начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

моля за съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

моля за съвет

Мнениеот tita1975 » 02 Окт 2006, 14:29

Здравейте,имам един въпрос който ме вълнува и незнам какви ще са последствията от всичко това. Моля който е запознат с подобно нещо да ми даде съвет. Разведена съм от април 2006г., прлисъдиха детето, което е 10годишно на мен с право на свиждане от бащата по стандартната процедура. Проблема е че когато бащата дойде да търси детето да го види или вземе то самото не иска да говори с него камо ли да тръгне нанякъде с баща си. Искам да подчертая съвсем ясно че от моя страна детето не е спирано или по някакъв начин настройвано срещу баща си,просто то стана свидетел на всички негови нападки към мен и може би дава някакво отражение. Сега доколкото разбрах имало някаква призовка за мен/която още не са ми връчили но това ще стане съвсем скоро може би/.Въпросът ми е какви последствия може да има от цялата тази история? Благодаря ви предварително.
tita1975
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 03 Окт 2006, 00:26

Следва след получаването на призовката да уточните органа,който Ви я изпраща и основанието и за издаване.
Възможно е призовката да е на полицейски орган,ако бившят Ви съпруг е подал жалба .В този случай полицейският орган изготвя протокол за предупреждение и обикновенно до там свършва всичко.Не е пречка разбира се да изложите аргументите си с цел разкриване на обективната истина.
Възможно е обаче бившят ви съпруг да е подал тъжба до прокуратурата по условията на чл.193а от НК и да е образувано предварително /досъдебно/ производство по чл.182,ал.2 от НК.И там вече надълго и нашироко трябва да оспорвате изнесеното от бившия ви съпруг в тъжбата,че го лишавате от родителския контакт.Това не означава,че непременно ще стигнете до съдебната зала.При липса на доказателства и недоказана по безспорен начин вина във Вас досъдебното производство ще приключи с постановление за прекратяване.
Заинтересувах се от казуса и потърсих има ли възможност в тази насока да бъде изслушано и детето Ви.За съжаление не намерих нищо по този въпрос.
gosho72
Потребител

Мнениеот tita1975 » 03 Окт 2006, 16:06

Сега ето какво става/едва вчера и днес/ бившия ми съпруг завежда изпълнително дело че аз му възпрепятствам да вижда детето което съвсем не е вярно. отидох при съдията за да обясня какво е положението и от там отговора беше че ще не ще детето трябва да ходи защото щели да ми наложат глоби и след това да ме подведат под наказателна отговорност.Е кажете ми къде са правата на това дете??
tita1975
Младши потребител

Мнениеот gosho72 » 03 Окт 2006, 18:15

Детето навършило ли е 10 години-навършило е !Има възможност да бъде изслушано на основание чл.15 от закона за закрила на детето.Извинявам се,че при писането на предходния отговор не се сетих за този норматив.Във Ваш интерес е да се запознаете и Вие с него
gosho72
Потребител

RE:

Мнениеот garvana » 20 Окт 2006, 13:37

Ако детето се изслуша пред съда и той разпореди да се прекратят свижданията с бащата поради отказ от страна на детето, това няма ли да е основание като навърши 16 г. бащата да се възползва от чл.91 ал.1 от СК - да прекрати издръжката?
garvana
Младши потребител

относно призовката

Мнениеот olia75 » 25 Фев 2007, 16:40

най вероятно е заведено дело при съдия изпълнител. Той ще следи да се изпълнява това, което пише в решението.Ако имаш "късмет" делото да е при кретенка, каквато е нашета, то съдията изобщо не я интересува дали детето иска или не, ще ти праска глоби и ще ги лащащ , може и да обжалваш. Това е положението, едва ли не насила трябва да изкараш детето си навън.
olia75
Нов потребител

пак аз

Мнениеот olia75 » 25 Фев 2007, 16:44

а,и относно изслушмането не детето в съда- каквото и да каже, саво ще се запише в протоколите и до там. Не се взима под кой знае какво внимание това, защото може да е манипулирано.Децата нямат правата, убедих се в това!!!!!!!!!
olia75
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 28 Фев 2007, 13:02

Мисля, че трябва да помолите за съдействие Дирекция социално подпомагане в града, където живеете, като обясните ситуацията и първо поискате срещите да се провеждат при тях или под тяхно наблюдение, докато детето свикне, даже ако е необходимо и вие да сте там.
Може би преживява стрес за себе си и така ще отмине, а може и да не пожелае да се вижда с баща си никога-въпрос наистина на това което е видяло, но така ще покажете активност и ще докажете, че не вие сте пречката за срещите. Така няма как и да ви се търси някаква отговорност, че не изпълнявате съдебното решение.
pitasht
Активен потребител

никой не го вълнува

Мнениеот nina75 » 01 Мар 2007, 14:15

Съдия изпълнител, изслушване в съда, непрекъснат тормоз над дедето- никой не го вълнува това.Има си законен ред, ако при съдията е налице и някое писменно свидетелско показание от някой приятел или случаен човек на мъжа ви, то при 3 такива , тя ще пусне глоба за вас.Насила трябва да пращате детето при баща му- Живея в този ад 2 години вече.
nina75
Младши потребител

Мнениеот marter » 02 Мар 2007, 09:47

Ако това наистина травмира :cry: детето, то поискайте да има вещо лице по делото - ПСИХОЛОГ, който да поговори с детето и да бъде изяснена ситуацията. Поискайте по силата на чл. 114 от ГПК на детето да бъдат зададени точно определени от Вас :wink: въпроси в присъствието на психолог. По този начин нещата ще бъдат ясни. :D
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот portokal » 02 Мар 2007, 10:58

Детето НЕ е и не може да бъде страна в каквото и да било производство!

Е, няма забрана по принцип децата да бъдат страни в разни производства. :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tita1975 » 02 Мар 2007, 12:22

Благодаря на всички за тези съвети! Сега да ви запозная с продължението, обясних на детето какво ми каза съдия изпълнителката и то горкото реши че вместо да глобяват майка му, трябва да ходи на тези свиждания. Направих си на един тефтер датите когато бащата го взема срещу негов подпис и така то си ходи при него. Засега мисля, че детето е спокойно има вече около 10-на посещения от баща си, но ме притеснява само едно нещо и то е че когато детето се върне то казва колко му е скучно тези 2дни, и че няма условия в апартамента на бащаму/спи на походно легло, понеже апартамента от 10год.е в ремонт и все не може да го оправи/. И кажете сега къде е вината на майката и какво детето до кога може да продължава с това.
tita1975
Младши потребител

Мнениеот marter » 02 Мар 2007, 15:07

Правоспособен юрист съм, но не съм адвокат. Водила съм вече три дела, в които аз съм една от страните в процеса. И трите дела са спечелени от мен. Та що се отнася до чл. 114 от ГПК - не са ми създавали пречка да формулирам въпросите, които искам, стига да имат отношение по делото. За разпитаните свидетели - също.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 03 Мар 2007, 00:15

tita1975 написа:Благодаря на всички за тези съвети! Сега да ви запозная с продължението, обясних на детето какво ми каза съдия изпълнителката и то горкото реши че вместо да глобяват майка му, трябва да ходи на тези свиждания. Направих си на един тефтер датите когато бащата го взема срещу негов подпис и така то си ходи при него. Засега мисля, че детето е спокойно има вече около 10-на посещения от баща си, но ме притеснява само едно нещо и то е че когато детето се върне то казва колко му е скучно тези 2дни, и че няма условия в апартамента на бащаму/спи на походно легло, понеже апартамента от 10год.е в ремонт и все не може да го оправи/. И кажете сега къде е вината на майката и какво детето до кога може да продължава с това.

Малко трудно би издържало като теза в съда,но можете да искате промяна в режима на личните контакти по реда на чл.106,ал.5 от СК.А и дори да не предприемета тази стъпка-каквоп речи да се разберете с бившия си съпруг детето да бъде без преспиване ,ако е на лице такава възможност.
sarbijanac
Активен потребител

Назад към Семейни казуси