- Дата и час: 05 Фев 2025, 02:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Относно Закона за защита от дискриминация с препратки...
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Относно Закона за защита от дискриминация с препратки...
От 1992 г. съм военнослужещ на кадрова военна служба в МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБАНАТА. До настоящия момент съгласно КСО всеки месец са ми отдържани соц. осигуровки, вкл. и за майчинство и отглеждане на дете. Но Чл.203, ал.1 и 2 от ЗОВС не ми дава възможност да се възползвам от правото си на отпуск за отглеждане на дете понеже съм мъж. Същото това право го има обаче всяка жена в системата на МО, което си е дискриминация по полов признак. Това ограничение липсва обаче в ЗМВР - чл.213, ал.1, където се казва, че всеки служител има право на такъв отпуск, както и всеки друг български гражданин от мъжки пол - КТ чл.164, ал.3. Това също е дискриминация. Горните оценки са само според мен. На съпругата ми и предстои раждане и имам желанието да се възползвам от правата си по КТ. Моля, за компетентно мнение, е ли удачно да се обърна към комисията по дискриминация и ако не съвет какво да правя. НАДЯВАМ СЕ НА ОТЗИВЧИВОСТ. Поздрави на всички във форума, защото съм нов.
- sslona
- Нов потребител
Re: Относно Закона за защита от дискриминация с препратки...
Да,обърнете се и надявам се да се убедите,че комисията за защита от дискриминация доста успешно дискриминира.
УСПЕХ!
УСПЕХ!
- usra_ovcova
- Потребител
Това е интересно- имам дело там, бихте ли споделили повече. Моля.
- Гост.
- Старши потребител
Конкретни казуси в момента не се сещам,но в общи линии когато трябва да установят дискриминация спрямо гражданин в недобро социално и финансово положение и да укажат на дискриминиращия орган да се преустанови същата,то ВИНАГИ или 99.99% комисията не намира да е налична дискриминация спрямо този човек,по посоения признак.
Затова моите решения са от съд и са срещу органа,даже и парици присъждат като обезщетение ,но без разноски по адвокати
Затова моите решения са от съд и са срещу органа,даже и парици присъждат като обезщетение ,но без разноски по адвокати
- usra_ovcova
- Потребител
Благодаря на включилите се, в един момент мислех, че никой нама да се включи. Към момента за мен вепроса е хипотетичен, но след около месец съпругата ми трябва да роди и тогава живот и здраве, ако всичко и наред с нея и бебето, вече ще ме касае лично. По принцип в чл.4, ал.4 от КСО е казано, че служителите от МО се сигуряват за всички рискове, включително и отпуск за отглеждане на дете който се ползва след навършване на 6 месечна възраст на детето до 410 дни след раждането. Не се сещам за повече подродности, но ако нещо конкретно мога да napi]a, само кажете(това за poli_g)
- sslona
- Нов потребител
Чакайте малко! Тук не иде реч за дискриминационно основание , а за отношението на специален към общ закон!!!!!!! Коя е комисията, че да постанови решение, като вместо специалния ЗОВС приложи общия КСО? Това е въпрос на противоконституционност на закон, и компетентен е единствено Конституционният съд-. Според мен трябва да се обърнете към обмудсмана, поне той има едничкото истинско правомощие на сезира този съд. Комисията за защита от дискриминация няма да ви помогне! Дискриминация в общи линии е налице, когато при наличието на ЕДИН закон правоприлагащият орган подхожда по различен начин към различните правни субекти, по дискриминационните признаци изброени в закона.
- ivan2
- Потребител
ivan2 написа:Чакайте малко! Тук не иде реч за дискриминационно основание , а за отношението на специален към общ закон!!!!!!! Коя е комисията, че да постанови решение, като вместо специалния ЗОВС приложи общия КСО? Това е въпрос на противоконституционност на закон, и компетентен е единствено Конституционният съд-. Според мен трябва да се обърнете към обмудсмана, поне той има едничкото истинско правомощие на сезира този съд. Комисията за защита от дискриминация няма да ви помогне! Дискриминация в общи линии е налице, когато при наличието на ЕДИН закон правоприлагащият орган подхожда по различен начин към различните правни субекти, по дискриминационните признаци изброени в закона.
Напълно съм съгласна с казаното то Вас, колега...
Понякога истината може да ни избоде очите ....
-
Magnollia - Потребител
Хиляди благодарности на ivan2, за добрата и отзивчивостта! А между другото се сещам, че ако не ми се реши въпроса бих могъл да си искам обратно процента за отглеждане на дете, от внесените осигуровки, поради факта, че по закон няма как да ги ползвам. МНОГО УСПЕХИ И ЗДРАВЕ!
- sslona
- Нов потребител
има ли развитие по въпроса,че и мен ме засяга
- jonikei
- Нов потребител
военнослужещ на кадрова военна служба съм,мога ли да се възползвам от правото си на отпуск за отглеждане на дете или не
- jonikei
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|