начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Закупуване на имот без земята под него

Казуси за недвижими имоти

Закупуване на имот без земята под него

Мнениеот tania_lt » 24 Яну 2007, 13:25

Здравейте! Мога ли да имам някакви проблеми в бъдеще, ако купя само гараж без земята под него. Според агенцията, която ми го продава, земята е на собствениците на кооперацията, срещу която е построена цяла редица масивни тухлени гаражи.
Предварително благодаря!
Последна промяна tania_lt на 24 Яну 2007, 19:04, променена общо 2 пъти
tania_lt
Младши потребител

Мнениеот minkogeorgiev » 24 Яну 2007, 13:45

Можете да го купите - вижте какво предлагат продавачите в договора. Вероятно става дума за учредено и реализирано право на строеж.
Това не ви прави по - малко собственик от другите, който са посроили върху собсвена земя. Разликата е в това, че не можете да сроите друго освен гараж, а ако по някакво причина гаража се унищожи или събори трябва да реализирате строежа в 5 г. срок, иначе правото ви се погасява.
minkogeorgiev
Младши потребител

Мнениеот tedi_2 » 24 Яну 2007, 13:47

Ако продавачът има нотариален акт за гаража, можете спокойно да го купите. Не ви трябва земата под него, а и тя не може да се продаде. Към гаража трябва да се описани ид. части от общите части и от правото на строеж, което е напълно достатъчно.
Успех!
tedi_2
Потребител

Мнениеот tania_lt » 24 Яну 2007, 15:01

Благодаря за отговорите! Но от последния установих, че може би ще имам още един проблем. Да, собственикът /той е строителна фирма/ на гаража има нотариален акт, но до колкото разбрах към гаража няма да бъдат вписани ид.части от общите части и правото на строеж. Това проблем ли е?
Още веднъж благодаря!
tania_lt
Младши потребител

Мнениеот moni_d » 24 Яну 2007, 15:41

не е никакъв проблем, по силата на закона преминава и правото на строеж, както и съответнаидеална част от общите части на сградата, ако гаражът не е отделна постойка, ае в сграда с други обекти
moni_d
Потребител

Мнениеот tania_lt » 24 Яну 2007, 19:39

:) Имайки предвид вашите отговори бих искала да задам въпроса си по друг начин. Като преди това уточнявам ситуацията и есествено се извинявам за моята правна некомпетентност :)
Предстои ми покупка на гараж чрез агенция за недвижими имоти, който е част от отделна постройка, представляваща шест тухлени гаража срещу кооперация /аз не живея в тази кооперация/. Продавачът е строителна фирма - построила кооперацията и гаражите. До колкото разбрах земята и идеалните части няма да ми бъдат вписани в НА. Като за земята, благодарение на вашите отговори разбрах, че това не е проблем.
Какво според вас трябва да бъде посочено в НА за да избегна евентуални бъдещи проблеми? И рискувам ли, ако в НА ще е посочено само, че притежавам гаража без да е упоменато нещо друго?
tania_lt
Младши потребител

Мнениеот tedi_2 » 29 Яну 2007, 12:54

Към гаража задължително ще бъдат упоменати ид. части от общите части, защото тези 6 гаража в отделна сграда имат общи части. Това е законово изискване и нотариусът ще проследи за него. Струва ми се, че напразно се притеснявате - попитайте при кой нотариус ще се изповяда сделката и се консултирайте с него, щом намяте доверие на брокерите.
Успех
tedi_2
Потребител

Назад към Имотни казуси