начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Как да се припознае дете родено през браг от друг съпруг

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да се припознае дете родено през браг от друг съпруг

Мнениеот помощ » 01 Фев 2006, 17:10

Как да стане припознаването от истинския баща на детето ми, което се роди по време на развода ми и истинския баща не е мъжа с който се разведох вече.

предварително благодаря за помоща
помощ

Мнениеот 11111 » 01 Фев 2006, 17:30

ако детето е родено 300 дни след прекратяване на брака, за баща се счита бившия Ви съпруг. В случай, че е налице именно тази хипотеза, то следва да оборите по съдебен ред наличния произход и след постановяване на решение, с което, е оспорен произхода от бившия Ви съпруг,биологичния баща може да го припознае.
Срокът за предявяване на иска за Вас тече от раждането и е една година, но има възможност и след изтичане на въпросния срок , ако подадете иска от името на детето.
11111

Мнениеот помощ » 01 Фев 2006, 18:03

само чрез дело ли може да стане това припознаване от истинския баща в какво производство
помощ

Мнениеот Никой » 01 Фев 2006, 18:09

По принцип припознаването е извънсъдебен акт. Дело може да заведете само ако има оспорване на бащинството.
Никой

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 18:18

Трябва да предявите иск за установяване на произход, за да се установи кой е истинският баща на детето Ви!
Гост

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 18:20

Трябва да предявите иск за установяване на произход, за да се установи кой е истинският баща на детето Ви!
Гост

Мнениеот Гост » 01 Фев 2006, 18:20

Гост

Мнениеот помощ » 01 Фев 2006, 18:33

а ще трябва ли да правя този скъп ДНК тест или как ще стане това доказване кой е башата :?
помощ

Мнениеот 11111 » 01 Фев 2006, 18:57

Anonymous написа:Трябва да предявите иск за установяване на произход, за да се установи кой е истинският баща на детето Ви!

трябва първо да се обори наличния произход
11111

Мнениеот gery » 02 Фев 2006, 02:34

помощ написа:а ще трябва ли да правя този скъп ДНК тест или как ще стане това доказване кой е башата :?

Вижте, истината е че трябва да оспорите произхода – т.е. да докажете, че съпругът не е баща на роденото през време на брака (съответно преди изтичане на 300 дни от прекратяването му - вашия случай) дете. Експертизите които се правят са акушеро-гинекологична и кръвногрупова. Това за София (СГС) е достатъчно + разпит на един свидетел. Може да минете без кръвногрупова дори, ако съедините исковете т.е. този за оспорване с този за установяване. Тогава и двамата ще заявят, че признават иска – съпругът, че не е баща на роденото дете, биологичния баща, че детето е заченато от него. Трябва ви адвокат, имайте предвид, че вие може да оспорите бащинството на бившия ви съпруг в срок от 1 година, считано от датата на раждането. Бившия ви съпруг може да оспори бащинството си също в едногодишен срок, но от узнаването за раждането на детето. Всеки, който ви каже, че може нещата да се оправят с декларация или без съд ви лъже и няма опит с материята.
gery
Потребител

Бащинство без кръвногрупова експертиза ?

Мнениеот Кръвногрупов » 07 Фев 2006, 20:01

Не знам как си мисли "гери" или " костакиев.ком ", че по дело за оспорване на произход ще мине без кръвногрупова експертиза ?
Може би в съда в Мичкюр и така да практикуват, но тя е напълно задължителна, още повече , че се касае до дете родено след наличен брак- през време на брака кой , кога с кого е спал и от кого е прихванал не може да се установи от АК експертизата !...
Ами , ако жената е имала сношение през деня с люовника , а вечерта със съпруга си , как ще мине без кръвногрупова , уважаеми съветници ?!...
Кръвногрупов

Re: Бащинство без кръвногрупова експертиза ?

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 20:08

Кръвногрупов написа:Не знам как си мисли "гери" или " костакиев.ком ", че по дело за оспорване на произход ще мине без кръвногрупова експертиза ?
Може би в съда в Мичкюр и така да практикуват, но тя е напълно задължителна, още повече , че се касае до дете родено след наличен брак- през време на брака кой , кога с кого е спал и от кого е прихванал не може да се установи от АК експертизата !...
Ами , ако жената е имала сношение през деня с люовника , а вечерта със съпруга си , как ще мине без кръвногрупова , уважаеми съветници ?!...

Ми мисли си го, даже често и се случва. Така практикува 7 състав на СГС, БК претенции ако имате към съда, не към мен - не съм аз човека! Имам дела, които са решени така, запознайте се с тях ако искате! Готова съм да ви представя номерата! Само да изясня съда Мичкю, би следвало да е районен, а тези дела са подсъдни на окръжен респективно на СГС. Такава е практиката в София, преглътнете го! Нещо повече казах, че това е допустимо когато се съединят иск за оспорване с иск за установяване и ответниците признаят иска! На теория може всичко да ви е ясно, но явно нямате НИКАКВА практика в СГС.
Гост

Re: Бащинство без кръвногрупова експертиза ?

Мнениеот Гост » 07 Фев 2006, 20:11

Ми мисли си го, даже често и се случва. Така практикува 7 състав на СГС, БК претенции ако имате към съда, не към мен - не съм аз човека! Имам дела, които са решени така, запознайте се с тях ако искате! Готова съм да ви представя номерата! Само да изясня съда Мичкю, би следвало да е районен, а тези дела са подсъдни на окръжен респективно на СГС. Такава е практиката в София, преглътнете го! Нещо повече казах, че това е допустимо когато се съединят иск за оспорване с иск за установяване и ответниците признаят иска! На теория може всичко да ви е ясно, но явно нямате НИКАКВА практика в СГС.

Горното е мое мнение - Gery =)
Гост

Мнениеот bostandjieva » 08 Юни 2006, 19:50

При предявяването на двата обективно съединени иска каква държавна такса се внася?
bostandjieva
Младши потребител

Мнениеот gery » 09 Юни 2006, 11:34

bostandjieva написа:При предявяването на двата обективно съединени иска каква държавна такса се внася?

30 лв. до сега :) винаги са ме "таксували" толкова :)
gery
Потребител

Мнениеот m_s » 09 Юни 2006, 13:19

Според мен експертиза на кръвта ще се наложи, ако фактите по делото го налагат и в никакъв случай не може да се приеме, че експертизата е задължителна, за да се постанови решение по делото. Ако въпросният съпруг примерно е живял последната година в чужбина, а майката не е напускала страната, само по документи може да се елиминира всяка възможност съпругът да е баща. Зависи от конкретния случай!
m_s
Младши потребител

Назад към Семейни казуси