начало

Парламентът направи втора стъпка към прекратяване на избора на Сарафов за главен прокурор Парламентът направи втора стъпка към прекратяване на избора на Сарафов за главен прокурор

Наследствени дялове

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследствени дялове

Мнениеот nakusta » 03 Авг 2011, 21:27

Здравейте! Моля да ми помогнете със съвети за следната ситуация: Свекърва ми имаше жилище което се водеше само на нейно име.След смъртта си тя остави съпруг и двама синове.Въпросът ми е дали децата имат равни наследствени дялове със съпругът?
nakusta
Нов потребител

Re: Наследствени дялове

Мнениеот REVOLUTION » 03 Авг 2011, 21:42

Ако имота е бил лична индивидуална собственост на наследодателката то съпруга и децата имат равна част.
Ако имота е бил СИО , то тя се прекратява със смъртта на съпруга и преживелия съпруг си получава 1/2 идеална част от имота , която си е негова собственост , а останалата 1/2 се дели пак по равно между него и децата.
Дали имота е СИО не мога да кажа липсва информация , това обаче че имота се е водил само на името на наследодателката нищо не означава.Може да е СИО , може да не е.
Консултирайте се с адвокат като носите документа за собственост.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nakusta » 03 Авг 2011, 21:52

Много Ви благодаря, REVOLUTION.Изключително ми помогнахте.Те са имали над 20 години брак,но този апартамент е придобит преди 2 год.и се водеше само на нейно име.

Отново Ви благодаря!
nakusta
Нов потребител

Мнениеот portokal » 03 Авг 2011, 22:05

Това, което всъщност Ви каза Революцията, но ми се струва, че не го разбрахте, е, че не е от значение само на чие име е придобит, но и КАК е придобит. Ако свекито го е придобила по време на брака възмездно (покупка, договор за издръжка и гледане, замяна и пр.), макар и на свое име, имотът е бил общ на двамата съпрузи.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот nakusta » 03 Авг 2011, 22:09

Благодаря,разбрах.Значи е сио,не е по наследство или дарение.Благодаря за бързата помощ,и извинете за нескопосаните ми въпроси.
nakusta
Нов потребител

Назад към Семейни казуси