начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Въпрос за завещание

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за завещание

Мнениеот mariela_angelova » 03 Юни 2009, 16:41

Здравейте,искам да ви попитам.Имам баба,която ми направи саморъчно завещание,в него пише,че ми оставя всичкото движимо и недвижимо имущество,което има до момента на смъртта си.Въпроса ми е,в това включват ли се банкови сметки?
mariela_angelova
Нов потребител

Re: Въпрос за завещание

Мнениеот fani_i » 03 Юни 2009, 16:48

Не пишете жива ли е баба Ви, а това е от съществено значение за отговора на въпроса Ви.
fani_i
Потребител

Мнениеот fani_i » 03 Юни 2009, 16:49

Апропо, ако изразът
Имам баба,
означава именно, че е жива - не само сметките не се включват, ами и всичко останало, описано в завещанието :wink:
fani_i
Потребител

Мнениеот mariela_angelova » 03 Юни 2009, 16:52

Да,баба ми е жива.Завещанието е валидно след смъртта на баба ми,това го знам.Въпросът ми е,дали в описаното движимо и недвижимо имущество се включват и банкови сметки,т.е.банковата сметка движимо имущество ли е?
mariela_angelova
Нов потребител

Мнениеот fani_i » 03 Юни 2009, 17:07

Като го знаете, редно е и да знаете, че каквото и да има в момента баба Ви и то е описано в завещанието, възможно е към момента на откриване на наследството да не е в нейния патримониум; освен това възможно е и да се промени, както и да се отмени. Също така е възможно да са налични и наследници с право на запазена част...
По морално-етични съображения законът е обявил за недействителни договорите върху неоткрити наследства - същите съображения би трябвало да ръководят и Вас, макар и само задавайки въпроси. По-скоро следва баба Ви да се консултира - все пак тя извършва едностранно волеизявление, а не Вие.
fani_i
Потребител

Мнениеот mariela_angelova » 03 Юни 2009, 17:13

Баба ми се консултира и написа завещанието,вече даже е при нотариус.
Въпросът не ми е за други наследници,а просто дали банковата сметка е движимо имущество,нищо повече.
mariela_angelova
Нов потребител

Мнениеот error » 03 Юни 2009, 17:39

mariela_angelova написа:..просто дали банковата сметка е движимо имущество,нищо повече.

Банковата сметка си е банкова сметка. Парите по нея (ако ги има към смъртта на бабата) са имущество. Дали ги има сега - няма никакво значение. Това се опитват да кажат колегите.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот mariela_angelova » 03 Юни 2009, 23:57

error написа:
mariela_angelova написа:..просто дали банковата сметка е движимо имущество,нищо повече.

Банковата сметка си е банкова сметка. Парите по нея (ако ги има към смъртта на бабата) са имущество. Дали ги има сега - няма никакво значение. Това се опитват да кажат колегите.

благодаря за отговорите. :)
исках просто да разбера дали трябва към написаното завещание да се добавя нещо или така написано се включват и банковите сметки.
mariela_angelova
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 04 Юни 2009, 09:25

Включено е спокойно.
Друг въпрос е че има запазени части и може да не успеете да вземете всички пари, а скоро имах и друг случай.
Законните наследници узнават за завещание и два три дни след смъртта с удостоворение за наследници изтеглят всички пари от банковите сметки.
Важното е да си хитър!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот bobi-12 » 04 Юни 2009, 10:16

Когато завещателката няма наследници а само братя и сестри и е направила завещание на внука на 1 от сестрите си това означава ли че те имат запазена част от наследство.
bobi-12
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юни 2009, 10:22

bobi-12 написа:Когато завещателката няма наследници а само братя и сестри /те също са наследници ,съгласно ЗН/и е направила завещание на внука на 1 от сестрите си това означава ли че те имат запазена част от наследство./кои,сестрите или внуците им/

Ползвайте все пак пунктуация, не само за красота , а и за разбираемост на това ,което пишете!
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bobi-12 » 04 Юни 2009, 12:02

Извинете за това че не зададох правилно въпроса.Завещателката няма супруг и деца.Остава за наследници само братя и сестри.Направила е завещание на детето на едната си сестра.Въпроса е останалите братя и сестри дали имат запазена част.В ЗВЕЩАНИЕТО Е ПОСОЧЕНО-че оставя всичко движимо и недвижимо на детето на 1 си сестра.Останалите братя и сестри не оспорват завещанието но при продажба на насленствени имоти който са им въстановени от поземлената комисия и редом с завещателката са наследници този внук се явява с завещанието и получава целия дял .Въпросът ми е останалите дали имат запазена част от въстановените имоти на завещателката заедно с внука или той е пълен собственик.Дано съм задал този път правилно въпроса.
bobi-12
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 04 Юни 2009, 12:11

Еех все мислите, че нещата са прости.
Зависи кога е обявено това завещание и кога е починала завещателката.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юни 2009, 12:15

Първо , коя година е направено завещанието:преди или след възстановяване на земите?
Второ, коя година е починала жената?
Трето , запазена част имат само низходящите , съпругът.Ако имате пред вид, дали тези земи също са включени в завещанието или отделно се наследяват съгласно ЗН, то е нещо съвсем друго.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bobi-12 » 04 Юни 2009, 12:32

Прав сте починала е 96 г.обявено е 3 месеца след неината смърт но има само протокол от нотариус и не е вписано в нотариата.При справка в нотариата казаха че е валидно и не е нужно да е било вписано.едва при продажба на земеделски имот те разбират че има направено завещание и не искат да го оспорват .Нотариуса нищо не каза за запазена част на останалите наследници . някой от имотите са върнати и въстановени както преди така и след нейната смърт.Проблем стана че и същия този внук който има завещание също почина.
bobi-12
Младши потребител

Мнениеот bobi-12 » 04 Юни 2009, 12:34

Тези земи се въстановяват по ЗН.
bobi-12
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юни 2009, 13:29

И Вас какво точно Ви притеснява в тази история?
Не воиждам причина земеделските земи да не са включени в завещанието.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот mariela_angelova » 04 Юни 2009, 20:08

pitasht написа:Включено е спокойно.
Друг въпрос е че има запазени части и може да не успеете да вземете всички пари, а скоро имах и друг случай.
Законните наследници узнават за завещание и два три дни след смъртта с удостоворение за наследници изтеглят всички пари от банковите сметки.
Важното е да си хитър!

благодаря много!!!
mariela_angelova
Нов потребител

Назад към Семейни казуси