Здравейте! Мога ли да имам някакви проблеми в бъдеще, ако купя само гараж без земята под него. Според агенцията, която ми го продава, земята е на собствениците на кооперацията, срещу която е построена цяла редица масивни тухлени гаражи.
Предварително благодаря!
- Дата и час: 11 Яну 2025, 01:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Закупуване на имот без земята под него
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Закупуване на имот без земята под него
Последна промяна tania_lt на 24 Яну 2007, 19:04, променена общо 2 пъти
- tania_lt
- Младши потребител
Можете да го купите - вижте какво предлагат продавачите в договора. Вероятно става дума за учредено и реализирано право на строеж.
Това не ви прави по - малко собственик от другите, който са посроили върху собсвена земя. Разликата е в това, че не можете да сроите друго освен гараж, а ако по някакво причина гаража се унищожи или събори трябва да реализирате строежа в 5 г. срок, иначе правото ви се погасява.
Това не ви прави по - малко собственик от другите, който са посроили върху собсвена земя. Разликата е в това, че не можете да сроите друго освен гараж, а ако по някакво причина гаража се унищожи или събори трябва да реализирате строежа в 5 г. срок, иначе правото ви се погасява.
- minkogeorgiev
- Младши потребител
Ако продавачът има нотариален акт за гаража, можете спокойно да го купите. Не ви трябва земата под него, а и тя не може да се продаде. Към гаража трябва да се описани ид. части от общите части и от правото на строеж, което е напълно достатъчно.
Успех!
Успех!
- tedi_2
- Потребител
Благодаря за отговорите! Но от последния установих, че може би ще имам още един проблем. Да, собственикът /той е строителна фирма/ на гаража има нотариален акт, но до колкото разбрах към гаража няма да бъдат вписани ид.части от общите части и правото на строеж. Това проблем ли е?
Още веднъж благодаря!
Още веднъж благодаря!
- tania_lt
- Младши потребител
не е никакъв проблем, по силата на закона преминава и правото на строеж, както и съответнаидеална част от общите части на сградата, ако гаражът не е отделна постойка, ае в сграда с други обекти
- moni_d
- Потребител
Имайки предвид вашите отговори бих искала да задам въпроса си по друг начин. Като преди това уточнявам ситуацията и есествено се извинявам за моята правна некомпетентност
Предстои ми покупка на гараж чрез агенция за недвижими имоти, който е част от отделна постройка, представляваща шест тухлени гаража срещу кооперация /аз не живея в тази кооперация/. Продавачът е строителна фирма - построила кооперацията и гаражите. До колкото разбрах земята и идеалните части няма да ми бъдат вписани в НА. Като за земята, благодарение на вашите отговори разбрах, че това не е проблем.
Какво според вас трябва да бъде посочено в НА за да избегна евентуални бъдещи проблеми? И рискувам ли, ако в НА ще е посочено само, че притежавам гаража без да е упоменато нещо друго?
Предстои ми покупка на гараж чрез агенция за недвижими имоти, който е част от отделна постройка, представляваща шест тухлени гаража срещу кооперация /аз не живея в тази кооперация/. Продавачът е строителна фирма - построила кооперацията и гаражите. До колкото разбрах земята и идеалните части няма да ми бъдат вписани в НА. Като за земята, благодарение на вашите отговори разбрах, че това не е проблем.
Какво според вас трябва да бъде посочено в НА за да избегна евентуални бъдещи проблеми? И рискувам ли, ако в НА ще е посочено само, че притежавам гаража без да е упоменато нещо друго?
- tania_lt
- Младши потребител
Към гаража задължително ще бъдат упоменати ид. части от общите части, защото тези 6 гаража в отделна сграда имат общи части. Това е законово изискване и нотариусът ще проследи за него. Струва ми се, че напразно се притеснявате - попитайте при кой нотариус ще се изповяда сделката и се консултирайте с него, щом намяте доверие на брокерите.
Успех
Успех
- tedi_2
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|