начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Иск за бащинство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Иск за бащинство

Мнениеот elivan » 14 Апр 2007, 20:16

Здравейте,

интересува ме отговорът на следният въпрос: Имам син на 6 години, който не е припознат от баща си. Имам ли право да заведа иск за бащинство сега?
Ще бъда много благодарна ако някой ми даде отговор.
elivan
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 14 Апр 2007, 20:25

Семеен кодекс

Чл. 41. Произходът от бащата може да се търси с иск, предявен от детето до изтичане на три години от навършване на пълнолетието, и от майката - в тригодишен срок от раждането на детето. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.
Родителски права при установяване на произход по исков ред

Вие очевидно сте закъснели и срока във Ваша полза е преклудиран.За детето Ви все още има правна възможност.Вижте в тази насока едно решение на ВКС :

Решение № 377 от 1996 г., 5-членен с-в
Информационен бюлетин, издание на ВАдвС, бр. 9/96 г.

чл. 41 СК
Чл. 41 СК предвижда два самостоятелни положителни иска за бащинство. Първият е иск на майката, която има собствен морален и материален интерес да обезпечи на детето си истинския граждански статут. Вторият е иск на самото дете, който то може да предяви до изтичане на три години от навършване на пълнолетието си. Но този втори иск може да бъде предявен, когато детето е малолетно, от майката в качеството й на законен представител на детето. Тогава страна по делото е самото дете, макар иска да е предявен от майката. Поради това с влизане в сила решението по този иск спорът относно произхода от бащата се преклудира, поради силата на пресъдено нещо и при навършване на пълнолетие детето не може да предяви такъв иск.
------------------------
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот elivan » 14 Апр 2007, 21:00

Благодаря много за отговора ....
elivan
Нов потребител

Назад към Семейни казуси