начало

САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване САК алармира за риск от репресии: Опасен прецедент – с бюджета данъчните получават спецотряд за претърсване

Колко струва един Софийски съдия?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко струва един Софийски съдия?

Мнениеот tralanda » 14 Апр 2011, 00:13

Не мога да повярвам, че това се случва в 21 век - съдията на разводното ми дело е купен и то си личи от километри! Просто не е възможно да даде на мъжа всичко което той пожела и да отхвърли всичко, което аз пожелах. На всичкото отгоре ме разведоха тихо-мълком без дори да присъствам и съдийката в последствие не допусна медицинското ми, нито свидетелите ми...И за детето постанови 100лв. издръжка при положение че бащата получава твърдо 150000лв. годишна заплата - никой на него не му иска да доказва доходи , акавото той си казал това приели без съмнения - ега си и системата в българииката ни - ще падна от коня....направо ме хвърлиха в оркестъра с това изпълнение..Абе, хора, как се живее тук в тая държава?
За първи път се сблъсквам със съдебната система в страната ни и съм меко казано шашната от небивалиците. Имам чувството, че е някакъв театър на живо...
Иска ми се да изпростея до степен че да псувам всички наред - каква е тази Бг система бе хора - жените да са наказани до пълно побъркване! Хем деца ще раждаш, хем ще ги гледаш, хем ще ги възпитаваш, хем и пари няма да получаваш (даже и да има възможности отсрешния да плаща издръжка)...А татито само права има, задължения няма, може и нищо да не плаща, ако желае...тук в БГ.
Леле, имам чувството че днес ме върнаха в средновековието....толкова съм потресена, че и мисълта не ми върви...
Имам ли поне право в тая загубена държава да поискам смяна на съдията и да обжалвам (да се надявам, че другия съдия няма да е купен)...Питам тук щото ме гони вече параноя и ме е страх да питам адвокатката ми (може и тя да е купена - в протокола от делото е отразено, че само тук там е казала по някоя дума в моя "защита" - на практика съм била и без защита май)...
tralanda
Нов потребител

Re: Колко струва един Софийски съдия?

Мнениеот sarbijanac » 14 Апр 2011, 01:14

Сега...първо се успокойте.След това,ако нямате ангажиран адвокат потърсете .В София работят около 5 000 колеги,избор голям.Ако не за делото,поне за една обикновенна правна консултация.необходима Ви е.

А за съдебната система ....по добре да си премълча :!:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот portokal » 14 Апр 2011, 09:31

Кажи конкретно какъв е проблемът, защото само с емоции обикновено не е убедително. :oops: Сериозно говоря - ако обясниш какво и как точно е станало, може и да ти дадем мнение и съвет. Макар да не вярвам да са купени едновременно съдията и твоят адвокат (щото е трудно и скъпо ;)), по-скоро предполагам, че очакванията ти са били завишени. Явно не е доказан такъв доход на бащата, какъвто казваш, че има - ако искаш, обясни защо не са ти допуснати доказателствата, изобщо какво е станало.
Да обжалваш, имаш право, но срокът не е много дълъг и тече от връчването на решението (там си пише).
Що, бе, Сръбски, кажи си да чуем. ;)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sogio » 14 Апр 2011, 09:59

portokal написа: Явно не е доказан такъв доход на бащата, какъвто казваш, че има - ако искаш, обясни защо не са ти допуснати доказателствата, изобщо какво е станало.

Тя жената си е казала
tralanda написа:.И за детето постанови 100лв. издръжка при положение че бащата получава твърдо 150000лв. годишна заплата - никой на него не му иска да доказва доходи , акавото той си казал това приели без съмнения -

Няма кой да му иска доказателства за доходите освен Вие, респ. Вашата адвокатка. Ако сте си наели калпав адвокат, си носите последиците от това, не обвинявайте съда. Доказатествената тежест да установите възможностите на бащата да плаща издръжка е изцяло Ваша и ако съда започне сам да събира доказателства, то рискува насрещната страна (в случая съпруга Ви) да го обвини в това, което Вие обвинявате съдията по делото Ви.
Така че tralanda не бързайте да правите изводи за неща, които не са Ви ясни.

portokal написа: Да обжалваш, имаш право, но срокът не е много дълъг и тече от връчването на решението (там си пише).

И да обжалва какво, ако не е ангажирала вече доказателства, възможността й да направи това е преклудирана, освен ако разбира се не се касае за нови такива. Съмнявам се РС да е направил неправилни изводи въз основа на вече събрания доказателствен материал. Все пак бракоразводните дела не са с кой знае каква фактическа и правна сложност.
sogio
Потребител

Мнениеот kralsk » 14 Апр 2011, 10:53

Ето, и в този пост става дума за детска издръжка. Писах в предишния и не мога да не се вкюча и тук по този въпрос.
Стига толкова мълчание и претърпяване на унижения! Много се ядосвам като чуя за 50, 100, 150 лева издръжка на дете. Още повече, ако другия родител прави добри пари.
В предишния пост за издръжка дадох малко инфо как в Америка се определя издръжката. И, sogio, там не ти я търси адвокат или друг, а самия съд! Ти не можеш да идеш на развод, в който има малолетно дете и да не попълниш формулярите за твоите доходи/разходи (другия си ги попълва за него си - задължително). Тези документи са едни от най-важните за разводното дело и се нотариално заверяват.
Не мислиш ли, че няма логика да има в закона на ГПК плащане на детска издръжка, а да няма въведено какви доходи/разходи имаш и има другата страна? И тук съм много съгласна с дамата от поста, че държавата в пълен цирк или както тя го нарича театър - присъжда й 100 цели лева на месец от заплата на бащата (чакай да сметна) 12,500 лева на месец?. Ама много са й присъдили! Требвало е да е 50 лева. Ей, българи, държавата ще си седи абсурдна щото всеки си мълчи.
sarbijanac, защо ще си премълчиш за съдебната система? Ама стига сте мълчели. То с мълчание нещата няма да се оправят.
И някой от вас може ли тук да ми каже колко досега с Новия завет/закон на ГПК от 2009 сте чули най-високо платената издръжка на дете да се е случила? Има ли такава като 1000 или 2000 лева? Защото, ако се докаже че въпросния от този пост баща получава 150,000 лева заплата на година или 12,500/месец. Я ми къжете какъв според вас трябва да е размера на издръжката на детето му?
Просто ми е интересно - не се заяждам.
kralsk
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Апр 2011, 11:21

Я ми къжете какъв според вас трябва да е размера на издръжката на детето му?

Колкото е нужно, за да покрие неговите разходи.
Останалото е ...... извън закона. Практиката( житейска и съдебна) е безспорна в това.

И горе малко смесвате системите- издръжка на родителят, комуто са предоставени правата не е задължителна( за разлика от тази за детето)- дава се за срок от 3г. не повече, и ако се поиска!( ама никой не ще да иска), при това ако разводът е по вина на другия родител... много факти са относими- не е въпрос на хрумка.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kralsk » 14 Апр 2011, 11:34

poli_g написа:
Я ми къжете какъв според вас трябва да е размера на издръжката на детето му?

Колкото е нужно, за да покрие неговите разходи.
Останалото е ...... извън закона. Практиката( житейска и съдебна) е безспорна в това.

И горе малко смесвате системите- издръжка на родителят, комуто са предоставени правата не е задължителна( за разлика от тази за детето)- дава се за срок от 3г. не повече, и ако се поиска!( ама никой не ще да иска), при това ако разводът е по вина на другия родител... много факти са относими- не е въпрос на хрумка.

Не ги смесвам - мога да сложа тук един формуляр, който наскоро попълних, за да ви покажа за САЩ как се определя издръжката.
А иначе как и кой ще определи колко е нужно, за да покрие неговите разходи? Не е ли малко комуняшка теория това - всички под един знаменател!? Ти не можеш да имаш повече отколкото аз имам - така ли да ги разбираме нещата?
В ГПК-то няма макс издръжка, което остава отворена вратица за манипулации.
Ако допуснем, че бащата прави 12,500/месец няма ли да се вземе % от заплатата му или ще опираме до комунистическите разбирания от миналия век?
kralsk
Младши потребител

Мнениеот 778899 » 14 Апр 2011, 11:55

трудно е да се говори по дело, което никой от нас тук не познава...

но, ДА, можете, и сте длъжна, да обжалвате първоинстанционното съдебно решение. внимавайте със сроковете, в които може да го направите. веднъж изтекли-връщане назад няма. ако имате съмнение за колегата, която ви е представлявала /понеже, напоследък се плаша от това, което виждам сред колегите.../няма да изпадам в подробности//-сменете адвоката. много е възможно колегата да се уведоми за решението, срокът ви за обжалване да изтече и...край!

с една дума - веднага потърсете друг колега! може и да е възможно да се обърнат нещата, а може и да не е....

желая ви успех!
И точно, когато мислиш, че знаеш отговорите... Животът променя въпросите!
Аватар
778899
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Апр 2011, 12:53

Естествено е да сте ядосана, но твърде възможно е да е пропуснал колегата да представи доказателства за доходите на съпруга Ви, а може и да не се е снабдил навреме с тях. В такъв случай съдията не може да гадае какви приходи годишно има той, нали така!? И е определил издръжката съобразно обичайната в такива случаи практика. Както Ви е писала колегата преди мен, потърсете незабавно колега за обжалване или най - малкото за консултация, поне да сте наясно с нещата.
П.П. А пък тия разсъждения за купуване на тоя, оня, са много удобни за доста клиенти, когато не са доволни от това или онова.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 14 Апр 2011, 13:09

Колега адвокат е нямало.Айде изпуснал да докаже размер на издръжката ,ама да е изпуснал и да осигури свидетели , че да се налага майката да ги кара в някое си съдебно заседание....Няма такъв филм.Твърдо. Или твърдата годишна заплата :mrgreen: от 150 000 лв. на таткото съществува само в сънищата на мамата. :D :D
Според мен поредната самоука правница , се е напънала и е родила...... :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 14 Апр 2011, 13:51

REVOLUTION написа:Айде изпуснал да докаже размер на издръжката

В смисъл ?
И защо да е чудно -100 лв издръжка при 150 000 лв годишни доходи на бащата ?!
Ако съдът е приел, че детето се нуждае от месечна издръжка с оглед възрастта и потребностите му от примерно 1 100 лв месечно и че задължените лица са двамата родители-бащата с доход 150 000 лв. годишно, а майката с доходи 1 500 000 лв. годишно (нещо което е пропуснато в пост-а), мисля че съдът се е сравил добре с цифрите. :D

REVOLUTION написа:Според мен поредната самоука правница , се е напънала и е родила...... :D
То такива има и вписани по ЗА.

А иначе сериозно, наистина издръжка от 100 лв е някак твърде символична за дете, независимо от възрастта му. А за събиране на доказателствата-навремето, когато се касаеше за интересите на детето, много ярко и единствено опрадано според мен се натъртваше на служебното начало в гражданския процес.

За това и съм солидарен с мнението на kralsk изцяло.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот sogio » 14 Апр 2011, 14:34

kralsk написа: Не ги смесвам - мога да сложа тук един формуляр, който наскоро попълних, за да ви покажа за САЩ как се определя издръжката.
А иначе как и кой ще определи колко е нужно, за да покрие неговите разходи? Не е ли малко комуняшка теория това - всички под един знаменател!? Ти не можеш да имаш повече отколкото аз имам - така ли да ги разбираме нещата?
В ГПК-то няма макс издръжка, което остава отворена вратица за манипулации.
Ако допуснем, че бащата прави 12,500/месец няма ли да се вземе % от заплатата му или ще опираме до комунистическите разбирания от миналия век?

Очевидно kralsk не сте юрист, защото доста бъркате нещата.
Като говорите за това как се присъжда издръжка в САЩ отидете пред парламента и там излагайте исканията си. Съдът само прилага законите, а не ги приема.
Освен това издръжките не са във висок размер, защото никой не се осигурява, респ. не декларира истинските си доходи. Допускам, че и в случая може да е така - бащата да се осигурява на 1000 лв., а в същност да получава много повече. Това обаче няма как да го знае съда и единствено твърденията на насрещната страна не са достатъчни, за да се мотивира решение, в което да се отчетат тази доходи.
sogio
Потребител

Мнениеот donna » 14 Апр 2011, 14:37

В един процес винаги има доволни и недоволни , при един развод спечелил няма /както искате така ме разбираите/, голяма уста отворихте ,аз не разбрах кои ищец , кои ответник ,кои кви доказателства са приложили и към развод по взаимно ли сте преминали .. . САЩ има друга правна система тук е друга .Ако от към доказателства вс е ОК по отношение изискванията на ГПК , обжалваите /при исково производство /, ако ли не просто нека това решение влезе в сила ,ако разбира се развода не е по взаимно и пуснете ново дело за издръжка .
Някога един съд ме изпрати да прилагам БГ закона у Румъния , сега вие ще прилагате законите на САЩ тука .
donna
Старши потребител

Мнениеот Melly » 14 Апр 2011, 15:01

Пишещата нещо се е объркала. Чакай да я светна - издръжка на малолетно лице се дължи от ДВАМАТА родители. Така че, определения размер от 100 лв/месечно за бащата представлява 1/2 от целия размер. Останалото е емоция, чиито последици са породени от ЗЛЕ воден процес.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 14 Апр 2011, 15:06

Значи да обобщим: Софийският съдия гледал делото на госпожата е купен, защото е приложил българският закон, а не този на САЩ :shock: - е-б-а-с-и мамата ... На туй отгоре съдията не е съобразил доказателства, които явно ги нямало по делото /доколкото разбирам от разказа .../.
Дам, някои хора наистина не знаят защо живеят - господи, прибери си версиите ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот vassilev » 14 Апр 2011, 15:07

Melly написа: Така че, определения размер от 100 лв/месечно за бащата представлява 1/2 от целия размер.

Може и 1/10 да е, а може и 3/4. Зависи ...
vassilev
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Апр 2011, 15:16

vassilev написа:
Melly написа: Така че, определения размер от 100 лв/месечно за бащата представлява 1/2 от целия размер.

Може и 1/10 да е, а може и 3/4. Зависи ...

И ти си прав, но дотук нямаме знание за мотивите и диспозитива на Решението и по тази причина презумираме "фифти-фифти". :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vassilev » 14 Апр 2011, 15:34

е така-да.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот vasilmarinov » 15 Апр 2011, 23:50

Издръжката е право на детето, което не е участвало в делото и за това би следвало да се допуснат доказателства и пред втората инстанция. От това, че майката е водила зле делото пред районния съд детето не бива да страда.
Именно пълната липса на доказателства сочи, че обвиняемият е опасен и коварен престъпник, който много добре прикрива следите си, поради което заслужава най-тежко наказание!
vasilmarinov
Младши потребител

Мнениеот rusema » 16 Апр 2011, 01:56

РАЗМЕРЪТ НА ИЗДРЪЖКАТА Е ВЪПРОС НА ДОКАЗВАНЕ, КОГАТО СЕ ОПРЕДЕЛЯ ПРИ РАЗВОД, ЗАЩОТО
съгласно чл. 59, ал. 5 “размерът на издръжката трябва да осигури условията на живот на детето, които е имало преди развода, освен ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител”
КОГАТО ВИЕ НЕ ДОКАЖЕТЕ “УСЛОВИЯТА НА ЖИВОТ НА ДЕТЕТО, КОИТО Е ИМАЛО ПРЕДИ РАЗВОДА” – /В ТЯХНОТО ПАРИЧНО ИЗРАЖЕНИЕ/, СЪДЪТ ПРАВОРАЗДАВА ЕДИНСТВЕНО ПО ПРАВИЛАТА НА ЧЛ. 142 И СЛЕДВАЩИТЕ ОТ СК.

ЗАТОВА- ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ, А СИ ТЪРСЕТЕ АДВОКАТИ, КОИТО ДА ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА И ИНТЕРЕСИТЕ ВИ - ТАКИВА, КАКВИТО СТЕ ГИ ИСКАЛИ И ДОВЕРИЛИ, И ОБЯСНИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНО - КОГАТО МУ Е БИЛО ВРЕМЕТО.....
rusema
Младши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси