начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Какво ще ме посъветвате?

Казуси за недвижими имоти

Какво ще ме посъветвате?

Мнениеот juri » 08 Авг 2006, 12:21

Този път постингът ми е сериозен.
Казусът е смедния:
След развод по взаимно съгласие семейното жилище - апартамент - остава неподелено и е предоставено на родител Х, който упражнява и родителските права по отношение на непълнолетното дете.
В момента другият родител У иска апартамента за себе си, като има докуметн, който доказва, че апартаментът е купен с пари на баща му и в нот. акт родителят У фигурира като приобретател на апартамента.
Може ли да се твърди трансформация на лично имущество - дарени от бащата пари, с които е купен апартамента? Какъв би трябвало да е предявения иск и следва ли въобще да се квалифицира юридически от ищеца - родителя У? Вариантите за последното са:
- делба, но У твърди, че въобще няма съсобственост.
- 108 ЗС, но пък няма владение (държане) без правно основание(родителят Х владее имота на осн 107 СК - детето все още не е навършило пълнолетие).
- 97 ГПК (Установителен иск) за собственост - на мен това ми се струва най-добрата идея.
juri
Потребител

Мнениеот skalata_tsak » 08 Авг 2006, 13:31

образувате делбено производство и предявяте някаква трансформация или чл.21,ал.1 СК или чл.21, ал.2 СК, като трябва по убедителен начин да я докажете, а това има или няма такава ще каже съда. Всеки може да твърди каквото си иска, друг е въпроса как ще го докаже.

Чия собственост е жилището, във връзка с упражняването на родителските права, няма нищо общо с казуса. Може да се присъди семейно жилище, собственост на близки на единия съпруг - чл.107, ал.4 СК.
skalata_tsak
Младши потребител

Мнениеот ekostova » 08 Авг 2006, 13:42

Мисля, че искът Ви трябва да е за делба и по чл. 28,ал. 3 СК да искате по-голям дял - срокът е 1-годишен от развода. Може да се окаже, че съппругата няма нищо. Пишете в ИМ така: имотът е придобит по време на брака, а не: съсобственици сме. Кой го ползва няма значение. после собственикът ще се оправя.
ekostova
Потребител

Мнениеот oho_boho » 08 Авг 2006, 14:00

Конститутивни искове са недопустими в делбеното производство за съвместно разглеждане, ekostova. А този, за определяне на по-голям дял, е конститутивен. Виж, за трансформация - може! :D
oho_boho
Потребител

Мнениеот skalata_tsak » 08 Авг 2006, 14:48

oho_boho написа:Конститутивни искове са недопустими в делбеното производство за съвместно разглеждане, ekostova. А този, за определяне на по-голям дял, е конститутивен. Виж, за трансформация - може! :D

Напълно сте прав!
skalata_tsak
Младши потребител

Мнениеот juri » 08 Авг 2006, 17:11

Благодаря на всички за дадените съвети!
С иск по чл. 28, ал. 3 СК няма да стане - забравих да спомена, но са изтекли около 2 години и половина от прекратяването на брака.
Идеята на екостова за "Пишете в ИМ така: имотът е придобит по време на брака, а не: съсобственици сме." ми харесва и то много! Съдът да квалифицира спора.
Но все пак мисля, че искът няма да е за делба. (РАЗБИРА СЕ, ТОВА Е ЧИСТО ТЕОРИТИЧЕН ВЪПРОС). Смятам, че искът ще е установителен. Иск за делба може да има само когато има съсобственост. Тук ищецът ще твърди, че съсобственост липсва, т.к. става въпрос за трансформация.
В този вариант ИМ ще изглежда най-общо така:
"Уважаеми съдии,
През време на брака си с Х придобих следния недвижим имот.... Имотът е придобит със средства, дарени ми от родителите ми.
Предвид горното, моля да установите по отношение на отв Х, че собствеността върху имота е изцяло лично моя, т.к. се касае за преобразуване на лично имущество (чл. 21 във вка с чл. 20 СК)"

Какво ще кажете? Иначе как да го направя (във варианта с делбата)? Какъв петитум да пиша? Имайте предвид, че това е единственото останало неподелено след развода имущество.
juri
Потребител

Назад към Имотни казуси