мъжа. Ако тоя закон се прилага с абсолютна точност, би трябвало да се изключи жената от заемане на публична служба, т.е. да не й се дава право да бъде носителка на публична власт. В същност обаче, не е така. Днес и жената е чиновничка в държавните учреждения; със закона за народната просвета й се дават права да бъде учителка; често да заема поста директорка на прогимназия, т.е. да изпълнява и чисто административна длъжност, да бъде носителка и на публична власт. Така че у нас надделя убеждението, че жената може да заема публична служба.
Закона за нотариусите, закона за устройството на съдилищата, особено последния, казва изрично че жената изобщо не може да упражнява публична власт. Следователно, за да бъдат допуснати жените до упражняване на публична власт, а от тук и да имат правото на адвокатство, трябва да се създаде и гласува специален закон. Днес жените у нас заемат службата околийски лекар. Така че в много случаи живота се налага и коригира закона.
По-нататък г. Фаденхехт се спря по-подробно върху съображенията на противниците, които отричат правото на жената да бъде адвокатка. Че тя не могла логически да мисли, правилно да умозаключава, да прави обективна преценка и да предава събитията в живота такива, каквито са. И той казва, че тия съображения не издържат сериозна критика. Живота – заключи той – в много случаи е доказал противното. От четвърт век в много европейски държави жената упражнява адвокатска професия. У нас чл. 1 от закона за адвокатите й отрича това право.
Но първата стъпка да й се дават тия права е отварянето на университета – юридическия факултет и за жени.
Във втората част на своята сказка г. Фаденхехт разгледа поставения за разрешение въпрос от чисто социално и икономическо гледище. „Аз смятам, че жената трябва да бъде допусната към адвокатурата от гледище на обществени, социални и икономически съображения.
Може, обаче, някои да поддържат, че от гледище на днешното положение на нашата адвокатура – което е лошо разрешение на тоя въпрос, трябва да бъде отложено за сега. Но така въпроса не може да се постави. Живота на един макар и жесток начин ще изцери злото. Днес имаме много адвокати, които не оправдават званието си. Живота утре ще ги постави там, дето им е мястото. Аз смятам, че ние нямаме основание да държим затворени вратите на жената за адвокатурата, щом като нямаме достатъчно сериозни съображения за това.

Препечатано от „Вестник за жената”, VІІ, 28.І.1928, № 310, с. 1
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Сеп 2008, 14:59

Ти да не му се върза? (Ама то пък и аз понякога на какви се връзвам... :lol:) Така може да стигнем и до "жената като гласоподавател", "жената като дееспособно лице", а после - и до "човек ли е жената и има ли тя безсмъртна душа". :P

Впрочем днес сутринта на път за работа, като нямах какво друго да правя, и се сетих за книгата на Димитър Талев "На завой" (във връзка с нещо друго) и полека-лека покрай другото ми хрумна за за един несъществен детайл в нея. Главният герой от години скита по света, обаче стаята му през тези години стои празна - негова си е. Брат му си има също отделна стая. Двете му неомъжени сестри обаче спят в обща стая. Ми не е честно пък! :)

П.П. Да му се не види, дотук няма и един отговор за "Ако е жена, не става за юрист". Ако в разумен срок това не се промени, ще взема да пусна един глас за този вариант. 8)
Последна промяна portokal на 08 Сеп 2008, 15:06, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 08 Сеп 2008, 15:04

Абе друга работа нямате ли си :) ...
Сега някой ще пусне мнение, че жените не "стават" и ще се почне една ...
Моето мнение е, че полът няма значение ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Сеп 2008, 15:09

На мен по-скоро биха ми били интересни не съвременните мнения, а тези от дискусията, в която е участвал тогава Фаденхехт. Както и коя година всъщност жените у нас са допуснати до адвокатурата. :?:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот milletti » 08 Сеп 2008, 15:12

portokal написа:Ти да не му се върза? 8)

Хич :) Но ми стана интересно. Млади, активни, образовани хора. А в главите им - XIX в. Контрасти :lol:
А и на мен ми е любопитно за първата жена адвокат /в БГ/. Така ще си празнуваме и деня на юриста и... деня на жената юрист :lol:
Последна промяна milletti на 08 Сеп 2008, 15:19, променена общо 1 път
milletti
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Сеп 2008, 15:12

На мен темата много ми прилича на темата за Възродителния процес.Все още се намират хора , който да кажат , че е било правилно :shock: , но от друга страна историята се използва като оръжие , за да може , целия български народ да изпитва вина , гузно да преглъща и да позволява на определени етнически партии да се развихрят и да правят безобразия :wink: .Та и с жените……вярно , че във време оно са били неравноправни , ама това сега не е вярно , а някой жени умело го използват , за да изкарат съвременните мъже нещо като средновековни тирани и така лека полека , бавно, използвайки тази теза да установят матриархат……. :twisted:

П.П
Мнението е в шеговит тон.Да не ме издирят и взривят от някоя феминистка организация…….
:lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Re: "Жена" юрист или "юрист" жена?

