начало

Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити

Вече не полицай, но в същото време истински българин

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Вече не полицай, но в същото време истински българин

Мнениеот kenn4o » 03 Окт 2008, 00:32

Е колеги това вече е несправедливост:
Военният съд в Сливен взе решение полицаят от с. Бояджик Митко Чавдаров да бъде уволнен дисциплинарно и да му се наложи административна глоба в размер на 1000лв.

Присъдата над полицая произнесе съдия старши лейтенант Мая Йорданова.

Чавдаров бе обвинен от Военна прокуратура Сливен, че преди 4 месеца е превишил правата си, държейки се грубо и е малтретирал 6-ма цигани, които са скъсали българския национален флаг.

Действието се е развило в двора на училището в Бояджик около 2 ч. сутринта.
Циганите са се хванали на бас кой пръв може да скъса флага на 3-метровия пилон.

Чавдаров ги е видял, осветил ги е с фенерче и ги е изгонил от двора на училището.
След това е подал рапорт срещу циганите за нарушаване на обществения ред.

Ямболският районен съд обаче е отхвърли мотивите на досъдебното производство срещу циганите.

В същото време, подучени от адвокати, те подават жалба срещу Чавдаров.
В жалбата се твърди, че той ги е обиждал и малтретирал и им е причинил стрес.

Военна прокуратура повдигна обвинение срещу Митко Чавдаров, а днес съдът реши полицаят, който е защитавал честта на българския национален флаг да бъде уволнен.

„Нищо не мога да кажа, потресен съм. Оставам без работа и без препитание.
Надявам се все пак справедливостта да възтържествува на по-горна инстанция" коментира Митко Чавдаров просълзен, след като чу присъдата си.

Тя може да бъде обжалвана в 14-дневен срок.
Корпорация „Развитие" се присъединява към организациите, подкрепящи уволнения от воeнния съд полицай Митко Чавдаров.

Припомняме, служителят на реда от ямболското село Бояджик бе признат за виновен от Военния съд в Сливен за това, че е превишил правата си, държейки се грубо и е малтретирал 6-ма цигани (един от тях на малката снимка), които са скъсали българския национален флаг.

Съдът уволни дисциплинарно полицая и му наложи 1000 лева административна глоба.

От корпорация „Развитие" ще връчат на Чавдаров грамота и парична награда.

Съветът на директорите на дружеството е готов - ако висшата съдебна инстанция потвърди присъдата, да осигурят и работа на безработния български полицай.

От „Развитие" смятат - без принципно да подлагат под съмнение решенията на българския съд, че националният флаг е свещен и всеки - най-вече представителите на реда, трябва да бъде безкомпромисен към лицата, които се гаврят със знамето ни.

Междувременно лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов ни съобщи, че още вчера грамотата, с която ВМРО ще награди Митков е изпратена в Ямбол и днес се очаква местната организация да му я връчи.

Освен това ВМРО ще поиска среща с ръководството на Районното управление за съдействие за обрат по случая.

Българският полицай трябва да работи с увереността, че държавата и всички институции стоят зад гърба му и изпълняват също задълженията си, коментира Каракачанов.

Ние няма да оставим нещата така, ние не можем да оставим нещата така, посочи още той.

Лидерът на ВМРО подчерта, че не може да се разчита полицията да си върши работата за по-сериозни престъпления, ако те биват демотивирани за подобни случаи.
kenn4o
Потребител

Re: Вече не полицай, но в същото време истински българин

Мнениеот orenda » 03 Окт 2008, 04:45

Това е положението за съжаление. По-добре не се очаква да става. Европейците, тоест християните, каквито са традиционно всички европейци, сами си вкараха вълка в кошарата. Учудваща е обаче тъпоумната упоритост на всички европейски правителства, да вървят по пътя на саморазрушението. След десетина-петнайсет години, България ще е с преобладаващо циганско население, а в опозиция ще са представителите на останалата една четвърт от населението-турци. Във Франция мнозинство ще са хора от Магреб и черна Африка, като прогнозите са кликата от 700 000 господстващи евреи да продължат да мачкат потомците на Версенжеторикс и Меровингите. Същото ще е в Германия, Италия, Испания.... Да живеят човешките права! Интересно ми е обаче, когато исконното население на всяка една европейска държава стане малцинство, дали мюсюлманите ще признават гражданските права и свободи.
orenda
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 03 Окт 2008, 08:17

