начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

пак за наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пак за наследство

Мнениеот dageko » 23 Окт 2008, 09:16

Здравейте! Опитвам се да намеря отговор на следния въпрос: Дядо ми е починал през 1947 г.и е оставил като наследници съпруга (баба ми), две дъщери и син. При съставянето на емлячните регистри през 1949 г.записали нивите на името на синът му като глава на семейството и той ги внася в ТКЗС като единствен собственик. Баба ми почива през 1954 г. При възстановяването на земеделските земи сестрите му (майка ми и леля) си потърсиха правото като наследници на имота на дядо ми и по съдебен път въпроса беше уреден, като всеки получи по 1/3 от нивите. Въпреки решението на съда, вуйчо ни отказа да направим доброволна делба и до сега нивите не са поделени и само по констативният нотариален акт нивите се водят на тримата наследници на дядо ни.
Междувременно и тримата починаха. Останахме като наследници ние – децата на сестрите и съпругата и синовете на вуйчо ни. За да не водим съдебни делби, решихме да продадем имота като поканихме и наследниците на вуйчо ни, но се оказа, че те са направили отказ от наследството на баща си, вписан в районния съд и така наследник остава майка им. Въпросът ми е – какъв е нейният дял, след като това е наследство от свекъра и ?
dageko
Нов потребител

Re: пак за наследство

Мнениеот portokal » 23 Окт 2008, 09:29

Има мнение, според което в този случай съпругът получава цялото наследство, защото в закона пише, че отказът уголемява дяловете на останалите наследници.
Но всъщност в случаите, когато останалият наследник е съпруг (а се отказват децата, родителите и т.н.), това не е така. Това, че отказът уголемява дяловете, се разбира в смисъл, че все едно отказалия се наследник от самото начало го е нямало и наследството се разпределя между "наличните" след отказа наследници по общите правила. Мисля, че конкретно за отказ на децата имаше и решение на Върховния съд в този смисъл.
Няма значение, че наследството е от свекъра, щом е било наследено първо от сина му. Има значение само, че са се отказали всички деца на вуйчото.
Накратко, в този случай все едно няма деца, а делът на вуйната е 2/3 от наследството на вуйчото (приемаме, че бракът им е продължил над 10 години), като останалата една трета се дели между вас. 1/6 е за децата на майка Ви и 1/6 - за децата на лелята.
Тези дроби са върху наследството на вуйчото, т.е. върху една трета от земята, не върху цялата земя. ;-)
Но предполагам, че се задава още по-голям спор, защото за да се откажат от наследството, децата вероятно са били посъветвани от някой привърженик на другото мнение - че техният отказ уголемява дела само на майка им.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси