начало

ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“ ВКС отказа ново дело на осъдения на доживотен затвор двоен убиец от „Соло“

Смяна на фамилно име след сключен граждански брак

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на фамилно име след сключен граждански брак

Мнениеот elenabr » 29 Дек 2011, 14:20

Здравейте,

през септември тази година сключих граждански брак в Пловдив. Поради множество служебни и лични пътувания в чужбина веднага след сватбата, реших да подходя практично и да сменя фамилията си на по-късен етап, след всички чужбински пребивавания. Чух от някъде, че трябвало да водя дело, така и не разбрах защо, срещу кой и как ... Та въпроса ми е какъв е реда и колко време приблизително трае процедурата. Ще се радвам да споделите опит, благодаря ви много предварително.

Поздрави :D
elenabr
Нов потребител

Re: Смяна на фамилно име след сключен граждански брак

Мнениеот karanedeff » 29 Дек 2011, 15:42

elenabr написа:Чух от някъде, че трябвало да водя дело,
По реда на чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация. Производството е пред районен съд.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот yordanov_hs » 29 Дек 2011, 15:53

Ако сте приела фамилията на съпруга не трябват дела. Отивате в паспортна служба с брачното под ръка и така. Фамилното име след брак е под режима на СК.
yordanov_hs
Младши потребител

Мнениеот elenabr » 29 Дек 2011, 16:08

Благодаря ви за отговорите.
В брачното свидетелство пише, че не приемам фамилията на съпруга ми, т.е. оставам с моминската си фамилия. Нужен ли ми е адвокат, който да ме представя пред районен съд? Каква процедура трябва да се задейства? Извинявам се за въпросите, които някой може да сметне за глупави, но съм доста "боса" в тази област. :oops:
elenabr
Нов потребител

Мнениеот yordanov_hs » 29 Дек 2011, 16:12

В такъв случай колегата, писал преди мен е прав!
yordanov_hs
Младши потребител

Назад към Семейни казуси