Мнениеот Melly » 08 Сеп 2008, 15:21

milletti написа:Темата на анкетата дойде, след като видях мнение на участник от форума по повод жените адвокати...
Откривам я с една статия от списание "Адвокатски преглед", бр.3/2008 :wink:

Проф. Й. Фаденхехт за адвокатските права на жените-юристки

Миналата неделя, 22 т.м. [януари, 1928 г.] .............
................ Днес имаме много адвокати, които не оправдават званието си. Живота утре ще ги постави там, дето им е мястото.
...........Аз смятам, че ние нямаме основание да държим затворени вратите на жената за адвокатурата, щом като нямаме достатъчно сериозни съображения за това.

Еeee-х, Milletti,

Само едно ще ти кажа, НЕ ОБРЪЩАЙ ВНИМАНИЕ!
ПОГЛЕДНИ ОТ КОЯ ДАТА Е СТАТИЯТА - ИМА НЯМА ЕДИН ВЕК НАЗАД.

Независимо от това, и с оглед на факта, че сме в ХХІ век, едно е вярно -..."Днес имаме много адвокати, които не оправдават званието си. Живота утре ще ги постави там, дето им е мястото". - звучи актуално с еднаква сила за всички юристи (без полов признак - КРБ :!: ).

Истината е, че там, където трябва да се отстоява теза жената-юрист се превъплащава в жив демон за противната страна. Това й поведение е последица от професионализъм, мисля аз.
Точно обратното - извън зала, тя може да бъде цвете, окъпано от утринна роса... :wink:

По-скоро, бих искала да казват - тя е ЮРИСТ- ЖЕНА!!!!
Звучи гордо :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот portokal » 08 Сеп 2008, 15:22

REVOLUTION написа:На мен темата много ми прилича на темата за Възродителния процес.Все още се намират хора , който да кажат , че е било правилно Shocked , но от друга страна историята се използва като оръжие , за да може , целия български народ да изпитва вина , гузно да преглъща и да позволява на определени етнически партии да се развихрят и да правят безобразия Wink .Та и с жените……вярно , че във време оно са били неравноправни , ама това сега не е вярно , а някой жени умело го използват , за да изкарат съвременните мъже нещо като средновековни тирани и така лека полека , бавно, използвайки тази теза да установят матриархат……. Twisted Evil

П.П
Мнението е в шеговит тон.Да не ме издирят и взривят от някоя феминистка организация…….
Laughing

Това ми хареса. 8)

Обаче ей сега ще се появи Цветана и ще те изяде с парцалите.

"А в главите им - XIX в." - Нормално, хора всякакви. На един не му харесва жени да стават адвокати, на друг - да ходят на работа, вместо да си гледат къщата, на трети - да играят футбол, на четвърти - да упражняват някой друг "мъжки" спорт... Скоро слушах пък от мъж подчинен една теория за жената началник (много образован човек, за който не останах с впечатление, че си взема на сериозно теориите) . :D Дори и баща ми, когато на около 25-годишна възраст си купих с парите от заплатата си колело, изтърси: "Вместо да седнеш като момиче с ръкоделие"... 8) Само дето в днешно време тези неща са изживени като цяло, правилата много отдавна са други и мненията за жените и морските свинчета (има един такъв лаф) са останали само за баш философите от кръчмите и форумите. 8) ;-)
Последна промяна portokal на 08 Сеп 2008, 15:44, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот satir » 08 Сеп 2008, 15:38

жената е "човек" едва от 1995 година -ако не се лъжа :?: или 1996 беше..... преди това не знам какво е било това жената ама според Ватикана човек не е било. Май...
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот milletti » 08 Сеп 2008, 15:48

portokal написа:
"А в главите им - XIX в." - Нормално, хора всякакви. На един не му харесва жени да стават адвокати, на друг - да ходят на работа, вместо да си гледат къщата, на трети - да играят футбол, на четвърти - да упражняват някой друг "мъжки" спорт... .... Само дето в днешно време тези неща са изживени като цяло и мненията за жените, юристите и морските свинчета (има един такъв лаф) остават само за баш философите от по кръчмите и форумите. 8)

На една жена не й пречи и къщата да си гледа и работата. Не харесвам твърдата еманципация. Тя е нещо изкуствено и противоречи на женската природа. Но означава ли, че след като можеш да готвиш, да плачеш, да ходиш на високи токчета...НЕ МОЖЕШ ДА МИСЛИШ?
milletti
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Сеп 2008, 15:59

portokal написа:
Обаче ей сега ще се появи Цветана и ще те изяде с парцалите.

Дано не го прочете , тя е в ариегарда на най-радикалните организации…..

Чакай , чакай и аз мога да разкажа история , аналогична предполагам на историята на твоя познат.Намирам се във фризьорски салон.Освен момичето което ме подстригва , още две клиентки си правят някакви процедури на косите.Едната разказва………”И сутринта представяш ли си ,смее да ми държи сметка защо нямал една чиста и изгладена риза за работа.Другото момиче:”Олееееееееееее , стига не изглежда такова момче”.”Като му дигнах един скандал ,Абе момченце да не живееш в 18 век, да не съм ти домашна прислужница , я си събирай дрехите и отивай майката ти да ги изпере.Ама ха.”.След около 5 минути.”Къде бяхте на море , с какво ходихте?”.Отговор-“С автобус”.Реакция”Олееееееее , вие сте се сварили , нямате ли кола?.”Нямаме , остави , постоянно го ям моя , какъв мъж си бе , глава на семейство , не можеш да изкараш пари да купиш една кола , работи за 500 лв. , хората забогатяха…………”
Умрях от смях……………..Та…
:D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 08 Сеп 2008, 16:03

Странна тема "Жена" юрист или "юрист" жена?
Разбира се, че за юридическата работа полът няма значение.

А шеговито: жената-юрист е като мъжът-юрист, обаче е жена...и като сте тръгнали така, защо не "отворите" по една тема за: жената-кранист или жената-багерист? :lol: :lol: :lol:
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот donna » 08 Сеп 2008, 16:19

ch3oh написа:Странна тема "Жена" юрист или "юрист" жена?
Разбира се, че за юридическата работа полът няма значение.

А шеговито: жената-юрист е като мъжът-юрист, обаче е жена...и като сте тръгнали така, защо не "отворите" по една тема за: жената-кранист или жената-багерист? :lol: :lol: :lol:

Здравей метилов алкохол , :lol: за жената кранист ,често срещано явление ,е зависи за какъв кран ства дума ,кран портален или от тия за товаро разтварни работи по пристанищата ,но навсякъде ги има ,виж жената багерист е рядко срещано явление ,та за това не мога да се произнеса :lol: ,но мисля ,че ако имаме багерискта багера ще се разкраси :lol: :lol: :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 08 Сеп 2008, 16:26

Сакън Донке! Не ми издавай ника!
А за жена-машинист - какво ще кажете?, а за жена-банкер?, а за жена-министър? :lol: :lol: :lol:
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот donna » 08 Сеп 2008, 16:36

ch3oh написа:Сакън Донке! Не ми издавай ника!
А за жена-машинист - какво ще кажете?, а за жена-банкер?, а за жена-министър? :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: Еми има и такива ,кво да кажа , под жена министър коя по -точно визираш :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 08 Сеп 2008, 16:42

:lol: :lol: визирам, че има жени, а не някоя конкретно...
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот gudio » 08 Сеп 2008, 16:43

:oops: Винаги съм смятал, че са по-добри юристи от мъжете... Сега обаче нямам време да соча подробни аргументи :oops: :oops:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот satir » 08 Сеп 2008, 16:47

ch3oh написа:Сакън Донке! Не ми издавай ника!
а за жена- мъж? а? а?? А???
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот pokerman » 08 Сеп 2008, 16:51

Ами жената-щангист, жената-гюлетласкач, жената-културист, жената-войник, жената-пилот , жената-механик и т.н Какво изобщо прави жената в тези мъжки професии. Иска да докаже, че става за мъж ли или че не пада по долу от мъжа т.е мъжете го могат що и ние да не го можем. :lol:
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот portokal » 08 Сеп 2008, 17:07

Ами жената-щангист, жената-гюлетласкач, жената-културист, жената-войник, жената-пилот , жената-механик и т.н Какво изобщо прави жената в тези мъжки професии. Иска да докаже, че става за мъж ли или че не пада по долу от мъжа т.е мъжете го могат що и ние да не го можем.

Същото нещо са питали, предполагам, навремето за жената адвокат. 8) 8)
Жената какво прави в тези "мъжки" професии, си е работа на конкретната жена. Може съвсем случайно да и харесва да упражнява точно тази професия, също както би и харесвало, ако беше мъж, ма тогава никой нямаше да я пита какво прави там и на кого иска нещо да доказва. Значи, това си е работа на конкретната жена, а аз не виждам защо околните трябва да пречат на някой да си следва желанията само защото те, околните, видите ли, смятали, че това не му се полага поради неправилен пол, неблагороден произход или нещо друго от тоя род.

Иначе и аз, разбира се, не съм фенка на правенето зорлем на мъж. Не смятам, че човек може успешно да се прави на нещо, каквото така или иначе няма да стане. По тази причина не ги разбирам съвсем и транссексуалните. ;-) :oops:
И "твърдата еманципация" също като Милети не я харесвам, защото я свързвам с противопоставяне между половете и борба за нещо си.
Само дето не смятам, че карането на багер или самолет (ами на камион? ами на кола?), тласкането на гюле (ами хвърлянето на копие?), пушенето на цигари или адвокатлъкът са признаци за мъжки пол.
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии