начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Българският адвокат между лошите закони и корупцията

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Българският адвокат между лошите закони и корупцията

Мнениеот miriam » 09 Мар 2009, 15:58

предричам тежко за разлистване бъдеще на вашата тема.... :lol:
не за друго , ами защото свят широк-адвокати всякакви :P
скромното ми лично мнение е , че от 10 едва двама стават за адвокати, което процентно съотношение си е константа в почти всички направления и браншове...
Никой ,освен пазарът на услуги не може да попречи на останалите 8 да опитват , обаче....
miriam
Потребител

Мнениеот lyutiqt » 09 Мар 2009, 17:28

За картелите- точно е ! Парадоксално е, че адвокат може да заверява документи,които да представя по делата, а не може да завери препис на документ за " общо ползване " ...
Що се касае да " ставащите 2-ма от 10 - ами то си е и въпрос на настройка за работа с клбиенти , а и въпрос на обучение. На мнозина няма да им се хареса , че ще подчертая факта, че в 6 милиона България има 16 факултета,които бълват недоносчета . В Германия , доколкото зная, например, са 4 факултета, вкл. и от източните територии...
lyutiqt
Нов потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 17:54

Защо всички си мислите ,че проблема е във броя на факултетите ?
Съдии ,прокурори ,адвокати ,юрисконсулти и др. има завършили във всички факултети , не мисля ,че това е проблема .
donna
Старши потребител

Мнениеот 778899 » 09 Мар 2009, 18:35

И според мен броят на факултетите не е проблем! Цедката на живота, и в частност на правото, което възнамеряват бъдещите колеги да го работят, е толкова голяма, че или ставаш или не ставаш...и наистина няма значение къде си завършил, е, не съвсем, де :oops: ..... :) ! И така...а и не само! Напоследък, все попадам на дела /докато чакам в зала/, на които се явяват възрастни колеги, които не знаят почти нищо от новото ГПК...лежат си на старите лаври и хал-хабер си нямат от динамичната материя, която уж работят! Ми, те не са завършили разните им там факултети! Но, май изпадам в крайности, а не искам....
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 18:46

Ето как започва романа "Наследника от Калкута" - "Ако не е вярно е добре измислено" - стара италианска пословица.

Защо ли си мисля, че първото и най-важно условие за един адвокат е да може да говори - в смисъл на задържане вниманието на аудиторията.
Пък не е и на последно място и писмената реч - където нещата са дори по-трудни.

Толкова дълги обяснения не приличат на никакъв стил - това есе ли е, тема с елементи на разсъждение ли.

Доста се затрудних - може би трябва да си направя конспект.
Дори и старите автори по право излагат нещата по-живо - с междуметия дори.

Да не говорим за Живко Сталев - неговата "Телеграма" е дори с фабула.
Или този израз - "Както добре ушитата дреха приляга добре на тялото, така и добре скроения граждански процес приляга добре на нуждите на материалните отношения". Да не говорим за добрите, живи лекции на професор Герджиков, както и много прецизните, постъпателни разяснения на Апостолов, Кожухаров.

Сега, вероятно и Интернет модата спъва общуването - тъй като така нахвърляно изложението - прилича на онези абстракционисти, които рисуват където им падне.

Просто трудно се откриват тезите (тезисите) на автора:
- Говори за девалвация на правната професия - но това е изумлението на невежа - още преди три-четири години в "Правен свят" направиха разбора на новата система на съдебното изпълнение - впрочем, предупреденият е въоръжен, още тогава информираните адвокати взехме мерки и изследвахме подробно явлението "Супер-оръжие" - частен съдебен изпълнител - знаейки подробно манталитета на врага (в кавички), корупцията не може да ни сплаши - ще му дублирам жалбите - една за него, една в съда и какво - не може всички състави на съда да решат в негова полза.

Частните съдебни изпълнители са полезни именно във вида, в който работят понастоящем - иначе ние ще трябва да удължим наистина живота си до 130 - 140 години (говоря за зряла възраст).

Нотариусите пък какво пречат - напротив - откриват поне 4 - 5 работни места, нещо с което малко адвокати се хвалят.

Не ни жалете адвокатите - скубем така здраво народа, че мен ме е срам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Melly » 09 Мар 2009, 21:29

Много дълго е за четене...
Е, да си кажа и аз какво мисля по въпроса, но този път съвсем накаратко.

Хайде да не гледаме в чуждата паница, ами всеки да се захваща здраво за работа и да се стреми да я докарва до удовлетворителен резултат.
Пазар на труда му казвам, а там действат икономическите закони на "Търсене" и "Предлагане" :!:

На кривата ракета и Космосът й е крив :idea:
За мен обяснението на явлението до някъде се изчерпва с горната сентенция.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 21:31

И удовлетворителния резултат да бъде винаги - удовлетворен клиент.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Melly » 09 Мар 2009, 21:41

ivan_lawyer написа:И удовлетворителния резултат да бъде винаги - удовлетворен клиент.

Ванко,
Прекрасно знаем, че не винаги печелим дела, но когато клиентът е разбрал, че си направил всичко зависещо от теб самия като професионалист,
ДА, клиентът пак ще се чувства удовлетворен. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот RinTimTim » 09 Мар 2009, 22:05

lyutiqt написа:В Германия , доколкото зная, например, са 4 факултета, вкл. и от източните територии...

:lol:

Пробвай с 40 и ще си доста близо...

http://de.wikiversity.org/wiki/Liste_der_juristischen_Fakult%C3%A4ten_in_Deutschland
RinTimTim
Потребител

Мнениеот donchev » 09 Мар 2009, 22:14

Трагичния тон на статията е леко преувеличен, но какво пък, важно е да има драматизъм, да дразним инстинктите на тълпата - "хак им е, на кожодерите".
А иначе, няма лошо да прилапаме малко и от баницата на нотариусите. И без това, като около нашата кухня обикалят разни хиени като счетоводители, кантори за недвижимости, медиатори и прочие гладници.
donchev
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 22:17

Клиентът винаги трябва да бъде доволен - прекрасно зная, че не може да спечелиш всяко дело - но, майсторлъка е и в това - при все усилията ти - има и възмездие - има и късмет - има и съдба.

Има ли? Аз ги яхвам доста успешно - тези природни сили.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот donchev » 09 Мар 2009, 22:19

Мели остави тия приказки за красивата и достойна загуба. Това го има само във вестникарските статии на "7 дни спорт". Красива или грозна победа - само това има значение. Другото са приказки, да си ближеш раните като си правиш разбор на нещата.
donchev
Потребител

Мнениеот Melly » 09 Мар 2009, 22:23

Дончев, мисля доста здраво да стъпвам по пътеката на живота :wink:

Врочем, харесвам пикантната кухня :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 22:37

Адвоката не губи дело - губи клиента му.

Впрочем - колко дела сте загубили - едва ли има и половин.

Винаги има утре.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jiji2 » 10 Мар 2009, 01:23

Като цяло смятам, че има доста истини в публикацията. Смятам, че ще се съгласите, че не е нормално по едни и същи казуси да има различни решения... При това от един и същи състав на съда (независимо на какво ниво). Проблемът с държавните такси също не е по-малко сериозен. Напоследък дори тези 4 % при вещни искове се събират не върху данъчната оценка на имота, а върху записаната в нотариалния акт продажна цена... А при дело за делба, след постигнато споразумение на страните във втора фаза, съдът определи окончателна държавна такса при утвърждаването му и прекратяването на производството въз основа на съдебна експертиза, изготвяна по хода на процеса...
А не е ли вярно, че посещенията ни в адвокатския съвет са един път годишно - само, за да си платим членския внос. Някой да разчита на Съвета за решаване на някакъв "организационен" проблем при взаимодействието със съда, например - къде е адвокатската стая, как да е реда за справки по делата, проблемите с деловодителките ...? Или по проблеми с някой текстове от новоприет закон и нуждата от поправката им? Като чета протоколите от заседанията на адвокатския съвет установявам, че единствените неща, с които се занимават се свеждат до: приемане на нови членове, освобожданаве на членове, разглеждане на жалби от граждани срещу адвокати, вписване на адвокатски дружества. Станали са само един регистърен орган и нищо по отношение проблемите на адвокатурата, реорганизацията, и разглеждане и решаване на проблеми в работата на адвокатите ...На годишните събрания се води битка само кой да влезе в Съвета, защото това му осигурява съответните контакти и както често се случва - изведнъж се оказва, че жената на председателя станала нотариус, на друг- съдия-изпълнител... и то без ефективен юридически стаж....
jiji2
Потребител

Мнениеот gtni » 10 Мар 2009, 05:51

Вписани в САК около 6 000 адвоката по 20лв., по 12м. = 1 440 000лв.! От тях 3 500 лв., заплата на Председателя на САК! = 42 000лв., а с друтите ни купуват тефтерчета и ни преследва дисциплинарката.................!
gtni
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 10 Мар 2009, 06:22

gtni на 10 Мар 2009 04:51 am
Вписани в САК около 6 000 адвоката по 20лв., по 12м. = 1 440 000лв.! От тях 3 500 лв., заплата на Председателя на САК! = 42 000лв., а с друтите ни купуват тефтерчета и ни преследва дисциплинарката.................!

Лелей, простете недоумението ми. :roll:
Тази длъжност не беше ли почетна?!? Това е замисълът и де....
Друг е въпроса ако ли на ОС на САК сте взели решение да е платена.
Изроди се народа, не е истина- наистина!

По отношение статията- много истини, а абсолютно се солидаризирам с мнението на Джиджи. Описаните от нея факти всички практикуващи сме го усетили на собствените си рамене.

778899, да не коментираме колегите с повече от 20г. стаж, но наистина има весели случки. :lol:
Има и изключения, разбира се - при нас има колега с 55!!! г. юр. стаж- шапка му свалям. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Мар 2009, 08:25

Каква ти почетна длъжност - аз например съм касиер на входа - плащат ми 20 лева.
Но дефакто от тези 20 лева аз плащам 5 лева за чистотата - тъй като от десетки години жената взима 25 лева - аз й додавам - поне да закръгли 30 лева. Де факто не виждам чиста заплата от входа.

Но нашия Председател си е купил - нова кола - мерцедес (?) - сега ще й гласуват - персонален шофьор.
Номенклатура.
Освен това преместиха от Търговския дом - направиха нова сграда на спирката на метрото.

Но може би така и трябва - но за съжаление не се вижда полезния резултат.
Например Председателя обясняваше - специално са вложени дървени покритя (за сплотяване колектива).
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот miriam » 10 Мар 2009, 11:11

На пръв поглед би следвало да могат да бъдат подменяни от съсловието при общите събрания на адвокатските колегии.
На второ четене обаче се изправяме пред другия феномен-хората с доблест , стаж , здрава ръка и организационен опит рядко са склонни да се занимават с обществено-организационните проблеми на бранша.За такива местенца се натискат люде с повечко комплекси , с нахъсен стремеж да докажат на себе си и околните своята свръх-значимост във всяко отношение.Оттам и залитанията към чрезвичаен звезден блясък и разсипия на поверените им за управление общи средства.
Лошото обаче не е в това че никой не може да попречи на адвоката , ако е добър. А можеу би пък хубавото е , че никой не се и опитва да му помага.
Уязвима съм по тази точка , защото обществените писъци от т.нар. "адвокатско лоби" в парламента уж не спяло и бдяло за адвокатските интереси. А истината е , че никой от народните избранници на практика не се занимава с процес , пък материалните норми -хехе..какво по лесно от това да прокараш закон/поправка на името на някого си?! Но какво печелим от това ние , редовите адвокати?

За мен адвокатските колегии страдат от трайна и хронична функционална импотентност и дори не мога да се сетя коя идейна виагра би изправила гората от стомана. Та само легенди ,какви сме ние обединени ледоразбивачи .
Дето викаше моята баба-и най-умният си е малко прост.... :lol:
miriam
Потребител

Мнениеот ykovachev » 10 Мар 2009, 12:53

Напълно съм съгласен с Вас, Мириам.
И по-добре, че не ни помагат, щото понякога помощта пречи :wink:
ykovachev
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии