начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

"Свеж" подпис под договор - задължително ли е?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Свеж" подпис под договор - задължително ли е?

Мнениеот TheOldMan » 13 Мар 2015, 14:02

Вчера отидох да се заробя с договор за домашен интернет към един от мобилните оператори. Бях потресен от начина по който "подписах" договора. Предложиха ми да се "разпиша" с една клечица върху една плочка на гишето. И то... преди да видя договора. "Ама, господине... сега след като се разпишете, аз ще разпечатам договора с вашия подпис и ще можете да се запознаете в детайли с него, да го четете колкото си поискате...".
Конкретно - при условие, че нито аз, нито оператора разполагат с хартиен договор, върху който да е положен саморъчно с химикалка мой подпис, това може ли изобщо да е някакъв официален документ, от който да произтичат правни последици? Може ли да е официален договор нещо, върху който електронно сканиран мой подпис е положен чрез някакъв софтуер?
Това, че ми дават да се запозная за пръв път с вече "подписан" от мен договор е съвсем отделна тема, която направо си плаче за намеса на компетентни органи. И да ... съвета "Ми да не беше подписвал" е съвсем на място, но когато на човек просто не му се занимава с разправии, а и кифлите зад гишето едва ли са тези, които могат да променят нещо... струва ли си?
Какво гарантира, че няма да осъмна с договор, отново "подписан" с вече притежаваното от оператора електронно копие на моя подпис, в който да пише че съм взел на изплащане няколко айфона и лаптопа, или че съм преподписал договора за още ... 27 години, при по-скъпа тарифа? изобщо ... тия оператори страх и срам нямат ли? Съвсем се забравиха вече.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: "Свеж" подпис под договор - задължително ли е?

Мнениеот emstoianova_ » 13 Мар 2015, 14:35

:roll: ужяс
emstoianova_
Младши потребител

Мнениеот jasta13 » 13 Мар 2015, 14:42

Този оператор от поне 2 години я върши тази магария и аз винаги съм с не добро чувство. Иначе там някъде в клаузите има текст, че страните се съгласяват да уреждат взаимоотношенията си и с електронен подпис (!) по смисъла на ЗЕДЕП, каквото и да значи това. По памет цитирам.
Аз лично имам КЕП и наскоро ги попитах е ли възможно технически да им изпратя заявление, подписано с КЕП за прекратяване на договор? Не, не било, могла съм да го разпечатам, подпиша, сканирам и изпратя чрез он- лайн каналът им. Абе...все с разправии трябва да е :evil:
alea jasta est
jasta13
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 13 Мар 2015, 15:20

Тва до колкото знам известно време насам си е забранено .. обаче говоря на изуст. Аз ако съм на твое място ще пиша до няколко институции .. едната ще е комисията за защита на личните данни, после може и крс (те не знам тук дали са компетенти) и евентуално тия от защита на потребителите .. щото пак до колкото знам (все непотвърдено инфо) тая машинка действително запомня как се подписваш (в това число запомня не само чертичките и ченгелите ами и натиска който оказваш върху подписа си и не е трудно да се проектира върху друг документ)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 13 Мар 2015, 15:26

jasta13 написа:Иначе там някъде в клаузите има текст, че страните се съгласяват да уреждат взаимоотношенията си и с електронен подпис (!) по смисъла на ЗЕДЕП, каквото и да значи това.

Това значи, че в бъдеще всички подписани от теб документи по този начин и с това устройство ще имат силата на саморъчно подписани от теб документи. Тъй като това устройство не е КЕП - квалифициран електронен подпис (приравнен на саморъчен), чиито издатели са длъжни да минат определена процедура по регистрация (или ппридобиване на лиценз - не знам как беше) пред КРС на съответния оператор му е нужно твоето съгласие, че си навит този подпис да се счита за твой саморъчен. Разликата между КЕП и усъвършенствания подпис мисля, че е в няколко неща - първо субекта, който го издава е минал на "изпит" пред крс и се регулира от него, после ти присъстваш на издаването и има парола - подписът е лично твой (т.е не е на оператора в случая) и тн. ... голяма тъпотия е това и аз лично се замислям да пиша някъде барем да го разкарат. Мисля, че го имаше и в една от банките, но им направиха проблем и поне конкретната банка ги махна тия плочки.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот fbr65 » 13 Мар 2015, 17:05

Поради точно тази причина скъсах всички връзки с тях. Не им ща нито меда, нито жилото.
fbr65
Потребител

Назад към Общи дискусии