начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

изп. лист за уравнение на дяловете преди срока по 349ал5 ГПн

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изп. лист за уравнение на дяловете преди срока по 349ал5 ГПн

Мнениеот kokkina » 01 Авг 2011, 10:09

Здравейте, Моля помогнете със съвет ако можете.
Имам влязло в сила решение на районен съд на 06.06.2011г. за делба на СИО. В диспозитива е посочено, че за уравнение на дяловете лицето А - аз , следва да заплати на лицето В сумата от примерно 5,00лв. Не е посочено в какъв срок следва да бъде заплатено уравнението.
Четейки чл.349, ал.5 от ГПК , стигам до извода, че тази сума следва да се заплати на съделителя в посочения в закона 6-месечен срок,от влизане на решението в сила и мисля, че съм права.
Към настоящия момент обаче установявам, се районният съд е издал в полза на съделителя на когото трябва да заплатя уравнението на дяла изпълнителен лист за сумата за уравнението - пр. 5,00лв.
Съделителят "В", пуска молба до съдия изпълнител за събиране на вземането си, като едновременнно с призовката за изпълнение иска и запор на банковите ми сметки. На този етап е само с входирана молба за образуване на изпълн. дело , съдия изпълнителя е в отпуск и делото не е работено.
Първият ми въпрос е: Смятате ли че вземането е изискуемо при тази хипотеза и правилно ли е разпореждането на съда за издаването на ИЛ.
Аз считам , че не е и за това си мисля да продължа в следната насока и ще помоля ако има някой на моето мнение да ме подкрепи и да ме насочи.
1. Вариантът с обжалване разпореждането за издаване на ИЛ, но там срокът ми за обжалване ще започне да тече от получаване на ПДИ-то, с което обаче ще ми бъде наложен и запорът на банковите сметки. Докато трае обжалването сметките ми ще бъдат запорирани, което не ме устройва.
2. Вариант 2. но не съм сигурна дали ще ми се получи. - Да пусна молба до съда /в интерес на истината съм си я написала вече/ за тълкуване на решението в какъв срок следва да внеса сумата - 5,00лв -за уравняване на дяловете. Искренно се надявам, съдът да допълни решението си и да посочи 6-месечния срок, и тук вече съвсем не съм наясно как точно ще стане - да отмени разпореждането си за издаване на изпълнителния лист и да го обезсили.
Никаква практика за моя казус не успях да намеря. Така, че моля, ако някой го заинтригува темата да помогне. Че ще се плаща е ясно , но според мен са важни и сроковете.
Благодаря
kokkina
Нов потребител

Назад към Общи дискусии