Мнението ми е изтрито, за да не дава повод за лични нападки и спам.
Последна промяна kalahan2008 на 05 Окт 2008, 13:46, променена общо 1 път
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот portokal » 03 Окт 2008, 08:31

Оренда, в случая проблемът не е в религията. Ямболското и сливенското сиганин е в по-голямата си част източноправославно. Макар че има и известна част мюсюлмани, напр. единствената, мисля, джамия в Сливен е в циганската махала, въпреки че в региона (по Стара планина около Сливен и Бургас) живеят и турци. Впрочем циганите мюсюлмани поначало се определят като турци - ако не знаете, населението на Столипиново по самоопределение е предимно турско. Както и да е, не е до ислям в случая, освен ако не подозираш някакво много тайно и скрито влияние. ;-)
А за полицая не знам - не знам какво е било обвинението и какво е доказано. Както представиха медиите случая, симпатизирам на него, но предполагам, че по делото нещата стоят различно. Тук поне сме юристи и мисля, че чисто емоционалните излияния ще са по-малко. :oops: По никакъв начин не искам да омаловажавам всяко незачитане на българските символи и мисля, че не е съвсем безобидно дори само катеренето по пилона (което циганите признават), но за полицая и боя не знам.

П.П. Хм, като ти прочетох и писанията за "богстващите евреи" и май ми стана ясно какви са убежденията ти, ясно защо намесваш и мюсюлманите и "черна Африка" с повод и без, ама нищо, де, вече ти отговорих. :oops:

П.П.П. Как така "съдът уволни" полицаая? Ако става дума за наказание лишаване от права и за телесна повреда от длъжностно лице, НК не виждам да предвижда такова наказание.
Освен ако се има предвид, че самото МВР ще го уволни заради това, че е наказан.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот neno_er » 03 Окт 2008, 21:08

Пожелавам на ст.л-т Мая Йорданова ( срам за пагона ), да я срещнат по тъмното няколко мургави "братя" и тогава да видим какво ще е решението и. А може би трябва да го отнесат тези, които са и наредили какво решение трябва да вземе?
neno_er
Младши потребител

Мнениеот tetradka » 03 Окт 2008, 22:20

доста жалко е когато чуеш от юрист расистко изявление... аз не деля хората на цигани и българи, а на хора.... много "българи" не биха се посвенили да направят същото, това е въпрос на възпитание... напълно възможно е полицаят да е превишил правата си и ако го беше сторил срещу "българи" едва ли тази тема щеше да се дискутира в този сайт....
tetradka
Младши потребител

Мнениеот orenda » 04 Окт 2008, 03:27

Доста жалко е, когато юрист не притежава способността да различава справедливо от несправедливо и, водейки се от позитивното право, изковано от шепа хора със съмнителен морал и интелигентност, се отдалечава от традиционните принципи в правото. Аз не съм дори расиалист, но господстващите световни тенденции в регламентирането на човешките права и свободи са крайно расистки. Налице е обратна дискриминация, която явно в България, още не се проявява отчетливо, но докато нещата станат видни за хората със слабо зрение, вече ще е късно. Тиранията на малцинството ще е много жестока и след нея само пепел ще остане. Много обичам да давам примери с Франция, защото тази държава все още погрешно се счита за люлка на демокрацията и други подобни съмнителни добродетели. Каква е върховната проява на човешките права във Франция, страна, която служи за еталон на другите държави в Европейския съюз?
1. Забранени са расистките прояви: поради това, когато агресивните малцинства палят коли и убиват, няма ответна реакция на полицията. Какво стана обаче, когато будисти и християни (тоест азиатци и французи) се събраха на мирна демонстрация в подкрепа на Далай Лама? Демонстрацията нямаше и как да не е мирна, тъй като будистите не са войнстващо настроени. Специалните части и полицията, радостни че нямат насреща си агресивно малцинство, смазаха протеста и много кръв се проля сред мирните протестиращи. Преди няколко години, една арабка беше паднала по стълбите в отсъствието на съпруга й и бе откарана , за да получи спешна помощ. Случайно дежурен лекар е бил мъж, който третирал раните на пострадалата. Съпругът на арабката пресрещнал лекаря след края на дежурството му и го дарил с редица "телесни повреди". Как реагира демократичната общност? Оттогава в спешните отделения, винаги трябва да има и жена лекар при всяко едно дежурство, за да не се нарушават правата на гражданите. Колко много прояви има това човеколюбиво отношение на френския законодател към магребяни и франкмасони.Мога да дам още редица примери за това,за да се направят изводи какво очаква и България.
2. Забранено е например да се критикува правото на аборт. Един познат лекар, който заемаше много видно място в научните среди на Франция на една конференци за сърдечно-съдовите заболявания се изказа, че наистина всяка година 250 000 французи умират от такива заболявания, но цифрата при смъртност на неродени човешки същества при абортите е много голяма. Още на следващия ден, професорът беше уволнен и му отнеха правото да практикува.
3. В Канада например, шофьор, който сгази човек на улицата и човек, който направи расистко изказване или наруши правата на жените, могат да се надяват на сходни присъди.
Бях се запознал преди месец с една корейка (от Северна Корея). тя ми каза, че баща й е бил пощенски служител, който е слагал пощенското клеймо върху пликовете. Веднъж, без да иска сложил печата върху марка с лика на Ким Чен Ир и бил екзекутиран. Няма как да не направя съпоставка със съвременните права и свободи в демократичния свят, които са толкова близко до същността на естественото право, колкото е еротичното излъчване на един жълт Телетъбис :wink:
orenda
Младши потребител

Мнениеот donna » 04 Окт 2008, 07:27

Аз нали не се занимавам с наказателно право реших да прегледам НК и какво срешнах Чл. 108. (2) (Изм. - ДВ, бр. 38 от 2007 г.) Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева.

Та се питам ромите подведени ли са под отговорост по този член :wink:
Като цяло по мои лични наблюдения обществото не одобрява решението на съда ,аз също не го одобрявам ,ще се стигне до там полицията да не работи ,защото ако работи виждаме ,какво става.

Е тва изречение направо ме разби "Чавдаров бе обвинен от Военна прокуратура Сливен, че преди 4 месеца е превишил правата си, държейки се грубо и е малтретирал 6-ма цигани, които са скъсали българския национален флаг"
donna
Старши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 04 Окт 2008, 08:37

Преди около месец гражданин от ромски произход, със завършен 3-ти клас си водеше коня ( :shock: ) да пасе на място, където нормално излизат да играят децата от близката детска градина. Бях цивилен и затова се легитимирах и му разпоредих да си заведе коня, където другаде пожелае, но не и тук.
Факт е, че г-нът невъзмутимо продължи с думите да си гледам работата, и да си е-а майката, като последното беше особено изразено и звучно произненсено. :oops:
Освен това да съм внимавал какво правя, щото съм щял да видя какво ще ми се случи, като се оплаче във военна прокуратура. Хванах го за яката и го натирих в обратната посока, да се оплаква, където намери.
За задържане и по повод обида на длъжностно лице или за дребно хулиганство не съм си и помислял. Може би защото наскоро един, който беше псувал и блъскал наши колеги, получи "присъда" - глоба 80 (да осемдесет) по УБДХ. :oops: :oops: :oops:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 04 Окт 2008, 08:43

Вчера ми разказаха как в Самоков преди няколко месеца няколко местни рекетьорчета влезли в местното РПУ и пребили всичко живо, което намерили там. Е, впоследствие ги закопчали де, но аз останах шашнат от наглостта на криминалния контингент да ходи да бие полицаи дори в РПУ-то.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 04 Окт 2008, 08:48

Ей тая ченгесарщина, няма спасение от нея. Щом някой си пасе коня някъде, а няма изрична забрана да го прави там, ще си го пасе, разбира се. Иначе в белите държави кметовете на общините издавали нещо като наредби с правила за ползване на тревните и парковите площи и назначавали пазванти, които да установяват нарушенията на тези правила с някакви си там актове, въз основа на които се налагали нещо като глоби.
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот DrazniteL » 04 Окт 2008, 10:25

---
Последна промяна DrazniteL на 19 Дек 2011, 13:14, променена общо 1 път
DrazniteL
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Окт 2008, 10:54

Колеги защо се подавате на тоя евтин популизъм?Полицаят герой спира циганската сган (може би от тайна циганска организация бореща се за автономна страна Мангалия) , която целенасочено се катери и къса на парчета националния флаг.Ама много , много ми е елементарно.Има съд той ще се произнесе окончателно ,но след като момчетата са оправдани по обвинението за поругаването на националния флаг , какво и съдът ли е в схемата?И там в първоначалния пост , ми направи много неприятно впечатление изразът……”подучени от адвокати…..”.Хайде по-сериозно!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 04 Окт 2008, 13:05

KERELOV написа:Ей тая ченгесарщина, няма спасение от нея. Щом някой си пасе коня някъде, а няма изрична забрана да го прави там, ще си го пасе, разбира сe...

С дълбоко уважение, към естественото право на всеки гражданин да пасе добитъка си, където намери за добре, без да се съобразява с нищо и никого, уведомявам горецитирания г-осподин, че за конкретното населено място, с наредба на ОС, е ИЗРИЧНО ЗАБРАНЕНО разхождането и пашата на селскостопански животни, в района на широка гама публични места, сред които спада и въпросната детска площадка.

Бих искал да разбера, как би реагирал горецитираният г-осподин филантроп, ако някой си върже коня на детската площадка, в детската градина, където където си играе неговото дете.

Също така бих искал, във връзка с определението на моите действия като "ченгесарски", г-осподинът да употребли менталния си капацитет и да се замисли над каузалната връзка между моето "ченгесарско" поведение и опасността, дете на възраст между 3 и 7 години да бъде ритнато/ухапано от кон, или пък да се зарази чрез почвата или фекалните маси на животното с различни екто и едно-паразити.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 04 Окт 2008, 14:36

Е наистина няма спасение от ченгесарщината :shock:

Че един гражданин е отишъл при друг и му е направил забележка, че е забранено там да си пасе коня, е едно. Че същият този гражданин, отива и се пъчи с милиционерската си карта, без да е формен и на служба, и се саморазправя физически с другия гражданин, е съвсем друго.Но милионерският манталитет, че фуражката казва и налага закона на улицата, явно си е още жив.

В подобен случай това е работа само на служител на общината да предриеме действие към наказване на нарушителя чрез съставянето на акт за извършено административно нарушение, но не и на всеки милиционер на улицата, със или без униформа. Затова нашият милиционер да иде да каже на бате му Бойко да прати пазвантин да пише акт на този "гражданин от ромски произход, със завършен 3-ти клас", ако има някакво административно нарушение, разбира се, а не да върши спрямо него полицейско хулиганство.
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот gudio » 04 Окт 2008, 17:00

Не ми се губи времето да ровя, но със сигурност самото отглеждане на коне и др. селскостопански добичета на територията на София е забранено. Забранено е :wink: както всички знаем :!: и движението на коне и каруци в София... Впрочем сигурен съм, както казваше едно време, светла му памет, Боян Баламезов - "ако яхна един кон, препусна, чаткайки копита, до СУ и го вържа на..."коневръза" - то защо така му казват, ако не за това ?... то...", моментално ще ми скочат, ще ми съставят няколко акта, вкл. и по закона за ветеринарномедициската дейност или както е там, за движение по пътищата и за наредби на СО да не говорим :evil: Ще ми отнемат коня... :? :( Но това е защото :!: НЕ СЪМ циганин - само заради това ще стане тази работа :!:
Доктор Жорж, предлагам Ви да пробвате да попасете коня си на Трокадеро или пред Инвалидите (то и без това на гърба им има едни конюшни - аргументирайте се с това !), пък да видим какво ще се случи... дори да сте циганин или от Магреба, мисля, че "франкофоните" едва ли ще оставят да Ви се размине :!:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 04 Окт 2008, 18:07

Абе не ми беше целта да бутам дискусията в точно тази насока, дали извършителят на едно нарушение на общ. ред е българин, циганин, арменец, ескимос и т.н...

Горният казус го дадох по-скоро в "хипотетичен" смисъл и вече горчиво съжалявам, че употребих думичката ром. Може и българин да е. Може и космонафт. Все тая. Историята с коня идва за пример, как се отразява на общественото правосъзнание съдебната практика, такава каквато е поне в последните десет години. Реакцията хора, като госпо-дина Керелов, само потвърди наблюденията ми.

А именно, масово битува обществения атитюд, че всеки може да прави каквото си иска, без да се съобразява с никого и с нищо. И че това е едва ли не, е негово ненакърнимо право.
Да, съгласен съм, широкия спектър човешки права и свободи са отличителен белег на демокрацията и правовата държава. Нещо повече, те са достижение на хилядолетна еволюция на човечеството и правото. НО всяко субективно право се простира до там, докъдето започва да накърнява чуждите права. Без тази уговорка имаме АНАРХИЯ, а не правова държава.

Гражданите, уважаеми г-н Керелов, имат права, но имат и задължения. На първо място задълженито да спазват и изпълняват законите на страната, да зачитат правата и законните интереси на другите. И това го казвам не аз, а чл. 58 на нашата Конституция.

Във всяка нормална държава съществуват органи, които да гарантират гражданските права, като осигуряват СПАЗВАНЕТО на законите и ЗАЧИТАНЕТО на обществения интерес. И по силата на обективната действителност, това а не може да става винаги с добри пожелания и блага дума. Понякога, за жалост, е необходимо да се упражни и принуда. Затова има полицесйко правомощие разпореждане, затова има полицейско правомощие употреба на физическа сила и т.н. Специално за Вас, г-н Керелов, ще припомня, че това са "ПРАВОМОЩИЯ" на държавни служители, а не субективни права на граждани с някакъв "особен" статут. В този смисъл, полицаят ги упражнява в ОБЩЕСТВЕН интерес, а не за задоволяване на собствени лични интереси. Затова искрена усмивка събудиха в мен, разсъжденията Ви, за това как полицейският служител не се легитимира, а "се пъчи с милиционерската си карта"... :D

Както и да е... едва ли има смисъл да се дебатира с човек, който е готов да провежда "диалог", единствено под формата на... монолог. :lol:

PS:
Уважаеми, г-н Керелов, при все че не съм съгласен с много от разсъженията Ви, а голяма част от тях съм намирал за откровено комични, мисля че не съм си позволил обидни епитети и изрази по Ваш адрес. Считам, че е редно да очаквам същото от Ваша страна.
Употребата на изрази като "ченгесарщина", "фуражки" и т.н. по мой адрес или пък по адрес на една българска държавна институция, ми се струва най-малкото недостойна и срамна, за човек с висше юридическо оразование.
Вие нееднократно сте изтъквал, че сте юрист. Това не си личи от съдържанието на Вашите постове, но предполагам можете да се постараете да личи поне по начина Ви на изразяване и защитаване на мнение.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 04 Окт 2008, 19:12

Дотук се говореше за ченгесарски прояви на отделно лице с фуражка, но не, че самото то е ченгесарин. Разбира се, с последователните си ченгесарски реакции, то наистина е на път да убеди форума, какво е по същността си. Сега там за расисткия уклон не пожелах да задълбавам, за да не стане много. Но той беше ясно изразен също. Освен да се повторя и потретя, не виждам друго какво мога да добавя по случката - резултатът ще е един и същи. От ответните реакции ясно се вижда за какво иде реч. Горко и жалко за онези роми, които решат да не се съгласят с някоя фуражка, затова например, че конете им били много мръсни и миризливи и й задушавали атмосферата, та не можела тя да диша волно .... :)
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 04 Окт 2008, 19:32

GeorgiKERELOV написа:Ей тая ченгесарщина, няма спасение от нея. Щом някой си пасе коня някъде, а няма изрична забрана да го прави там, ще си го пасе, разбира се. Иначе в белите държави кметовете на общините издавали нещо като наредби с правила за ползване на тревните и парковите площи и назначавали пазванти, които да установяват нарушенията на тези правила с някакви си там актове, въз основа на които се налагали нещо като глоби.

Г-н Керелов, ако си заведа на паша магарето в Cimetière du Père Lachaise, как ще реагират тамощните жандарми? Няма ли да е същата ченгесарска историйка?
Иначе, чувал съм, тревичката там била много подходяща
prnedev
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 04 Окт 2008, 19:35

от prnedev на 04 Окт 2008 06:32 pm

GeorgiKERELOV написа:
Ей тая ченгесарщина, няма спасение от нея. Щом някой си пасе коня някъде, а няма изрична забрана да го прави там, ще си го пасе, разбира се. Иначе в белите държави кметовете на общините издавали нещо като наредби с правила за ползване на тревните и парковите площи и назначавали пазванти, които да установяват нарушенията на тези правила с някакви си там актове, въз основа на които се налагали нещо като глоби.

Г-н Керелов, ако си заведа на паша магарето в Cimetière du Père Lachaise, как ще реагират тамощните жандарми? Няма ли да е същата ченгесарска историйка?
Иначе, чувал съм, тревичката там била много подходяща

Закарайте си го там магарето, та да видите ! Много добра идея :lol:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии