начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

yпражняване на родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

yпражняване на родителски права

Мнениеот rita » 05 Окт 2003, 23:55

най-искрено моля за съдействие!!!!!! Имам 6 годишна дъщеря,припозната от баща си.С него се разделихме преди две години, но близо от година той я взима доста често при себе си и аз силно го подозирам,че трупа актив при едно евентуално съдебно дело за упражняване на родителски права.Аз работя на трудов договор, имам собствено жилище и допълнителни доходи от наем на имот, не съм осъждана и нямам криминални прояви, но непрекъснато съм заплашвана, че детето ще ми бъде отнето по съдебен път , като се използват връзки...Нуждая се спешно от съвет,информация за добър адвокат .....Благодаря предварително
rita
Нов потребител

Re: yпражняване на родителски права

Мнениеот AD » 06 Окт 2003, 15:17

По правило в 90 % от случаите родителските права се упражняват от майката. Житейските правила и съдебната практика доказват този факт в този смисъл. Разбира се, не е невъзможно да се предоставят родителски права и на бащата, но това би станало след едно дълго и неприятно / меко казано / съдебно дело, в което ще бъдат ангажирани много свидетели и други доказателства. Проблем би възникнал, ако действително съществуват някакви годни доказателства, които да изкарат наяве факти от рода : неморално поведение от страна на майката, системна употреба на алкохол или наркотици, психически или физически тормоз над детето, неполагане на грижи / в смисъл детето живее не при майка си, а при близки на семейството и то приемуществено /, доказателства за психически заболявания на майката, установени с документ и други факти от този род 9 опити за самоубийство, водоне на учет и т. н.. Естествено, чрез свидетелски показания на близки и приятели, бащата би могъл да се опита да окаля личността на майката на общото дете, но за тая цел, ако бъде подготвена една адекватна защита и ако действително няма основания да бъде доказано по безпорен начин нещо толкова нередно в поведението на майката, моето мнение е че ще бъде много трудно, почти невъзможно да бъдат предоставени родителските права на бащата.
AD
Младши потребител

Мнениеот Сериозна » 08 Окт 2003, 09:47

Присъединявам се към становището на AD че е почти невъзможно при тези условия бащата да спечели едно дело. Но има едно нещо, което е по-опасно, понеже се забелязва трудно: дъщеря ви навлиза във възрастта когато може да бъде манипулирана и спечелена за каузата на бащата. Особено ако се виждат твърде често. Не забравяйте че по преценка на съда детето се изслушва, ако е по-малко от 10 г., а ако е по-голямо - задължително. Говорете с нея и се постарайте да сте информирана за всичко, което я вълнува.
Сериозна

Мнениеот pg » 08 Окт 2003, 10:27

Skapa Rita,
Ne mislia 4e ima ot kakvo da se pritesniavate ot iuridi4eska gledna to4ka.Problemat bi bil chisto emocionalen za vas y deteto.
pg
Нов потребител

Мнениеот Много по-сериозна » 09 Окт 2003, 14:13

Преди три години районен съд присъди сина ми на баща му, при положение, че съм на постоянна работа, държавен служител, на добра заплата и т.н. След година и окръжен съд потвърди решението на районния. Убедих се, че правото и законите са много относително понятие - важни са позициите и връзките със съдиите. Нямат значение свидетелски показания, факти и т.н. Добре, че синът ми е вече голям и сам разбира за какво става въпрос. Все пак, вярвам че това ще се промени. Така че, късмет на правотърсещите и успех и лоялност на правораздаващите! Не конкретизирам нищо, защото още съм в този голям окръжен град.
Много по-сериозна

Мнениеот gogul » 17 Апр 2007, 10:50

Ще използвам с извинение чуждата тема.Понеже питането ми е същото-Може ли бащата да придобие права над детето,майката в момента е в чужбина за не повече от месец,детето се гледа от баба която е инвалид.Имали основание за отнемане на родителските и права? Бащата и майката нямат сключен брак.
gogul
Нов потребител

Мнениеот aleks84 » 17 Апр 2007, 15:33

И майката и бащата имат равни права и ...задължения като родители. Защо да има основания за отнемане род. права на майката? Това може да стане само, ако поведението й представлява опасност за детето, когато трайно не полага грижи и не дава издръжка, когато го е изоставила в спец. инстутуция и не го потърси 6 мес.
aleks84
Потребител

Назад към Семейни казуси