начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Въпрос за дължими такси

Казуси за недвижими имоти

Въпрос за дължими такси

Мнениеот teddyme » 28 Юли 2006, 18:49

Здравейте!
Имам следния въпрос: Родителите на приятеля ми искат да му прехвърлят апартамента си. Или с дарение или с договор за покупко-продажба. От кого се дължат таксите и данъците при покупко-продажба, от продавача или купувача? Бащата на приятеля ми е инвалид, с 90% инвалидност, ползва ли някакви облекчения при това положение?
Благодаря Ви!
teddyme
Младши потребител

Мнениеот michoni » 29 Юли 2006, 10:39

По принцип всички такси по прехвърлянето се заплащат от купувача, а физическото състояние на която и да е от страните няма значение.
michoni
Потребител

Мнениеот kasiopeq » 09 Авг 2006, 17:53

Съгласно чл. 186 от Закона за задълженията и договорите разноските за договора и другите разходи във връзка с прехвърляне на собствеността са за сметка на купувача освен при продажбата на недвижими имоти, при които разноските се заплащат от страните по равно. Договорната свобода позволява на страните да уговорят и друго. Инвалидите не ползват в случая никакви облекчения.
kasiopeq
Нов потребител

Мнениеот protekta » 10 Авг 2006, 21:38

kasiopeq написа:Съгласно чл. 186 от Закона за задълженията и договорите разноските за договора и другите разходи във връзка с прехвърляне на собствеността са за сметка на купувача освен при продажбата на недвижими имоти, при които разноските се заплащат от страните по равно. Договорната свобода позволява на страните да уговорят и друго. Инвалидите не ползват в случая никакви облекчения.

Остава да си отговорим и на въпроса дали данъкът при придобиване на имущество по дарение или по възмезден начин /справка - ЗМДТ/ може да се причисли просто така към "разноските по договора и другите разходи..."
protekta
Потребител

Назад към Имотни казуси