начало

Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити Нова мода – съдии искат особени представители да плащат държавни такси и депозити

Измама със светофар

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Измама със светофар

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2009, 18:02

http://netinfo.bg/?tid=40&oid=1270313

Замислих се регламентирано ли е някъде в българското законодателство през какъв период от време се сменя жълтата с червената светлина на светофара?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Измама със светофар

Мнениеот lexy21 » 01 Фев 2009, 18:17

Не, не е.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 01 Фев 2009, 18:18

И аз имах повод да се замисля наскоро, отговор засега нямам...А поводът действително ме ужаси: Светофарът на подлеза на метростанция Сердика свети червено за пешеходци цигара време(пресичам го няколко пъти на ден). Пешеходците, естествено не дочакват зелено (което пък свети толкова кратко, че както и да бързам, преди края на улицата вече съм на червено) и хукват на тълпи между травмаите и колите. Между тях и майки с малки деца най-редовно (а утре се чудим защо никой не приема правилата за себе си)...Аз пък си стоя и си пуша поредната цигара...Един ден обаче, при поредното пристъпно пресичане на червено, куче водач преведе сляпа жена, защото се ориентира по стъпките! Дори и да исках, не можех да и помогна - от моята страна вече нахлуваше поредната порция коли...само чудо я спаси тази жена.
Би трябвало да има наистина някаква резонна спрямо местоположението на светофара настройка, но не знам как и по какви критерии се прави това.
fani_i
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 01 Фев 2009, 21:29

Сменянето на една светлина с друга на светофара се нарича "фаза", част от която е "такт"-а. Изреждането на всички тактове и фази предвидени в програмата на светофарната уредба се нарича "цикъл" на уредбата. 8)

Програмата на една светофарна уредба се изготвя на базата на проведени проучвания и наблюдения върху динамиката на автомобилния и пешеходен трафик. Изготвя се т.нар. "циклограма", като при автоматизираните светофари, могат да се залагат различни циклограми ( различно времево съотношение между тактовете и фазите), които са съобразени с различите характеристики на трафика през определен час от денонощието.

Относно светофарните уредби, вкл. продълбжителността на сигналите, ИМА специална инструкция ( хммм или беше наредба), в която са уредени минимално и максимално допустимите продължителност на един такт, една фаза и на един цикъл. Ако не се лъжа беше на МРРБ. От нея си спомням само, че жълтият сигнал свети винаги точно 3 сек, а сигналът "жълто-червено" точно 2 сек. :D
Последна промяна Inspector_MBP на 01 Фев 2009, 21:36, променена общо 1 път
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 01 Фев 2009, 22:10

Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот kalahan2008 » 01 Фев 2009, 22:56

Inspector_MBP написа:Хоп :D ---> http://www.paragraf22.com/pravo//naredbi/42569.html

Браво, Инспекторе :D
Вече ще засичам циклите на светофарите и ако не отговарят на наредбата :arrow: "Господари на ефира" :mrgreen:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 01 Фев 2009, 23:30

Сакън Калахан... сега, ако видя по "Господари на ефира" да дават светофар и до него Мавриков (приятно ми е) с хронометър в ръка, аз ли да се чувствам отговорен ??? :oops: :D :D

ПС: И предлагам темата да мине към общи. То движението в София е наказание вярно, но не ми се вижда относимо към раздел "Наказателно право". :lol:
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Назад към Общи дискусии