начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

вдовишка пенсия

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

вдовишка пенсия

Мнениеот mladschi » 02 Апр 2015, 19:21

здравейте.Баща ми почина преди 7 дена.Моляви да ми кажете какви документи трябва да нося в пенсионното освен пълномощно. Защото аз ще представлявам майка ми.Баща ми е роден 1940 а майка ми 1941.
mladschi
Нов потребител

Re: вдовишка пенсия

Мнениеот doc03 » 02 Апр 2015, 20:28

Предполагам сте си направили сметката, кое е по-изгодно за майка Ви - "вдовишка" добавка, или пък пенсия. Ако не сте - отидете в НОИ и поговорете със специалист там.
Останалото - документи, които имате, относно баща Ви (смъртта му), УН, пълномощно от майка Ви, копие на личната й карта, акта им за брак, нейни документи за ТЕЛК (ако има такива) ... ей такива неща.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Re: вдовишка пенсия

Мнениеот possitiv3 » 02 Апр 2015, 21:32

Попълва се заявление за отпускане на добавка към пенсията на майка ви. За да получава последната наследствена пенсия трябва 1. пенсията на наследодателя да е доста по-висока от нейната; 2. да се откаже с нарочно заявление от собствената пенсия и да подаде за наследствена пенсия, която се изчислява на .. /не помня процента/ от пенсията на наследодателя. Пример - бащата е вземал пенсия 700 лв., майка ви 300... по-удачно е да се откаже от своята и да получава процент от тази на баща ви. В противен случай избора е - добавка !
В последния случай удостоверение за наследници /оригинал/ и заявление попълнено от майка ви ги носите в НОИ. Последните имат 4 месечен срок да преизчислят пенсията на баща ви и после със задна дата изпращат 26,5 процента от пенсията на баща ви. Ако заявлението е попълнено от майка ви пълномощно не е нужно, ако го попълвате вие - с нотариално заверено пълномощно. Това е.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Назад към Общи дискусии