начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Моля за съвет!

Казуси за недвижими имоти

Моля за съвет!

Мнениеот desilavaiv » 26 Апр 2006, 17:45

Здравейте! Репортер съм и имам въпроси относно едно дело. Описвам ситуацията на кратко. Лице "Х" дарява имот на семейство срещу гледане. Семейството полага грижи за лицето в продължение на една година, след което бабата изчезва. След месец завежда гражданско дело срещу семейството като твърди, че са се опитали да я убият, за да вземат апартамента. Бабата не се явява в съда, но се появява свидетел в нейна полза. Има подозрения, че въпросният свидетел се занимава с гледане на възрастни хора срещу преписване на имоти от 1981г. досега. Името на свидетеля фигурира в многократни имуществени сделки, като продавач, купувач, заменител, прехвърлител и суперфициант. Повечето сделки са реализирани в период до няколко месеца, максимум година. Имам няколко въпроса, на които се надявам някой да ми отговори :D
Възможно ли е при изповядване на сделките да не е заплатен данъка за придобиване на имуществото? Има ли закон, който да ограничава сключването на такива сделки в кратки срокове? Тъй като няма подадени жалби срещу "лицето-свидетел" по какъв начин може да се разбере дали има евентуални злоупотреби?
Благодаря за вниманието!
desilavaiv
Нов потребител

Мнениеот nikilex » 26 Апр 2006, 18:26

Възможно ли е при изповядване на сделките да не е заплатен данъка за придобиване на имуществото? Има ли закон, който да ограничава сключването на такива сделки в кратки срокове? Тъй като няма подадени жалби срещу "лицето-свидетел" по какъв начин може да се разбере дали има евентуални злоупотреби?

1. Утвърдена практика в последните години е 2 % в/у стойноста на имота за общински данък, да се събират от самия нотариус при изповядване на сделката.
2. Няма ограничения за броя на сделките във времето - едно и също лице има право да сключва всеки божи ден неограничен брой сделки. Друг е въпроса, че в рамките на 3 /три/ календарни години, физическо лице, което е купило и сътв. продало недв. имот, който не му се явява основно и единсвено жилище, дължи данък общ доход за горницата /разликата м/у покупната и продажната цена/ по смисъла на ЗОДФЛ.
3. Относно "свидетеля" - проверете по ЕГН-то му в Агенцията по вписванията през него дали са реализирани сделки... а обвинение за опит за убийство си е сериозно престъпление и съответно в случай че не се докаже, набеденото семейство да вземе да уведоми освен вас журналистите, така и компетентните власти в лицето на дежурния прокурор примерно. При основателни данни за лъжесвидетелстване /носи се наказателна отговорност до 5 г. лишаване от свобода/, може да се поиска от гражданския съдебен състав следващото заседание да се проведе с участието на представител на съответната прокуратура...
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Назад към Имотни казуси