начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Удостоверение за наследници

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Удостоверение за наследници

Мнениеот rosica_ilieva » 11 Дек 2012, 09:54

Здравейте!Искам да ви разкажа и за своя проблем,с надеждата да се разреши.На 01.01.12г почина брат ми,жител на с Стражец община Разград.Единствения му син и наследник,брат ми е разведен от дълги години,направи отказ от наследството при РРС под номер 2 от 01.03.12г.Следващия по ред наследник,баща ни,също направи отказ под номер 11от 18.06.12г при РРС.Следващия по ред наследник съм аз и приех наследството с мълчаливо съгласие-не съм го заявила в общината,но според закона е прието-грижа се за къщата,започнах да връщам някои от дълговете на брат ми.Но когато отидох в съвета на с Стражец Разградско за удостоверение за наследници,въпреки двете удостоверения за отказ,които представих,ми отговориха-писмено при това,че не могат да ми издадат искания документ,тъй като единственния законен наследник е синът му!Въпроса ми е :Защо някой,отказал се по законния ред от наследство ,продължават да го смятат за наследник и какво би следвало да направя аз ,за да се снабдя с необходимия ми документ?
rosica_ilieva
Нов потребител

Re: Удостоверение за наследници

Мнениеот nk7702n » 11 Дек 2012, 22:43

rosica_ilieva написа:Здравейте!Искам да ви разкажа и за своя проблем,с надеждата да се разреши.На 01.01.12г почина брат ми,жител на с Стражец община Разград.Единствения му син и наследник,брат ми е разведен от дълги години,направи отказ от наследството при РРС под номер 2 от 01.03.12г.Следващия по ред наследник,баща ни,също направи отказ под номер 11от 18.06.12г при РРС.Следващия по ред наследник съм аз и приех наследството с мълчаливо съгласие-не съм го заявила в общината,но според закона е прието-грижа се за къщата,започнах да връщам някои от дълговете на брат ми.Но когато отидох в съвета на с Стражец Разградско за удостоверение за наследници,въпреки двете удостоверения за отказ,които представих,ми отговориха-писмено при това,че не могат да ми издадат искания документ,тъй като единственния законен наследник е синът му!Въпроса ми е :Защо някой,отказал се по законния ред от наследство ,продължават да го смятат за наследник и какво би следвало да направя аз ,за да се снабдя с необходимия ми документ?

Ако не можете да се справите с проблема, защото имате право да се възмущавате от некомпетенстността и всезнайковщината на някои от общинските служители, че сте с правото си да искате издаване на УН, явно ще се наложи да упълномощите някого да им ги обясни тези неща по - убедително. Явно, няма друг начин.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот namakak » 12 Дек 2012, 15:53

Здравейте!Не се притеснявайте,племенникът ви винаги ще остане в документите за наследници на брат ви. Защото това е неговата история по документи,защото така е редно.Защото той не е е отказал да фигурира като такъв,а се отказва от наследство.Наследник и наследство са два различни предмета.Племенникът ви не е осиновен от други хора,за да не фигурира като наследник в удостоверението.
Мисля че се притеснявате относно имота.Отивате в нотариуса и заявявате че искате нов нотариален акт възоснова на новите документи,които ще предоставите.Ноториуса ще ви поиска освен отказите и на двамата,удостоверения за родство на вас с починалия и баща ви.Че вие сте брат и сестра ,и че баща ви ви е баща,удостоверението за наследник на брат ви също.Възможно е и погасителните да добавите.Направете констултация с адвокат и един път си решете проблема,макар че и така няма от какво да се притеснявате.Винаги имайте копие от всеки документ и разплащане,за всеки случай,да не бъдат откраднати или унищожени случайно.Най-добре веднага при адвокат.Така ще се впише имота на ваше име в агенцията по вписванията по район.
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот rosica_ilieva » 12 Дек 2012, 20:42

Притеснява ме не това,че го вписват/защото пишат и отказа/,а това,че ми отказват издаването на удостоверение за наследници на мене ,а него го водят като единствен законен наследник.
rosica_ilieva
Нов потребител

Мнениеот portokal » 12 Дек 2012, 21:20

Хм, струва ми се редно да отбележат, че има син и баща, които са се отказали, и след това да посочат сестрата. Близко е до акъла. Не ми се търси уредбата, а да си призная, практически не съм се сблъсквала с проблема. Но няма как да е иначе. Във всеки случай вие след двата отказа сте наследник и няма как да не Ви впишат.
Обжалвайте отказа пред административния съд - струва ми се, че това е редът. Няма друг ред за снабдяване с удостоверение, а интерес имате, понеже удостоверение си трябва на всеки наследник. Но говорете най-добре с адвокат.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 12 Дек 2012, 23:54

Обжалването на отказа също е решение, стига да не бърза постващият да се снабди с документа.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот portokal » 13 Дек 2012, 09:18

Доколкото знам, само призованите към наследяване се вписват. Поне такова ми е впечатлението от всички удостоверения, които съм виждала. ;) И едно удостоверение се отнася до наследството на един наследодател, не и до това на неговите вече починали наследници, тоест въпросът какво и на кого е оставил самият наследник сам по себе си не е предмет на това удостоверение.
Не ми се търси наредбата сега, но после, ако имам време и ако не се включи друг, ще дам линк.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот rosica_ilieva » 14 Дек 2012, 23:49

От сърце благодаря за съветите.Надявам се да ми бъдат полезни.
rosica_ilieva
Нов потребител

Назад към Семейни казуси