начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Самотен родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Самотен родител

Мнениеот tsvetljak » 08 Мар 2009, 16:10

Здравейте!
Предварително се извинявам, ако преди сте обсъждали въпроса, който искам да Ви задам, но аз не успях да намеря отговор. Имам детенце на 3г. и половина. С баща му нямаме брак. Живяхме заедно до навършване на 1 годинка на детенцето и се разделихме. Аз заведох дело за родителско права и издръжка. Бяха ми присъдени правата и издръжка в минимален размер. От раздялата до сега бащата изплаща редовно издръжката, но посещава детето най-много 3 пъти в годината. Моят въпрос е аз водя ли се самотна майка. Адвокатът, който води моето дело за родителски права, ми каза, че не съм самотна майка, тъй като детето е припознато и е записано на имената на баща си. За да се водя самотна майка е трябвало в акта за раждане да пише баща наизвестен. В моя случай не е така. Поинтересувах се и от други мнения. Софийски адвокат твърди, че аз съм самотна майка, тъй като реално сама отглеждам детето си. Моля запознатите с този въпрос да ми дадат отговор. Важно е за мен, тъй като ми предстои живот и здраве преместване в София и ми е нужна тази информация при кандидатстването за детска градина. Благодаря предварително!
tsvetljak
Нов потребител

Re: Самотен родител

Мнениеот fani_i » 08 Мар 2009, 16:36

По отношение условията за прием с детските градини в София Ви съветвам да се запознаете със съответната нормативна уредба, за да прецените дали статутът Ви е от значение.
Колкото до останалите права, по-новото законодателство (за разлика от Указа за насърчаване на раждаемостта напр.(отм) не съдържа кой знае какви по-особени норми.
Терминът "самотна майка" пък въобще не фигурира където и да било. Затова и получавате различни отговори на въпроса си. Затова пък има легално определение на "самотен баща - осиновител".
Подлежите на социално подпомагане по реда на Закон за социално подпомагане, ако отговаряте на предвидените в него условия, както и може да получавате семейни помощи за деца по Закон за семейните помощи за деца.
fani_i
Потребител

Мнениеот fani_i » 08 Мар 2009, 20:08

"3. (доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) "Самотен родител" е лице, което поради вдовство, развод или несключен граждански брак отглежда сам деца до 18-годишна възраст, както и навършилите пълнолетие лица, в случай че продължават да учат, до придобиване на средно общо или професионално образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст."

Във връзка с това определение за самотен родител от Допълнителни разпоредби на Правилник за прилагане на закона за социално подпомагане, макар че терминът не се среща в този вид никъде другаде в текста му, може да се обърнете към Дирекция "Социално подпомагане" по местоживеенето Ви и да проверите дали подлежите на социално подпомагане по реда на чл.9 от правилника.
fani_i
Потребител

Мнениеот portokal » 09 Мар 2009, 11:38

Това щях да кажа и аз - просто зарежете въпроса "водя" ли се, или не се "водя" самотна майка. Такова понятие, такъв "статус" законодателството не предвижда, освен цитираното определение в ППЗСП, което служи специално за целите на този правилник, т.е. на социалното подпомагане. Умрем просто, като ми заявят убедено (нямам предвид Вас): "Х се води самотна майка". Не могат да ми отговорят къде става воденето, ама със сигурност се водела.

За детските градини - условията ги определя всяка община. Успех!
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси