начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Представител на изчезнало лице

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Представител на изчезнало лице

Мнениеот hidden » 16 Юли 2009, 23:16

Съгласно чл. 8 ЗЛС "Когато някой изчезне и няма сведения за него, районният съд по молба на заинтересуваните или по искане на прокурора назначава лице, което да го представлява, да извършва всякакви действия на управление и да взема всички други мерки за запазване на неговите интереси."

Производството е охранително, по ГПК, но има ли някаква практика по въпроса, в смисъл дали ако отсъстващият има съпруг, дали се назначава по принцип съпругът за представител? Има ли някакъв срок, в който съдът следва да назначи представител, след като е обявил отсъствието на лицето? И какъв е характерът на това представителство - според мен не е нито законово, нито договорно...
Ще бъда благодарен, ако някой сподели личен опит, защото досега не съм се сблъсквал с подобна процедура.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: Представител на изчезнало лице

Мнениеот galina1983 » 17 Юли 2009, 09:43

Здрасти ,при мен е почти същото.Заведох бракоразводно дело и след като не откриват съпругът ми на адреса му (той е в чужбина)съда му назначава особен представител за който аз трябва да платя 500лв .Незнам какво да правя
galina1983
Нов потребител

Назад към Семейни казуси