начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Исков развод - насрещен иск

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Исков развод - насрещен иск

Мнениеот mihailovi_2009 » 27 Дек 2011, 14:54

Добър ден .
Обръщам се към Вас , с молба за съвет по бракоразводно дело ( все още не е насрочено , в 1месечния период за отовор на исковата молба сме ) .
Аз съм мъж , на 25 години . Със съпругата ми сме сключили брак преди 3 години и от него имаме 1 дете родено по време на брака . Нямаме имущество придобито по време на брака , което да е обект на делби .
На 15.12.2011 тя подаде срещу мен Искова молба за развод .
За съжаление посочените в нея твърдения са крайно неточни както хронологично , така и фактически , както и доста от посочените събития са извадени от контекста си , поради което губят реалния си доказателствен смисъл.
В исканията си тя изброява че няма претенций към семейно жилище , иска издръжка 120 лв на месец , иска родителските права , няма претенций за определениия ред на свиждане освен през първата година , когато желае това да става в нейно присъствие .
Като свидетели по делото е призовала своя баща ( който е реално отговорен за разтрогване на брака ) и семейна приятелка на родителите й ( която аз не познавам ) .

Аз съм съгласен с искането й за попечителство , семейно жилище , ред на свиждане с детето .
Искам да оспоря вината за достигане до ТНРБ , както и размера на полагаемата издръжка .
Бих искал да Ви запитам какъв е редовният ред за да оспоря основателността и истинността на фактите и обстоятелствата изразени в иска (имам си доказателства и свидетели ) .
Какви документи трябва да подам в съда ?
За отговора на исковата молба ми е ясно че трябва да има такъв но какво точно да съдржа той , и как да предявя иск за неоснователност , или насрещен иск .
Не съм много наясно с правната страна на нещата , но не желая да използвам адвокат или правна помощ от съда , с цел да се спестят пари , с които да бъде закупено нещо от което детето ни има необходимост , тъй като в крайна сметка изхода от едно бракоразводно дело е един : равод :) .
Благодаря Ви предварително за отделеното внимание .
С уважение : С.Михайлов
mihailovi_2009
Нов потребител

Re: Исков развод - насрещен иск

Мнениеот Pause » 28 Дек 2011, 10:29

ДО

...................... районен/окръжен съд

по гр. д. № ............./............. г.

ОТГОВОР НА ИСКОВА МОЛБА

от ............................................................,

представляван от ..............................................,
на длъжност ..................................................., със седалище и адрес на управление: ............................ ................................................................
в качеството на ответник по гр. д. № ............./.......... г. по описа на .................. районен/окръжен/градски съд, ....... състав

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН/ГОСПОЖО СЪДИЯ,

С настоящия отговор, на основание чл. 131 от ГПК, давам следното становище по предявената срещу представлявания от мен ответник искова молба:

1. Относно допустимостта и основателността на иска:
........................................................................ ....................................................................
2. Относно обстоятелствата, на които се основава искът:
От описаните в исковата молба обстоятелства, на които претенциите на ищеца се базират, считаме, че следните обстоятелства не отговарят на действителното положение между страните, а именно: .....................

Възражения срещу иска и обстоятелствата, на които те се основават:
............................................................................................................................................

Доказателства, доказателствени искания и обстоятелства, които ще бъдат установявани чрез тези доказателства:

Писмени доказателства, приложени към отговора:

Към настоящия отговор прилагам следните писмени доказателства, като към всяко от тях са посочени обстоятелствата, които ще се установяват чрез доказателството:

1. ...................................................., от което е видно, че...

2. ...................................................., от което е видно, че...

3. .........................................., от което е видно че...

Доказателствени искания:

- допускане на експертизи;

- допускане на свидетели при режим на призоваване или на довеждане.

Настоящият отговор подавам с препис от него и приложените към същия писмени доказателства, за насрещната страна.

Приложения :
1. ...
2. ...
3. ...

Преписи от отговора и приложенията към него според броя на ищците.

С уважение:........................

(подпис)

И със ,законите в ръка ще ви свърши работа. :D

Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 28 Дек 2011, 10:44

Знам , че неискате да чуете това, но трудно ще се справите без адвокат.Има срокове ,които са фатални за процеса. А ако докажете нейна вина то тя ще плати разноските. Вариантите Ви са два:тя доказва Ваша вина и плащате всичк Вие или вземате адвокат и ако имате основание доказвате нейна вина и тя поема разноските.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот boiko_62 » 28 Дек 2011, 12:14

важно е какви доказателства ще приложите към отговора на молбата и в съдебно заседание
boiko_62
Потребител

Мнениеот Pause » 28 Дек 2011, 12:40

Нямам намерение да ви разубеждавам или склоня да вземете решение волята си е ваша.Все пак ако се консултирате с адвокат ,би ви се променил мирогледа към правосъдието.Едно е да имате право,друго да го получите.Самото написване на отговор на ИМ изисква солидни правни познания.Задайте си въпроса защо трябва да се развеждате огорчен и със съмнения в главата? :wink:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот mihailovi_2009 » 28 Дек 2011, 17:50

Благодаря ви много за отговорите , драги юристи ! За пореден път се убеждавам , че тук има наистина професионалисти , с готовност да помогнат , дори и малко да е , все пак е помощ . Както казахте - закона е нещо доста необятно за един незапознат човек ( в доста случай дори и за запознатите ) . Тъй като не съм 'юрист , но имам някакво ниво на обща култура , реших да изчета един огромен брой от решения на съдилища , публикувани в архивите на сайтовете им , по този проблем , и да вникна в начина по който трябва да се обоснове или докаже едно искане за да бъде уважено ( в пълния си размер или частично ) . Забелязах , че в доста от случаите документално доказаните факти са почти 100 % пътя към успешен изход на делото , докато показанията на свидетели , които не са преки очевидци на конкретни събития , и са пристрастни към някоя от страните по дадена причина , почти не се взимат в предвид , ако не подкрепят в известна степен предложените писмени доказателства .
Скъпи съфорумци , отново пояснявам , че не желая да ползвам платени услуги на юрист ( било то адвокат или консулт ) поради простата причина , че независимо дали ще спечеля или загубя делото , знам че съпругата ми ще трябва при всички положения да покрие разноските на своя адвокат - а да го кажем така - тя няма тази възможност . Така , че все пак съм длъжен да й помогна в този случай , не само поради факта че ще гледа и възпитава нашето дете напред , но и все още не е угаснала онази искра , наречена любов( поне от моя страна ) .
Но ще се опитам да защитя своето право , а ако не успея да спечеля - е поне ще съм опитал .
Отново ви благодаря искрено за отговорите , и ви пожелавам едно приятно и незабравимо изкарване на празниците , и много успехи през 2012 - та .
Ако все пак има и други мнения по въпроса - пишете :)
mihailovi_2009
Нов потребител

Назад към Семейни казуси