начало

Парламентът направи втора стъпка към прекратяване на избора на Сарафов за главен прокурор Парламентът направи втора стъпка към прекратяване на избора на Сарафов за главен прокурор

търся правен съвет

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

търся правен съвет

Мнениеот jani_ivo1 » 05 Авг 2011, 14:21

Съпругът ми има дете от първият си брак,на което плаща ежемесечна издръжка в размер на 70лв.В момента заплатата,която получава е 400лв.Имаме бебенце на 4месеца и дъщеря от първият ми брак,на която в случая и той наравно с мен и е настойник(тя е във втори клас)междувременно изплащаме и жилище 260лв. месечно.В момента бившата му съпруга е завела искова молба за увеличение на издръжката в размер на 150лв.сами разбирате,че в момента ние много трудно да изплащаме и тези 70лв.а какво остава за 150лв.Моля,дайте ни съвет как да постъпим в случая,какви права имаме и ние в съда и можем ли да ползваме безплатна правна помощ или е по-добре да наемем адвокат?Благодаря на всички предварително!
jani_ivo1
Нов потребител

Re: търся правен съвет

Мнениеот doxa » 05 Авг 2011, 15:25

Здравейте,
Бившата му съпруга има право да претендира увеличаване на издръжката. Съдът ще прецени обаче, какъв да бъде нейният размер и дали има нужда от увеличаване. По силата на Семейния кодекс (СК), размерът на издръжката се определя според нуждите на детето, и възможностите на лицето, което я дължи. Може да ангажирате адвокат с оглед по-добрата Ви защита. Вижте и чл.142 и 143 от СК.
Успех Ви пожелавам! 8)
Аватар
doxa
Потребител

Мнениеот jani_ivo1 » 05 Авг 2011, 19:24

Благодаря за отговора!Единствено не разбрах ще може ли в случая да ползваме служебна защита или ще е по-добре за нас да наемем частен адвокат?
jani_ivo1
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Авг 2011, 19:40

Ще Ви осъдят за издръжката.

Това, да ползвате адвокат е важно.

Когато се дължи издръжка, това е докрай.

Трудно ще бъде да не се постигне увеличение.

Има такава тенденция към увеличение на разходите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jani_ivo1 » 05 Авг 2011, 20:16

А другите две деца нямат ли разходи или тях никой не ги взима под внимание?По тази логика всеки път когато на госпожата и скимне все ще има кой да и увеличава издръжката ли?
jani_ivo1
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Авг 2011, 00:09

Как стои въпросът с издръжката, която се дължи, на вашата дъщеря?
Баща? Роднини... колко получавате за това дете?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jani_ivo1 » 06 Авг 2011, 11:40

Абсолютно нищо.Когато навремето се разделихме с бившият ми съпруг и се разбрахме,че всеки от нас поема по своя път,без да сме си длъжни един на друг,защото бракът ни беше пълен абсурд,аз спазих думата си и една стотинка не съм му потърсила,въпреки че и той е осъден да изплаща издръжка.И все пак не мисля,че това има нещо общо с темата,по която търся съвет.
jani_ivo1
Нов потребител

Мнениеот portokal » 06 Авг 2011, 11:58

Има общо, доколкото за издръжката на дъщерята на съпруга Ви нямат значение другите две деца, а другото едно дете. Той има само две деца и само на тях дължи издръжка. Едното е бебето, другото е това от първия му брак. Издръжката на Вашето дете от първия брак трябва да се осигури от Вас и бащата на това дете. Не е вярно, че съпругът Ви бил "настойник" на Вашето дете.
150 лева при доход 400 са много според мен, но е напълно възможно 70-те лева да се увеличат. 60 лева е минималната издръжка в момента - толкова се предполага, че дължи родител с доход около минималната заплата на съвсем малко дете. Във вашия случай и възрастта на детето, и доходът са по-високи, макар и не чак толкова много. Колко е голямо детето?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот jani_ivo1 » 06 Авг 2011, 13:46

На 15години.А защо тогава,когато подавам декларация за детските надбавки на дъщеря си,онези смешни 35лв.,трябва да представя и доходите на съпруга ми,а не само моите?Не е ли,защото ние сме семейство,дъщеря ми е при нас и я отглеждаме заедно?Как в единия случай съпругът ми е някакъв,а в другия не?Вие юрист ли сте?
jani_ivo1
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Авг 2011, 14:01

Юрист е! Както и всички писали по темата.
Моето включване не бе съвсем правно, а като майка, макар и да не разбрахте защо точно това ви питам.

15г. дете има нараснали нужди и е сигурно, че ще има изменение- увеличение размера на издръжката.

защо тогава,когато подавам декларация за детските надбавки на дъщеря си,онези смешни 35лв.,трябва да представя и доходите на съпруга ми,а не само моите?

Защото имате брак с втория съпруг- за това и неговия доход е относим при отпускане на помощ за отглеждане на дете.

По въпроса служебен защитник- пуснете една молба до състава, който гледа делото с такова искане- въпрос на преценка с оглед доходи, здравословно положение, и прочее дали ще бъде допусната правна помощ, и назначен адвокат от съответната колегия.
По граждански и административни дела правна помощ се предоставя в случаите, когато въз основа на представени доказателства от съответните компетентни органи съдът прецени, че страната няма средства за заплащане на адвокатско възнаграждение. Преценката си за това съдът формира, като вземе предвид:
1. доходите на лицето или семейството;
2. имущественото състояние, удостоверено с декларация;
3. семейното положение;
4. здравословното състояние;
5. трудовата заетост;
6. възрастта и
7. други констатирани обстоятелства.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jani_ivo1 » 06 Авг 2011, 14:22

Да точно за това,че имаме брак и заедно отглеждаме детето,това не се ли взема в предвид в съда?
jani_ivo1
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Авг 2011, 14:32

:roll: Отговорено ви е:
доколкото за издръжката на дъщерята на съпруга Ви нямат значение другите две деца, а другото едно дете. Той има само две деца и само на тях дължи издръжка. Едното е бебето, другото е това от първия му брак. Издръжката на Вашето дете от първия брак трябва да се осигури от Вас и бащата на това дете.

Горното е валидно освен ако детето от първия ви брак не е осиновено от сегашния съпруг- ама надали.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jani_ivo1 » 06 Авг 2011, 14:39

Благодаря Ви!Бяхте ми много полезна!
jani_ivo1
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Авг 2011, 19:05

Зависи от къде сте - в едни градове приемат издръжка 130 лева, в други 80 лева.

В София, последното дело за издръжка, което имах, премина без присъствие на ответника (баща).

Призовахме го като лице с неизвестен адрес, той не се появи.

От доклада на социалните и от други данни съдът го осъди на 130 лева издръжка, въпреки, че нямаше доходи.

Тоест, приема се, че всяко трудоспособно лице трябва и може да осигури доход за издръжката на детето.

Друг е въпросът дали ще има имущество да плаща.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот portokal » 06 Авг 2011, 19:52

Юрист съм, независимо, че отговорът ми не Ви хареса. :lol: Ако не знаете - да знаете, че за "детските" на 15-годишното дете не се взима предвид доходът на мъжа Ви - това значи ли, че той и издръжка не дължи? В единия случай имат значение доходите на двамата съпрузи и броят на техните деца, не непременно общи, които се отглеждат при тях, в другия - децата на лицето, което дължи издръжка. Бракът и детските съвсем не правят мъжа Ви "настойник" на Вашата дъщеря.
15-годишно дете е голямо дете с немалки разходи. Да не се правя на Ванга, но аз при тези условия бих предсказала присъждане на издръжка приблизително около стотина лева за него, или не много по-малко. Предполагам, че зависи и от града, както е казал колегата.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот jani_ivo1 » 06 Авг 2011, 19:58

От кога започва да тече срокът за отговор на исковата молба-от датата на разглеждането и или от датата на връчването на съобщението,защото между двете има разстояние от 18дни и длъжни ли сме по тяхно настояване в исковата молба,да представим декларация за СИС?Благодаря предварително за отговора Ви!
jani_ivo1
Нов потребител

Мнениеот portokal » 06 Авг 2011, 20:06

Ми няма как да ви накарат насила, не би трябвало и съдът да ви задължи (поне аз не мисля, че е допустимо да се задължава страна да представи декларация), но и не виждам какво имате да криете.
От връчването на исковата молба тече срокът.

Чисто неправен коментар, че не се сдържах: това е вторият татко, който лично аз виждам да обяснява, че не можел да плаща повече, понеже издържал не само общото дете от втория брак, но и детето на жена си от първия. Похвално е, когато човек се включва добросъвестно в отглеждането на децата на половинката си, но не трябва да забравя и своите.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси