начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

продажба на имущество на поставен под пълно запрещение

Казуси за недвижими имоти

продажба на имущество на поставен под пълно запрещение

Мнениеот denar » 12 Окт 2006, 09:40

Имам удостоверение на РС(поставено с определение по ч.г.д.) по моето местожителство(аз съм настойник на сестра си,която е поставена под пълно запрещение)да продам недвижимо нейно имущество и да и внеса парите по банкова сметка.Аз и сестра ми сме с различно местожителство.Нотариуса отказва засега да изповяда сделката с мотив чл.73 от Семейният кодекс(който според мен може да се тълкува различно)тъй като съдът разрешил продажбата е по моето местожителство,а според нотариуса трябвало да е от РС по местожителството на сестра ми.Според вас какви доводи да използвам да убедя нотариуса.Негова работа ли е да проверява работата на съда.Нали,ако делото беше подсъдно на друг съд щеше да бъде изпратено служебно там където е законно да се гледа.Живеем в малък град с един нотариус и нямам избор освен да го убедя,че съм прав или да обжалвам в съда.За да мога да обжалвам отказа му да изповяда сделката трябва ли да искам писмен отказ.Според вас кой е прав?
denar
Младши потребител

Re: продажба на имущество на поставен под пълно запрещение

Мнениеот denar » 13 Окт 2006, 10:53

denar написа:Имам удостоверение на РС(поставено с определение по ч.г.д.) по моето местожителство(аз съм настойник на сестра си,която е поставена под пълно запрещение)да продам недвижимо нейно имущество и да и внеса парите по банкова сметка.Аз и сестра ми сме с различно местожителство.Нотариуса отказва засега да изповяда сделката с мотив чл.73 от Семейният кодекс(който според мен може да се тълкува различно)тъй като съдът разрешил продажбата е по моето местожителство,а според нотариуса трябвало да е от РС по местожителството на сестра ми.Според вас какви доводи да използвам да убедя нотариуса.Негова работа ли е да проверява работата на съда.Нали,ако делото беше подсъдно на друг съд щеше да бъде изпратено служебно там където е законно да се гледа.Живеем в малък град с един нотариус и нямам избор освен да го убедя,че съм прав или да обжалвам в съда.За да мога да обжалвам отказа му да изповяда сделката трябва ли да искам писмен отказ.Според вас кой е прав?
Няма ли мнения? :(
denar
Младши потребител

Мнениеот janetastoimenova » 13 Окт 2006, 11:35

Вариантът е да се обърнете към Районния съд по местожителството на сестра Ви и да поискате разрешение за извършване на сделката, като докажете полза или очевидна нужда от това. С този документ, както и с Решението, с което сте определен за настойник ще отидете при нотариуса да изповяда сделката.
janetastoimenova
Младши потребител

Назад към Имотни казуси