начало

Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити

Протестно шествие!!!

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Протестно шествие!!!

Мнениеот M.Borisova » 12 Дек 2008, 00:12

Пиша тук за да призова всички студенти в Благоевград и не само - да направим нещо! Незнам дали подобен сайт е удобно място да направя изявление! Но незнам какво става?!Става дума за убитият студент в София! И всеки ден виждам, че нито правителството , нито никой не обръща внимание да протестиращите млади хора в Сливен! Знаете ли защо? Защото са малцина! Осъзнаите се млади хора! Това може да се случи на мен, на вас, на вашите братя и сестри, на моята сестра, защото нашите управницим, наистина трябва да бъдат стреснати! Искам да се организираме и да направим протестно шествие!
Днес е единадесети декември, три дни след студентският празник, наред с това са и безредиците в съседката ни – Гърция. Не мога да оставя неспоменато това, не мога да се въздържа да направя съпоставка, защото всеки трябва да я направи. На пети декември в София наред с подготовката за веселбите и танците, беше пребито до смърт двадетсет и едно годишно момче, студент по фармациа и заедно с това на осми министърът на образованието честити на всички студенти празника, без дори да изкаже, най – малко от човечност съболезнованията на близките на починалото момче. Да почива в мир! А тази вечер, когато го попитаха защо така и когато му казаха на мин. Вълчев, че майката на убитото момче е изказала своето възмущение, той каза :" На една майка в такова състояние и е простено", попитаха го смятате ли да отидете и да подкрепите шествието в Сливен, той отговори ясно и категорично : "НЕ". Студентите, колегите му продължиха с „купона” и нищо... Нищо!!! А какво стана в Атина, когато успоредно с това бе убито 16 годишно момче? Цяла Гърция, всички млади хора се вдигнаха на бунт, та дори се стигна и до предполагаемо сваляне на правотелството на Гърция. Въпреки това някои политици от там изказаха мнение, че убийството е само повод за бунт на анархистите. Аз не смятам така, просто всички млади носят нещо у себе си, носят в себе си онова човечното, онова така наречено съчувствие! Драги студенти, хора от моето, от нашето поколение...нека не оставяме живота си в ръцете на "измислени" управници, нека направим нещо! Нека поне в това начинание бъдем заедно,нека отстояваме своя суверенитет, горди със своите традиции, обичаи, горди със своята нация...
( Извинявам се, ако в текста ми има грешки, просто съм достатъчно развълнувана)
"Правото е изкуството на доброто и справедливостта" Целз
M.Borisova
Младши потребител

Re: Протестно шествие!!!

Мнениеот sylvie » 12 Дек 2008, 15:27

разбирам емоцията ви, но сте доста крайна в изказването си...
sylvie
Младши потребител

Мнениеот dgeorgiev » 12 Дек 2008, 22:51

Има една много съществена разлика в случаите с убийствата в Гърция и България. В Гърция момчето беше убито от полицаи. Реакцията на обществото там е срещу системата, която си позволява да убива безпричинно младежи. А в България убийците бяха пияни младежи, пребили до смърт друг младеж на излизане от дискотеката. Историята е нелепа и трагична, но не може да бъде политизирана както това стана в Гърция. Тук ченгетата заловиха извършителите малко след инцидента. Какво искате сега - да излезем с коктейли молотов срещу същите тези полицаи, щото трябва да се протестира срещу нещо?!
dgeorgiev
Потребител

Мнениеот M.Borisova » 13 Дек 2008, 09:24

Нима ние няма закакво да протестираме? Нима мислите , че всичко около този случай е наред?
M.Borisova
Младши потребител

Мнениеот dgeorgiev » 13 Дек 2008, 10:33

Да, разбира се, винаги ще се намери за какво да се протестира. Протеста срещу нещо си винаги е бил характерен белег на буйната младост :)
И аз 1997 г. бях така - с колегите на барикадите, кой не скача е червен, псувни по полицаите, павета по парламента и други такива удоволствия :D
Ама мина това време и сега съм ретрограден тип, който се радва на новото си комби повече от едно хубаво меле с ченгетата :lol:
dgeorgiev
Потребител

Мнениеот prnedev » 13 Дек 2008, 12:53

Мда... нямам още комби, но споделям твоите мисли :-)))
Наскоро в 24 часа имаше една карикатура с годин текст:

- Как протестират гърците?
- Като правят демонстрации!
- А как протестират българите?
- Като правят салата!

Аз много уважавам салатата ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот portokal » 13 Дек 2008, 12:59

Нима ние няма закакво да протестираме? Нима мислите , че всичко около този случай е наред?

Едно убийство никога не е "наред", но не разбирам кое налага протест и срещу какво. :roll:

Що се отнася до много глупавата (но кефеща мнозинството българи) карикатура в "24 часа" със салатата - неуместни са сравненията между човек, убит от полицаи заради нарушение на реда, и минувач, убит от пиян хулиган, колкото и да е страшно да ти се случи такова нещо.
В България убивали, ма иначе по света убийствата са непознати - айде всички на протест! Браво на гърците, че трошат магазини и автомобили, не ги ли е срам тъпите българи да не правят същото при всяко извършено в страната убийство, независимо на и от кого!
Не знам и доколко е уместно названието "протест" за серия от вандалски изцепки със страшно много щети, но тази тема не ми е добре позната и предпочитам да не се бъркам в нея.

И едно мнение от друго място. Не го подкрепям изцяло, но има нещо вярно - днес реват, че искат ред и че някой друг им е крив за всичко, утре същите тези студенти ще протестират срещу желанието за малко от малко въвеждане на ред и ще нарушават реда по всички възможни начини. :oops:
Искрени съболезнования иначе на близките на убития студент. Това няма нищо общо с мнението ми за призивите към протести.
AGLER написа:- Спиране на реституцията в Студентски град - реституцията им виновна за това, че превърнаха Ст. Град в най големият софийски бардак!!!

- Затваряне на заведенията - чудна идея, провинциалната студентска паплач
която като дойде в Студентски град се чуства акто отвързана без родителски контрол ще плъзне навсякъде из София!

- Ограничаване местата за продажба на алкохол! Като че ли сега купуват а не влачат дамаджаните с шльокавица от провинцията и се нальоскват до безпаметност!Като капак наливат в половинлитрови шишета от минерална вода или дори в пликчета за замразяване на лед и ги внасят в дискотеките залепени с тиксо за краката им под крачолите на панталона!

- Строг пропускателен режим за общежитията и Студентски град!!!
Като, че ли сега няма /поне за общежитията/ и когато някой се опитва
да го приложи същите тези студенти надават вой до бога!
Не били малолени, не живеели в концлагер!
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Дек 2008, 14:17

Тъй като съм живял едни от най-хубавите си години в Студенстки град, темата ми е доста близка. Когато бях студент, имаше само студентски общежития там. Сега половината са частни жилищни блокове. И по мое време имаше мутри и "жени с леко поведение" по дискотеките, но това, което е сега, вече е прекалено. Улиците са пълни с коли и не могат да се разминат, вкл. и А280 и 94. Броят на студентите не се е увеличил - увеличил се е броят на жителите и жилищните блокове. Строи се безразборно, отварят се всякакви заведения, никакъв контрол, нищо. Алчност от страна на общината за пари и без грам отговорност. Студентски град в момента е лудница, но пък на кой ли му пука...Пари да падат.
Причината - вижте кой е кмет и преценете какво ни чака следващите 4 години...
Имаше един разказ на Алеко Константинов или Хр. Ботев, не съм сигурен - "Това ви чака!"
Иначе и преди си имаше престъпления (най-вече изнасилвания и грабежи), но сега животът в Студ. град е прекалено напрегнат.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот M.Borisova » 13 Дек 2008, 20:20

Не става дума за студенти, а за всички млади хора! За това насилие! Ние младите хора трябва да св вдигнем. Тук не визирам в случая смъртта на момчето! Да! Такива неща се случват всеки ден, всеки час по света, само че "някъде" виновниците носят наказателна отговорност! Върху това се акцентира, върху наказанието, а не да го пускат за 500лв! Kакво е това!? Ето това е мисленето на българина "акво ме интересува мен, нали моето дете си е живо, нали аз съм добре" Но така е чуждата болка никой не може да я разбере!
Но българина е стаден народ! Овци сме и това е! Благодаря все пак, че има отговори по темата! Ние сме хора без сърца, защото едни гърци са повече от нас, защото правят нещо, незнам анархисти ли са , какви ли са, но те са преди всичко хора, а българина стои пред телевизора и само скърца със зъби с чаша ракия... Това е суровата истина!!!!!!!!
Смятате ли, че в България всичко е наред, за да няма стачки нито на представители на образованието, нито на здравеопазването, нито в борба срещу организираната престъпност, нито срещу насилието и още много, много? Смятате ли? Все ли от нас трябва да си седи ей така и да казва : " Ами то това не е от сега, ама то навсякъде умират хора, ами това го има еди къде си"
И не сега ми е направило впечатление за нещата у нас, отдавна се опитвам да изразя мнение и го правя под формата на есета, петиции, допитвания и т.н, но за жалост съм само една. Проблемите у нас са на много нива! Наистина на много! Относно калпавата ни съдебна система, относно здравеопазването, онкоболните не могат да си купят лекарства, защото струват 5000лв на месец, или ще кажета , е аз какво да направя да не съм онкоболен или " Ама то това го има навсякъде по света"! Не! Няма го!
Но както споменах аз съм само една! Обединението е най - правилното решение, а за голямо съжаление аз виждам хората, виждам злобата в очите и, виждам как са готови да направят всичко само да са по- добре от другия, или биха направили всичко само другия да е по- зле от тях! Нямам думи...казвам го с ръка на сърцето...нямам думи....
Жалко за младите хора в нашата красива страна и грозна държава!!!!
M.Borisova
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 13 Дек 2008, 20:39

Бляю, бля , бля , бля , бля , бля!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот portokal » 13 Дек 2008, 20:43

Източник:
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=futbol&Number=1949530209&page=0&view=collapsed&sb=5&part=
Св.Скромни написа:Наши познати, новоизлюпени български американци, наскоро се завърнаха от посещение в България. Измежду разказите им за преживяните ужаси там (ние също посетихме България по същото време, но изглежда сме били в друга страна), те изразиха погнусата си от голямия брой тлъсти българки по улиците на София. Нека оставим настрана дали такъв брой "тлъсти българки" наистина съществува, защото нямам намерение да занимавам читателя с подобни дивотий. Основната точка в изявлението на познатите ни беше, че причината за тлъстотата на въпросните българки е лошата храна в България и мудния български живот. Нямаше и десетина минути след тези изказвания когато край нас блъсна въздуха една огромна калифорнийска мама. "Какво нещо - американската обилна храна и спокоен живот!" - в изблик на твърд американски патриотизъм отбелязаха познатите ни...

Когато един български емигрант пристигне в САЩ не му трябва дълго за да усети, както се казва, на къде духа политическият вятър по въпросите, свързани със съществуванието на българската националност, църква, култура, и държава. Съчетанието на този вятър с амбицията на някои душички да се направят на "истински американски патриоти" изисква не само известна духовна, умствена, и морална гъвкавост, но и гръмка и умела изява на този "патриотизъм". (Каква е сметката да си патриот ако не се прочуеш с това?) В резултат на тези развития човек става свидетел на изказвания, които биха показали на българския читател колко малко (и погрешно!) той е запознат с положението в България и изобщо със собствения си народ. (В интерес на истината, подобни изказвания доста често са папагалщина от средствата за масова информация в САЩ, чиито дейци не отстъпват по умствена "пъргавина" и на най-яростния български имигрантски върло-американски супер-патриот.) А ето и някои от по-блестящите изявления на американски патриотизъм:

¤ В България има стачки защото българите са мързеливци и само търсят поводи да не работят. За разлика от това, стачките в САЩ са изява на американските граждански права. Контра-точка: Ако в България не се вдигне стачка, това е защото българите са малодушни телета и не смеят да се борят за правата си. Естествено, необявяването на стачка в САЩ показва свободата и правата на работодателите да защитават интересите си.

¤ Съдебните дела против някои бивши български големци са примитивна балканджийска мъст и тъпчене в миналото. В САЩ подобни дела изявяват жажда за правосъдие и зачитане на историческите факти. Контра-точка: Липсата на съдебни дела против някои бивши български големци показва кристално-ясно че българинът не разбира от демокрация и не я заслужава. Подобни развития в САЩ са проява на благородство и "поглед напред".

¤ Мърсотията по софийските улици е разултат от българската свинщина. Обаче мърсотията по улиците в Холиууд, Лос Анжелес, или Ню Йорк показва как едно демократично общество не насилва гражданите си дори към чистотата. Контра-точка: Чистотата из българската провинция е натрапена от българския деспотизъм и брутални закони. Чистотата из американската провинция говори за висотата на американската култура.

¤ Българин, който не говори добре чужд език, е тъп селянин и простак. Подобен американец, обаче, се държи "на положение" и с достойнство. Контра-точка: Българин, говорещ добре чужд език, е живо доказателство за българската продажност и подмазвачество на чужденците. Естествено, подобен американец проявява благородство и нравствена изтънченост чрез уважението си към чуждата култура.

¤ Изискването на туристическа виза за България или митническа проверка на границата й са ясни симптоми на българската диващина и грубиянство. Визите за САЩ или митническа проверка на американската граница са проява на самоуважение и загриженост към собствената страна. Контра-точка: Липсата на визи или митнически проверки на българската граница са част от българската разпасаност и подлизурство към чужденците. Същото в САЩ е проява на свобода и уважение към човека.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 13 Дек 2008, 20:50

Да, бе, яд ме е на майката на убития, деца нямам, няма да ме убият, онкоболна не съм, точно така си казвам, сърце нямам, човек не съм, злобата личи в очите ми и съм тъпа овца - само затова няма да изляза на улицата на протест.
Не е ясно дали злобата ме ръководи, или тъпото безразличие (двете малко си противоречат), но е ясно, че ако бях човек и истински съчувствах на близките на Стоян, на онкоболните и на всички страдащи, досега да съм подпалила поне три магазина и да съм счупила най-малко прозорците на някоя и друга сграда на министерство.

...само че "някъде" виновниците носят наказателна отговорност! Върху това се акцентира, върху наказанието, а не да го пускат за 500лв!

Ако форумът беше друг, нямаше изобщо да се учудя на съпоставянето на наказание с мярка за неотклонение. ;-)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 14 Дек 2008, 02:40

M.Borisova написа:Ние сме хора без сърца, защото едни гърци са повече от нас, защото правят нещо, незнам анархисти ли са , какви ли са, но те са преди всичко хора, а българина стои пред телевизора и само скърца със зъби с чаша ракия... Това е суровата истина!!!!!!!!

Преди години беше модерно всеки, който е бил на студентски бригади, да хвали Юнайтид Стейтс ъв Ъмерикъ или Грейт Бритън, колко подредено и чистичко било там, как се спазвали законите и редът и т.н...Сега пък на мода е българинът да ходи на гръцкото крайбрежие на море, защото там водата била кристална, плажовете чисти и обслужването - на ниво (за разлика, разбира се, от България). Някои хвалят и Турция, други Испания, трети - Уагадугу и Тумбукту...
Та гърците са преди всичко хора, а българите сигурно са преди всичко...какво? Скотове ли? Хората са еднакви навсякъде, проблемите са еднакви навсякъде, само формата е различна.
Трагедии стават всеки ден, всеки час...навсякъде около нас...То не бяха 20-те войници, не бяха децата в Лим и в Индиго и т.н. А има много трагедии, които остават скрити за хората и обществото, може би всеки един от нас си има някоя своя лична трагедия или поне познава някого с такава.
Не разбирам обаче защо винаги вината се търси в някакви абстрактни конструкции като "държава", "народ", "съд" и т.н. - трагедията и вината винаги са лични и конкретни, а не принадлежат на всички общо. Поне аз така мисля.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот jjo_an » 14 Дек 2008, 10:19

Ако търсиш поводи за протестни шествия винаги можеш да намериш.
И това е така , защото българинът е свикнал да търси вината навсякъде на друго място и в друг , но не и в себе си !
В един момент турците му виновни , или циганите , а може би американците или по-скоро руснаците...
Но никога не си задава въпроси от рода на : "Как възпитах детето си?" , "Какво мога да направя лично, за да се промени ситуацията ?", "Този, за когото мисля да гласувам дали мисли да свърши нещо полезно за народа или само за себе си ? " . Ако си задаваме по-често такива въпроси , ситуацията би била по - различна.
Преди много години , през 1933 година беше разпространено едно много интересно изявление по адрес на българския народ. За съжаление и сега, 75 години след това , нищо не се е променило ...
jjo_an
Нов потребител

Мнениеот M.Borisova » 14 Дек 2008, 10:33

Добро утро! Все още съм на чаша кафе :) И пиша тук, мисля си че всеки от Вас е по своемо прав и тези които са писали, майката с двамата сина... Всеки е прав, защото проблема е комплексен!
Съгласна съм, че възпитанието е преди всичко, аз се грижа за своята по - малка сестра и знаете ли страх ме е да я пусна на улицата, на дискотека, евентуално на кафе през ден, въпреки че Благовград е сравнително тих град. И не защото нямам вяра в нея, а защото нямам вяра у другите.
"Преди години беше модерно всеки, който е бил на студентски бригади, да хвали Юнайтид Стейтс ъв Ъмерикъ или Грейт Бритън, колко подредено и чистичко било там, как се спазвали законите и редът и т.н...Сега пък на мода е българинът да ходи на гръцкото крайбрежие на море, защото там водата била кристална, плажовете чисти и обслужването - на ниво (за разлика, разбира се, от България). Някои хвалят и Турция, други Испания, трети - Уагадугу и Тумбукту..."
Била съм и в Англия, била съм и в Гърция( не на море :) )... иска ми се да хваля България, и има закакво при всички положения...че кой не би искал да е горд със страната си...
Може би съм достатъчно развълнувана, може би ми се иска нещата да стоят по друг начин, може би от това се поражда моето писание сега и по горе...
Но какво е казал един наш велик писател " Разни хора, разни идеали"
Благодаря на всички за участието в темата!
Малина Борисова
M.Borisova
Младши потребител

Мнениеот karlson » 14 Дек 2008, 10:46

Добре, де, момиче
За какво протестираш - нещо от твоите "писания" не разбрах каква е целта.
Нама нищо лошо студентите да изразят позицията си като направят шествие в памет на убитото момче - това го разбирам,
Ама защо трябва да "протестираш" - това не го рабирам - защо? и срещу кого?
karlson
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 15 Дек 2008, 12:53

Абе важното е да се протистира - ей тъй на, по принцип. За какво или срещу какво е без значение. Гърция ли ни е светлия пример? Че там просто вандалстват. Протестираме срещу насилието. А то от къде идва?
Gabi1
Потребител

Мнениеот nezret » 09 Яну 2009, 21:31

Дамата го каза много точно. Това престъпление не е проблема а един от многото примери за проблема.
Друг е въпросът че не юрист, и не е наясно за причините за лошото наказателно правосъдие , което води до тъжния плачевен рейтинг за цялата съдебна система - за 2004г. според Витоша ресърч - 4% ?!?!
Въпросът е принципен, не я обвинявайте че момичето не може да формулира проблема, да го анализира и да предложи решения на проблема което да се отстоява. Ясно е че при реален медиен сблъсък (ако се стигне до там), ще бъде размазана от "корифеите на наказателно правната мисъл " защитници на ВИП "т.н. добре облечени бизнесмени" :twisted: . НО на тази тема в ефира на канал 1 Зала №3 , в сутрешния блок на Нова също преди година или две , не си спомням вече , почти всеки месец ме канят в предавания или идват в офиса по различни теми, представители на НС и МП бяха размазани. Защото и на организираните от МП семинари преди време на които бях канен, нескопосан опит за имитиране на дейност и транспониране на директиви, колеги от Испания и САЩ, бяха по загрижени за нашето правосъдие отколкото нашите.
1. Фундаменалния проблем е липсата на ефективна наказателно правна защита на гражданите на Република България.
2. Фактологическият и правен анализ на този проблем, не е "на магарето работа".
3. Решенията (проекти). Както за превенция , промяна на ЗБДС,НПК,ЗСВ,НК.
и други нормативни актове - тоже.
Това че обществото не иска оправдания а резултати, е факт. И много ще бъдат излъгани някои дами и господа, че номерът с "прехвърляне на топката" отново ще мине.
Ако студентите са добре организирани, ще им помогна, за точното формулиране на проблема, фактологическия и правен анализ , както и за законодателните решения, с оглед превенция , своевременно и качествено провеждане на процесуалните следствени действия и ефективни осъдителни присъди. За няки от тези проблеми има и статии и интервюта някои от които са публикувани и в интернет издания.(справка Гугъл)
Не споделям и не подкрепям насилие и хулигански прояви, независимо каква е каузата.
Така че действайте, няма да сте сами, когато "терена" на битката стане "горещ". Когато срещу вас хвърлят "вълци", ще дойдат и "ловците на вълци".
Желая ви успех ви начинанието.
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
nezret
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2009, 22:09

изтрито мнение
Последна промяна ivan_lawyer на 14 Яну 2009, 20:55, променена общо 2 пъти
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 10 Яну 2009, 01:15

ivan_lawyer написа:По-добро управление от сегашното управление не сме имали, с изключение на Симеон 2.
Може и да е пресилено, но не искам да си представям Иван Костов и реституционните "баби" да ме върнат в България от 30-те години, идеала според тяхната представа - прашни, тесни улици, прашни шосета, ето такива "Тютюнджийски" мириси.
Също - какъв позор да имаме високи технологии, Правец ново поколение, сега да гониме Гърция, в която нямат ток по селата, изостанала Гърция, да ни дава тон.
Мерси за туризма, но това е толкова несигурен бизнес, доказва го и сегашната криза.
Какви фабрики имахме, с колко грижа са правени - от-до, направо като минеш през тях сега - Чернобил - както са изоставени от работниците.

Колега, да ме прощавате, но не съм съгласен изобщо с Вас. Много хора страдат от носталгия по онези времена, но ето Ви една извадка, поместена тук във форума.

Да отидеш до телевизора и да го включиш от копчето на стабилизатора.
Да поставиш игличката на грамофона точно там, където започва новото парче.
Да си оставиш ключа под изтривалката, когато излизаш.
Да пишеш писма на руско другарче.
Да идеш на градска баня.
Да носиш лентите във фотото да ти ги проявяват и после да чакаш да си
вземеш снимките, за да ги видиш за пръв път.
Да позвъниш на съседката в неделя сутрин с молба да ти услужи с чаша
захар, понеже магазинът не работи, а после в знак на благодарност да й
занесеш 3-4 парчета кекс.
Да си оплетеш блуза по образец от списание Бурда.
Да бързаш да се прибереш, защото ще ти "звъннат".
Да отидеш на сладкарница и да ти налеят от кранчето една от шест.
Да вариш прясното мляко след като го купиш, защото ще вкисне.
Да отключвиш с ключа, както ти е на врата.
"На ти две лукчета, че нямам да ти върна."
Да се качиш в асансьора, да дръпнеш решетката и след това да пуснеш
монетка 1 стотинка, за да тръгне.
Да сложиш индиго м/у два листа и да напишеш доклад по биология в 2 екземпляра.
Да влезеш в детската градина и да видиш всичките деца облечени в сини
или червени пресилки и шорти под тях, на ситни или едри квадратчета,
тип " голям пипит".
Да пушиш в самолет.
Да пиеш кафе смляно лично от теб с ръчна кафемелачка.
Да се вълнуваш, когато "пуснат" нещо в магазина.
Да имаш да пишеш домашно и да отидеш в читалнята да търсиш материали.
Да свириш от балкона на детето да се прибира за вечеря, а не защото е
тъмно или страшно.
Да си купуваш плочи с музика.
Да сменяш ремъка на касетофона.
Да бъркаш нескафе със захар и лъжичка докато направи пяна, за да стане фрапе.
Да звъниш на вратата на някоя бабичка и да тичаш да се скриеш.
Да си дадеш чорапогащника на 'ловим бримки'.
Да си вариш домашна кола-маска.
Да хвърляш яйца от балкона върху неприятелите си.
Да гледаш на черно-бял телевизор "Студио Х" всяка събота, след 23.30 часа.
Да скачаш на ластик на улицата пред блока.
Да участваш в Ленински съботник.
Да гледаш в неделя сутрин "Бързи, смели, сръчни".
Да познаваш мириса на "Кореком".
Да цъкаш пред величието на новия Москвич.
Да се съберете родата на копане или бране на царевица или грозде.
Да печеш чушки на чушкопек на терасата и да се питате с приятелката ти
от 2 етаж коя колко има още да пече.
Най-големият магазин, който си виждал да са централните хали.
Да разлистваш Некерман и да му се взираш с влажни очи.
Да си правиш захарна вода за косата, вместо гел.
Да се подредите всички от семейството за банани на Нова Година и да се
правите, че не се познавате.
Да си шиеш разни дрехи, когато те поканят на сватба, банкет или друго
събитие, за да си по-модерен.
Да си боядисваш дъвката с магданоз в зелено.
Да се състезаваш с другарчетата за най-бърза подредба на кубчето на Рубик.
Да събираш лайка, мащерка, други билки и кестени за чавдарско
поръчение през лятото.
Да те гледат кисели продавачки, а ти да се отнасяш с тях като с богини.
Да имаш уокмен и за да не му се изхабят батериите, да въртиш касетата
на химикал/молив.
Да си мечтаеш за "ходеща кукла" от СССР.
Да отидеш на истинско изпращане на войник.
Да чакаш с нетърпение Дядо Мраз на Нова година, да се чудиш какво ще
ти донесе и още преди да е дошъл, да откриеш подаръка в гардероба
прилежно скрит из дрехите.
Да се возиш в автобуса с билетче от 6 стотинки.
Да купуваш бира и да вдигаш всяка бутилка, за да провериш дали няма
утайка, като избираш само зелени или само кафеви бутилки.
Да носиш пръстенчета, направени от обвиката на бонбони Лакта.
Да си опечеш филийка на печка с дърва или на котлонa.
Да увиваш чужда книга, взета назаем, с вестникарска хартия, за да не се повреди.
Да влезеш в супера, а там да има само сол и оцет.
Да стоите до тъмно с децата на вън и да си разказвате страшни истории
за извънземни. След това се изпращате взаимно, защото си умирате от
страх.
Да звъниш на телефон 177, предшественик на чатрумовете. Включваш се в
конферентен разговор с още n на брой хора, ако някой ти допадне -
разменяте си телефоните и си звъните.
Да заминеш на море с руло тоалетна хартия в багажа.
Всеки възрастен, познат или не, да може да ти плесне един зад врата
или да ти издърпа ухото, ако си направил нещо нередно, а майка ти не
само няма да се възмути, че някой е пипнал безценното й чадо, което се
държи като диване, ами и ще им благодари и после сама ще ти плесне
един зад врата и ще ти издърпа ушите…
Да си купиш половинка хляб за 15 ст.
Преди филмите да има преглед със сериозен чичко, който да ти обясни
какво ще видиш и как трябва да го разбереш.
Да ядеш луканка по празници.
Да си носиш стотинките в кожено портмоненце на врата.
Да си прибираш ключа на връв под блузата, за да не ти го снимат от
самолет и после да влязат у вас.
Да слушаш всеки следобед нивото на река Дунав в сантиметри.
Да нямаш видео, да слушаш филма, преразказан от приятел, който го е
чул от приятел, а после да го преразкажеш толкова подробно и цветно на
друг, все едно си го видял сам.
Да идеш в чужбина точно след падането на режима и всичко, което да
можеш да напишеш в картичката до близките да е 'Тук магазините са
пълни!', от което майка ти да умре от срам.
Майка ти да донесе огромен чувал със соц дамски превръзки, на които
лепилото не им държи даже предпазната лента, и вкъщи да настъпи
небивала веселба, защото сте три жени, а лигнинът е неудобна работа.
Да има само два канала на телевизията: Първа програма - работи от
сутринта до 12, завършва с химна; Втора програма - работи от 5
следобяд до 9-10 вечерта.
Да си "дежурен" до вратата на класната стая и да викаш "Клас стани! Клас мирно!"
Да си простират съседите от първите етажи прането на онези простори,
дето бяха поставени пред всеки блок. Гащи, чорапи, гащи, чорапи,
потник.
Да си купиш еспадрили и да им слагаш подметки при обущаря.
Да се прибереш вечер и ако вашите ги няма, да тръгнеш да си търсиш в
съседите, ако не ги намериш, да ги изчакаш у тях.
kalahan2008
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии