начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Правен въпрос

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правен въпрос

Мнениеот bloodman » 30 Юли 2007, 23:03

Законна ли е сделаката при продажба на недвижим имот, собственост на малолетно дете, представлявано само от единия родител, когато родителите му са разведени? Преди 5 години починаха родителите ми. Със сестра ми наследихме от тях 2 жилища. Извършихме доброволна делба като аз й доплатих 3000 лева и останах да живея със съпругата си в по-голямото жилище. Няколко месеца след това със съпругата ми дарихме жилището на малолетния ни син. След заплащането на трите хиляди на сестра ми, автоматично съпругата ми е станала съсобственик на наследствения ми имот от родителите ми. Преди 1 година се разведохме със съпругата ми като детето остана да живее при нея. Преди 2 месеца тя продаде жилището на родителите ми, което дарихме на сина ни и сега си е закупила жилище, което е лична нейна собственост. Законно ли е да се продаде жилището без да се иска съгласието ми, при положение, че сме разведени и в случая тя е продала жилището на родителите ми.Какво да правя?
bloodman
Нов потребител

Мнениеот rama » 30 Юли 2007, 23:49

Необходимо е да се снабдите с копие от нотариалния акт за продажба на жилището, на което е бил собственик синът Ви и да го покажете на адвокат. Жена Ви не е ставала собственик, но това е без значение.
rama
Потребител

Мнениеот prof_prof » 30 Юли 2007, 23:53

Ако искате адекватен отговор дайте повече информация за възрастта на детето и начина по който е извършена продажбата, както и на чие име е придобит новозакупения недвижим имот.
Съгласно семейния кодекс всеки от родителите може сам да представлява малолетните си деца и да дава съгласие за правните действия на непълнолетните си деца само в техен интерес. Това важи, когато родителите са в брак, но при развод - това право преминава у родителят, на когото са присудени родителските права. Поначало Семейният кодекс предвижда, че извършването на действия на разпореждане, които се отнасят до имущества на ненавършили пълнолетие деца, се допуска с разрешение от районния съд по местоживеенето само при нужда или очевидна тяхна полза.[/b]
prof_prof
Потребител

Назад към Семейни казуси